Pikantne ziemniaki zapiekane w mleku

Ziemniaki to jedno z niedocenianych polskich warzyw. Zazwyczaj lądują na talerzu w postaci puree. A to doskonały produkt do przygotowania pysznej zapiekanki. Sekretem tej zaproponowanej przez autorkę bloga "Daylicooking" jest namaczanie plasterków warzywa w mleku i dobór aromatycznych przypraw. Prosto i smakowicie.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.daylicooking.pl

Ziemniaki to jedno z niedocenianych polskich warzyw. Zazwyczaj lądują na talerzu w postaci puree. A to doskonały produkt do przygotowania pysznej zapiekanki. Sekretem tej zaproponowanej przez autorkę bloga "Daylicooking" jest namaczanie plasterków warzywa w mleku i dobór aromatycznych przypraw. Prosto i smakowicie.

Składniki:
około 1-1,2 kg większych ziemniaków
2 cebule dymki wraz ze szczypiorem
3 średnie ząbki czosnku
1/2 niewielkiej papryczki chili
duża szczypta gałki muszkatołowej
sól do smaku
400 ml mleka
masło do wysmarowania formy i przesmarowania ziemniaków podczas pieczenia

Ziemniaki obrać, opłukać i osuszyć. Pokroić w niezbyt grube plastry. Formę do zapiekania wysmarować masłem. Ułożyć w niej ukośnie plastry ziemniaków w taki sposób, żeby zachodziły jeden na drugi. Przygotować mleczny sos: dymkę wraz ze szczypiorem posiekać. Czosnek obrać i również posiekać. Papryczkę opłukać i pokroić w cieniutkie, niewielkie paseczki lub również posiekać. Wszystko dodać do mleka wraz z solą i gałką muszkatołową. Wymieszać i wylać na ziemniaki. Mleka powinno być do około połowy wysokości ziemniaków. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i w zależności od wielkości porcji zapiekać około 45 minut. Podczas pieczenia można ziemniaki przesmarować z wierzchu pędzelkiem zanurzonym w odrobinie roztopionego masła. Podawać z dowolną ulubioną surówką.

Zobacz także: zupa rybna z dorszem

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał