Trwa ładowanie...
d1zetuf
03-03-2018 13:25

Pizza z białym sosem i frankfurterki. Domowe ciasto i pyszne dodatki

Przepis

Beszamel zamiast sosu pomidorowego, podsmażone pieczarki i frankfuterki, czyli nietypowy pomysł na pizzę, która zasmakuje wszystkim domownikom. Sprawdzony przepis z bloga "Śliwka węgierka".

d1zetuf
4.9
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
www.sliwkawegierka.pl
Źródło: www.sliwkawegierka.pl
Składniki
  • 2 i 1/2 łyżeczki drożdży suszonych
  • 1 łyżeczka miodu lub cukru
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 szklanki mąki pszennej

Sos beszamelowy:

  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Dodatkowo:

  • 500 g pieczarek
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • ser mozzarella
  • frankfuterki
Przepis

W misie od miksera mieszamy wodę, drożdże i miód. Czeksrc="https://d.wpimg.pl/577693115--1359893049/pizz.jpg"/>amy około 10 minut, aż drożdże zaczną pęcznieć, po czym dodajemy sól, oliwę i na początek 1,5 szklanki mąki. Wyrabiamy i małymi porcjami dodajemy kolejne 1,5 szklanki mąki i wyrabiamy jeszcze około 8 minut mikserem. Ciasto powinno być elastyczne i sprężyste. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.

W tym czasie robimy sos - na patelni rozpuszczamy masło, na małym ogniu, dodajemy mąkę, mieszamy i powoli dolewamy mleko (cienkim strumieniem), mieszamy trzepaczką. Doprawiamy. Sos powinien być średnio gęsty. Jeśli porobiły się grudki, to dodaj jeszcze trochę mleka i dokładnie wszystko wymieszaj trzepaczką do uzyskania gładkiego kremu.

Pieczarki obieramy i kroimy w dowolne kształty. Obsmażamy na maśle i dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy się ładnie usmażą na złoty/ brązowy kolor to odstawimy z gazu.

Po wyrośnięciu wyciągamy ciasto z miski i podsypujemy mąką. Dzielimy na 4 części i każdą z części rozwałkowujemy. Nakładamy dodatki i pieczemy w rozgrzanym piekarniku, aż ser się zarumieni. Najlepiej, żeby piekarnik był nagrzany na minimum 220 stopni C.
Zobacz także: pizza na spodzie z kalafora

Polecamy wideo:Idealna na niedzielny obiad. Pizza cztery sery

Pizza z białym sosem i frankfurterki. Domowe ciasto i pyszne dodatki
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

6
5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1zetuf
d1zetuf
d1zetuf
d1zetuf
Więcej tematów
d1zetuf

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj