Pizza na spodzie z kalafiora

Pizza na kalafiorowym spodzie to świetna alternatywa dla klasycznej pizzy. jest znacznie lżejsza i mniej kaloryczna. Doskonała propozycja dla osób, które liczą kalorie.

Pizza na spodzie z kalafioraPizza na spodzie z kalafiora
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 750 g kalafiora (po oczyszczeniu)
  • 2 spore jajka
  • 4 czubate łyżki mąki jaglanej
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 55 g tartego parmezanu/sera grana padano lub podobnego
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka oregano
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki soli
  • kilka łyżek sosu pomidorowego
  • ulubione dodatki: np. pokrojona w krążki cebula, 8 plasterków wędliny, 20 cienkich plasterków cukinii, garść oliwek, kilka pieczarek, 8 łyżek kukurydzy z puszki, starty żółty ser

Przepis

  • Kalafior umyj, oczyść z liści i twardych części głąba. Powinno wyjść około 750 g.
  • Kalafior podzielony na małe różyczki gotuj około 15 minut we wrzątku (uważaj, by go nie rozgotować).
  • Odcedź go na sitku i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Możesz to zrobić wcześniej.
  • Następnie kalafior zmiksuj blenderem lub drobno poszatkuj w malakserze. Odciśnij na sitku tyle płynu, ile się da i przełóż masę do miski.
  • Wbij jajka, dodaj przyprawy, mąkę, siemię i tarty ser. Dokładnie wymieszaj masę. Jeśli kalafior był słabo odciśnięty i masa zrobiła się za rzadka, dodaj mąki.
  • Dwie płaskie blachy wyłóż papierem do pieczenia.
  • Z masy uformuj dwa płaskie, prostokątne placki o grubości około pół centymetra. W tym celu nakładaj masę łyżką na blachę i formuj palcami.
  • Piecz przez 20 minut w 200 stopniach.
  • Wyjmij, lekko przestudź, nałóż dodatki i piecz dalej jeszcze przez 8–10 minut.
Wybrane dla Ciebie
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀