Pizza na spodzie z kalafiora

Pizza na kalafiorowym spodzie to świetna alternatywa dla klasycznej pizzy. jest znacznie lżejsza i mniej kaloryczna. Doskonała propozycja dla osób, które liczą kalorie.

Pizza na spodzie z kalafioraPizza na spodzie z kalafiora
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 750 g kalafiora (po oczyszczeniu)
  • 2 spore jajka
  • 4 czubate łyżki mąki jaglanej
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 55 g tartego parmezanu/sera grana padano lub podobnego
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka oregano
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki soli
  • kilka łyżek sosu pomidorowego
  • ulubione dodatki: np. pokrojona w krążki cebula, 8 plasterków wędliny, 20 cienkich plasterków cukinii, garść oliwek, kilka pieczarek, 8 łyżek kukurydzy z puszki, starty żółty ser

Przepis

  • Kalafior umyj, oczyść z liści i twardych części głąba. Powinno wyjść około 750 g.
  • Kalafior podzielony na małe różyczki gotuj około 15 minut we wrzątku (uważaj, by go nie rozgotować).
  • Odcedź go na sitku i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Możesz to zrobić wcześniej.
  • Następnie kalafior zmiksuj blenderem lub drobno poszatkuj w malakserze. Odciśnij na sitku tyle płynu, ile się da i przełóż masę do miski.
  • Wbij jajka, dodaj przyprawy, mąkę, siemię i tarty ser. Dokładnie wymieszaj masę. Jeśli kalafior był słabo odciśnięty i masa zrobiła się za rzadka, dodaj mąki.
  • Dwie płaskie blachy wyłóż papierem do pieczenia.
  • Z masy uformuj dwa płaskie, prostokątne placki o grubości około pół centymetra. W tym celu nakładaj masę łyżką na blachę i formuj palcami.
  • Piecz przez 20 minut w 200 stopniach.
  • Wyjmij, lekko przestudź, nałóż dodatki i piecz dalej jeszcze przez 8–10 minut.
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości