Trwa ładowanie...
d3vk8mr
29-06-2022 13:28

Pizza z grilla ze szparagami

Przepis

Pizza z grilla? Czemu nie. Warunkiem jest zaopatrzenie się w specjalny kamień do pieczenia pizzy. Dzięki temu cisto wyjdzie wyjątkowo smaczne/ Przepis pochodzi z bloga "Moniki smakołyki".

d3vk8mr
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Moniki smakołyki
Źródło: Moniki smakołyki
Składniki

Sos do pizzy:

  • 1 cebula czerwona,
  • 1 cebula dymka ze szczypiorem,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 puszka pomidorów bez skórki (w całości lub krojone),
  • 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego 30 proc.,
  • 3 kopiate łyżki ketchupu łagodnego,
  • sól do smaku,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu czarnego.

Ciasto na dwie pizze:

  • ok. 530 g mąki pszennej typ 00,
  • 350 ml ciepłej wody,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 1 płaska łyżeczki cukru,
  • 2 płaskie łyżeczki soli,
  • 25 ml oliwy z oliwek.

Pozostałe składniki:

  • 400 g sera mozzarelli na 2 pizze,
  • oliwki zielone,
  • garść zielonych cienkich szparagów,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • młody zielony groszek lub mrożony,
  • szczypiorek,
  • listki świeżej mięty,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • sól, cukier do smaku.

Ponadto:

  • mąka typ. 00 do wyrobienia ciasta,
  • mąka krupczatka do podsypania ok. 1 łyżki,
  • ulubiony ketchup.
Przepis
  • Sos do pizzy: czosnek, cebulę kroimy w kostkę, cebule dymkę w plasterki. W rondelku rozgrzewamy oliwę, szklimy na nim czosnek, cebulę, białą część dymki. Następnie dodajemy pomidory z puszki (jeśli mamy w całości, można je drobniej pokroić) i koncentrat pomidorowy, mieszamy.
  • Gotujemy na wolnym ogniu ok. 20-30 min, od czasu do czasu mieszamy, sos nam zgęstnieje. Na końcu dodajemy ketchup, całość miksujemy za pomocą blendera, doprawiamy solą, pieprzem do smaku i mieszamy ze szczypiorkiem. Pozostawiamy do przestygnięcia.
  • Ciasto na 2 duże pizze: wodę mieszamy z drożdżami, cukrem i 100 g mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 min w ciepłe miejsce. Pozostałą mąkę mieszamy z solą. Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego wlewamy oliwę, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto na jednolitą, gładką masę.
  • Ciasto ugniatamy od zewnętrznej części do środka, zagarniając jak najwięcej powietrza.
  • Formułujemy kulę, przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok. 30 min. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, dzielimy na 2 części, z każdej będziemy formułować krążek o średnicy ok. 32 cm.
  • Pomidorki kroimy na połowę, oliwki pozostawiamy w całości lub można pokroić w plasterki.
  • Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe końcówki (przez wygięcie w łuk). Jeśli mamy grube szparagi, przekrawamy na połowę po długości. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i cukru, dodajemy szparagi na 3-4 min i groszek na 2 min. Odcedzamy i przekładamy na papierowy ręcznik.
  • Grilla rozgrzewamy do 260 st. C (jeśli nie macie grilla z pokrywą, to taką pizzę można też piec w piekarniku).
  • Z ciasta formułujemy krążek, podsypujemy mąką krupczatką i przekładamy na kamień do pizzy.
  • Nakładamy sos, posypujemy serem, dodajemy szparagi, groszek, oliwki, pomidorki i wstawiamy na grilla. Przykrywamy pokrywę i pieczemy ok. 10 min, czas jednak zależy od grubości ciasta i grilla. Należy sprawdzać jak nasza pizza się piecze.
  • Po upieczeniu posypujemy listkami mięty, posiekanym szczypiorkiem, podajemy z sosem i ewentualnie ketchupem.
Pizza z grilla ze szparagami
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3vk8mr
d3vk8mr
d3vk8mr
d3vk8mr
Więcej tematów
d3vk8mr