Trwa ładowanie...
d2hhaum
05-07-2021 10:48

Pizza na spodzie z kalafiora

Przepis

Pizza na kalafiorowym spodzie to świetna alternatywa dla klasycznej pizzy. jest znacznie lżejsza i mniej kaloryczna. Doskonała propozycja dla osób, które liczą kalorie.

d2hhaum
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3

Rodzaj diety:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 750 g kalafiora (po oczyszczeniu)
  • 2 spore jajka
  • 4 czubate łyżki mąki jaglanej
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 55 g tartego parmezanu/sera grana padano lub podobnego
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka oregano
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki soli
  • kilka łyżek sosu pomidorowego
  • ulubione dodatki: np. pokrojona w krążki cebula, 8 plasterków wędliny, 20 cienkich plasterków cukinii, garść oliwek, kilka pieczarek, 8 łyżek kukurydzy z puszki, starty żółty ser
Przepis
  • Kalafior umyj, oczyść z liści i twardych części głąba. Powinno wyjść około 750 g.
  • Kalafior podzielony na małe różyczki gotuj około 15 minut we wrzątku (uważaj, by go nie rozgotować).
  • Odcedź go na sitku i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Możesz to zrobić wcześniej.
  • Następnie kalafior zmiksuj blenderem lub drobno poszatkuj w malakserze. Odciśnij na sitku tyle płynu, ile się da i przełóż masę do miski.
  • Wbij jajka, dodaj przyprawy, mąkę, siemię i tarty ser. Dokładnie wymieszaj masę. Jeśli kalafior był słabo odciśnięty i masa zrobiła się za rzadka, dodaj mąki.
  • Dwie płaskie blachy wyłóż papierem do pieczenia.
  • Z masy uformuj dwa płaskie, prostokątne placki o grubości około pół centymetra. W tym celu nakładaj masę łyżką na blachę i formuj palcami.
  • Piecz przez 20 minut w 200 stopniach.
  • Wyjmij, lekko przestudź, nałóż dodatki i piecz dalej jeszcze przez 8–10 minut.

Przepis pochodzi z książki Agaty Lewandowskiej "Polskie superfoods"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Pizza na spodzie z kalafiora
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
d2hhaum
d2hhaum
d2hhaum
Więcej tematów
d2hhaum

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj