Pizza odejdzie w niepamięć. Czas na złociste drożdżowe bułeczki z nietypowym nadzieniem

Małe, złociste i niesamowicie miękkie bułeczki drożdżowe, skrywające pod warstwą ciasta i charakternego sera smakowite nadzienie z przewagą ugotowanych ziemniaków. Idealne do pracy i jako przekąska do piwa. Wyśmienite na ciepło i na zimno, mogą być godnym rywalem włoskiego klasyka – pizzy.

Drożdżowe bułeczki z farszem z ziemniaków i seraDrożdżowe bułeczki z farszem z ziemniaków i sera
oprac. Karolina Rozmus

Ciasto:

  • 400 ml ciepłego mleka
  • 480 g mąki pszennej
  • 10 g suszonych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju

Farsz:

  • 5 ziemniaków
  • 100 ml mleka
  • 200 g twardego koziego sera (ewentualnie sera cheddar lub sera owczego)

Dodatkowo:

  • 1 łyżeczka ziaren kminku lub czarnuszki
  • 100 g startego oscypka lub innego wędzonego sera
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Przepis

  • Do ciepłego mleka dodać drożdże oraz cukier, wymieszać dokładnie i odstawić na kilkanaście minut.
  • W międzyczasie obrać i ugotować w osolonej wodzie ziemniaki, a następnie przepuścić je przez praskę i odstawić do ostygnięcia.
  • Przesiać do miski mąkę, dodać sól, zaczyn i olej.
  • Wyrobić na gładkie, miękkie ciasto, a następnie przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – wystarczy około 30 minut.
  • Do lekko ciepłych ziemniaków dodać mleko i starty ser. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części i każdą z nich rozwałkować na kształt okręgu.
  • Na środku każdego placka wykładać 1/3 farszu z ziemniaków i sera. Wokół kulki z farszu zawijać brzegi ciasta tak, by nadzienie nie wypłynęło w czasie pieczenia.
  • Włączyć piekarnik i ustawić temperaturę 180 stopni Celsjusza. Bułeczki ułożyć na blasze i przykryć ściereczką. Odstawić na około 15-20 minut, by ponownie wyrosły.
  • Każdą bułeczkę spłaszczać dłonią, a następnie palcami zrobić niewielkie zagłębienia na powierzchni ciasta.
  • Wymieszać mleko i żółtko, a następnie posmarować za pomocą pędzelka powierzchnię bułeczek.
  • Każdą z nich obsypać wędzonym serem i kminkiem lub czarnuszką.
  • Piec przez ok. 20 minut, aż bułeczki staną się złociste i chrupiące.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce