Pizza z grilla ze szparagami
Pizza z grilla? Czemu nie. Warunkiem jest zaopatrzenie się w specjalny kamień do pieczenia pizzy. Dzięki temu cisto wyjdzie wyjątkowo smaczne/ Przepis pochodzi z bloga "Moniki smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
Sos do pizzy:
- 1 cebula czerwona,
- 1 cebula dymka ze szczypiorem,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 puszka pomidorów bez skórki (w całości lub krojone),
- 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego 30 proc.,
- 3 kopiate łyżki ketchupu łagodnego,
- sól do smaku,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu czarnego.
Ciasto na dwie pizze:
- ok. 530 g mąki pszennej typ 00,
- 350 ml ciepłej wody,
- 25 g świeżych drożdży,
- 1 płaska łyżeczki cukru,
- 2 płaskie łyżeczki soli,
- 25 ml oliwy z oliwek.
Ponadto:
- mąka typ. 00 do wyrobienia ciasta,
- mąka krupczatka do podsypania ok. 1 łyżki,
- ulubiony ketchup.
- Sos do pizzy: czosnek, cebulę kroimy w kostkę, cebule dymkę w plasterki. W rondelku rozgrzewamy oliwę, szklimy na nim czosnek, cebulę, białą część dymki. Następnie dodajemy pomidory z puszki (jeśli mamy w całości, można je drobniej pokroić) i koncentrat pomidorowy, mieszamy.
- Gotujemy na wolnym ogniu ok. 20-30 min, od czasu do czasu mieszamy, sos nam zgęstnieje. Na końcu dodajemy ketchup, całość miksujemy za pomocą blendera, doprawiamy solą, pieprzem do smaku i mieszamy ze szczypiorkiem. Pozostawiamy do przestygnięcia.
- Ciasto na 2 duże pizze: wodę mieszamy z drożdżami, cukrem i 100 g mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 min w ciepłe miejsce. Pozostałą mąkę mieszamy z solą. Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego wlewamy oliwę, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto na jednolitą, gładką masę.
- Ciasto ugniatamy od zewnętrznej części do środka, zagarniając jak najwięcej powietrza.
- Formułujemy kulę, przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok. 30 min. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, dzielimy na 2 części, z każdej będziemy formułować krążek o średnicy ok. 32 cm.
- Pomidorki kroimy na połowę, oliwki pozostawiamy w całości lub można pokroić w plasterki.
- Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe końcówki (przez wygięcie w łuk). Jeśli mamy grube szparagi, przekrawamy na połowę po długości. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i cukru, dodajemy szparagi na 3-4 min i groszek na 2 min. Odcedzamy i przekładamy na papierowy ręcznik.
- Grilla rozgrzewamy do 260 st. C (jeśli nie macie grilla z pokrywą, to taką pizzę można też piec w piekarniku).
- Z ciasta formułujemy krążek, podsypujemy mąką krupczatką i przekładamy na kamień do pizzy.
- Nakładamy sos, posypujemy serem, dodajemy szparagi, groszek, oliwki, pomidorki i wstawiamy na grilla. Przykrywamy pokrywę i pieczemy ok. 10 min, czas jednak zależy od grubości ciasta i grilla. Należy sprawdzać jak nasza pizza się piecze.
- Po upieczeniu posypujemy listkami mięty, posiekanym szczypiorkiem, podajemy z sosem i ewentualnie ketchupem.
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze