Pizza na spodzie z kalafiora

Pizza na kalafiorowym spodzie to świetna alternatywa dla klasycznej pizzy. jest znacznie lżejsza i mniej kaloryczna. Doskonała propozycja dla osób, które liczą kalorie.

Pizza na spodzie z kalafioraPizza na spodzie z kalafiora
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 750 g kalafiora (po oczyszczeniu)
  • 2 spore jajka
  • 4 czubate łyżki mąki jaglanej
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 55 g tartego parmezanu/sera grana padano lub podobnego
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka oregano
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki soli
  • kilka łyżek sosu pomidorowego
  • ulubione dodatki: np. pokrojona w krążki cebula, 8 plasterków wędliny, 20 cienkich plasterków cukinii, garść oliwek, kilka pieczarek, 8 łyżek kukurydzy z puszki, starty żółty ser

Przepis

  • Kalafior umyj, oczyść z liści i twardych części głąba. Powinno wyjść około 750 g.
  • Kalafior podzielony na małe różyczki gotuj około 15 minut we wrzątku (uważaj, by go nie rozgotować).
  • Odcedź go na sitku i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Możesz to zrobić wcześniej.
  • Następnie kalafior zmiksuj blenderem lub drobno poszatkuj w malakserze. Odciśnij na sitku tyle płynu, ile się da i przełóż masę do miski.
  • Wbij jajka, dodaj przyprawy, mąkę, siemię i tarty ser. Dokładnie wymieszaj masę. Jeśli kalafior był słabo odciśnięty i masa zrobiła się za rzadka, dodaj mąki.
  • Dwie płaskie blachy wyłóż papierem do pieczenia.
  • Z masy uformuj dwa płaskie, prostokątne placki o grubości około pół centymetra. W tym celu nakładaj masę łyżką na blachę i formuj palcami.
  • Piecz przez 20 minut w 200 stopniach.
  • Wyjmij, lekko przestudź, nałóż dodatki i piecz dalej jeszcze przez 8–10 minut.
Wybrane dla Ciebie
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie