Pizza z grilla ze szparagami

Pizza z grilla? Czemu nie. Warunkiem jest zaopatrzenie się w specjalny kamień do pieczenia pizzy. Dzięki temu cisto wyjdzie wyjątkowo smaczne/ Przepis pochodzi z bloga "Moniki smakołyki".

Pizza z grilla ze szparagamiPizza z grilla ze szparagami
Monika Lemko

Sos do pizzy:

  • 1 cebula czerwona,
  • 1 cebula dymka ze szczypiorem,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 puszka pomidorów bez skórki (w całości lub krojone),
  • 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego 30 proc.,
  • 3 kopiate łyżki ketchupu łagodnego,
  • sól do smaku,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu czarnego.

Ciasto na dwie pizze:

  • ok. 530 g mąki pszennej typ 00,
  • 350 ml ciepłej wody,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 1 płaska łyżeczki cukru,
  • 2 płaskie łyżeczki soli,
  • 25 ml oliwy z oliwek.

Pozostałe składniki:

  • 400 g sera mozzarelli na 2 pizze,
  • oliwki zielone,
  • garść zielonych cienkich szparagów,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • młody zielony groszek lub mrożony,
  • szczypiorek,
  • listki świeżej mięty,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • sól, cukier do smaku.

Ponadto:

  • mąka typ. 00 do wyrobienia ciasta,
  • mąka krupczatka do podsypania ok. 1 łyżki,
  • ulubiony ketchup.

Przepis

  • Sos do pizzy: czosnek, cebulę kroimy w kostkę, cebule dymkę w plasterki. W rondelku rozgrzewamy oliwę, szklimy na nim czosnek, cebulę, białą część dymki. Następnie dodajemy pomidory z puszki (jeśli mamy w całości, można je drobniej pokroić) i koncentrat pomidorowy, mieszamy.
  • Gotujemy na wolnym ogniu ok. 20-30 min, od czasu do czasu mieszamy, sos nam zgęstnieje. Na końcu dodajemy ketchup, całość miksujemy za pomocą blendera, doprawiamy solą, pieprzem do smaku i mieszamy ze szczypiorkiem. Pozostawiamy do przestygnięcia.
  • Ciasto na 2 duże pizze: wodę mieszamy z drożdżami, cukrem i 100 g mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 min w ciepłe miejsce. Pozostałą mąkę mieszamy z solą. Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego wlewamy oliwę, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto na jednolitą, gładką masę.
  • Ciasto ugniatamy od zewnętrznej części do środka, zagarniając jak najwięcej powietrza.
  • Formułujemy kulę, przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok. 30 min. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, dzielimy na 2 części, z każdej będziemy formułować krążek o średnicy ok. 32 cm.
  • Pomidorki kroimy na połowę, oliwki pozostawiamy w całości lub można pokroić w plasterki.
  • Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe końcówki (przez wygięcie w łuk). Jeśli mamy grube szparagi, przekrawamy na połowę po długości. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i cukru, dodajemy szparagi na 3-4 min i groszek na 2 min. Odcedzamy i przekładamy na papierowy ręcznik.
  • Grilla rozgrzewamy do 260 st. C (jeśli nie macie grilla z pokrywą, to taką pizzę można też piec w piekarniku).
  • Z ciasta formułujemy krążek, podsypujemy mąką krupczatką i przekładamy na kamień do pizzy.
  • Nakładamy sos, posypujemy serem, dodajemy szparagi, groszek, oliwki, pomidorki i wstawiamy na grilla. Przykrywamy pokrywę i pieczemy ok. 10 min, czas jednak zależy od grubości ciasta i grilla. Należy sprawdzać jak nasza pizza się piecze.
  • Po upieczeniu posypujemy listkami mięty, posiekanym szczypiorkiem, podajemy z sosem i ewentualnie ketchupem.

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary