Pikantne ziemniaki zapiekane w mleku

Ziemniaki to jedno z niedocenianych polskich warzyw. Zazwyczaj lądują na talerzu w postaci puree. A to doskonały produkt do przygotowania pysznej zapiekanki. Sekretem tej zaproponowanej przez autorkę bloga "Daylicooking" jest namaczanie plasterków warzywa w mleku i dobór aromatycznych przypraw. Prosto i smakowicie.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.daylicooking.pl

Ziemniaki to jedno z niedocenianych polskich warzyw. Zazwyczaj lądują na talerzu w postaci puree. A to doskonały produkt do przygotowania pysznej zapiekanki. Sekretem tej zaproponowanej przez autorkę bloga "Daylicooking" jest namaczanie plasterków warzywa w mleku i dobór aromatycznych przypraw. Prosto i smakowicie.

Składniki:
około 1-1,2 kg większych ziemniaków
2 cebule dymki wraz ze szczypiorem
3 średnie ząbki czosnku
1/2 niewielkiej papryczki chili
duża szczypta gałki muszkatołowej
sól do smaku
400 ml mleka
masło do wysmarowania formy i przesmarowania ziemniaków podczas pieczenia

Ziemniaki obrać, opłukać i osuszyć. Pokroić w niezbyt grube plastry. Formę do zapiekania wysmarować masłem. Ułożyć w niej ukośnie plastry ziemniaków w taki sposób, żeby zachodziły jeden na drugi. Przygotować mleczny sos: dymkę wraz ze szczypiorem posiekać. Czosnek obrać i również posiekać. Papryczkę opłukać i pokroić w cieniutkie, niewielkie paseczki lub również posiekać. Wszystko dodać do mleka wraz z solą i gałką muszkatołową. Wymieszać i wylać na ziemniaki. Mleka powinno być do około połowy wysokości ziemniaków. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i w zależności od wielkości porcji zapiekać około 45 minut. Podczas pieczenia można ziemniaki przesmarować z wierzchu pędzelkiem zanurzonym w odrobinie roztopionego masła. Podawać z dowolną ulubioną surówką.

Zobacz także: zupa rybna z dorszem

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia