Pij go nawet codziennie. Uratuje obolały pęcherz i poprawi pracę serca
To znane remedium na dolegliwości z pęcherzem, ale to tylko jedna z jego zalet. Warto po ten sok sięgać regularnie, by kompleksowo zatroszczyć się o swój organizm.
Jest cierpki i orzeźwiający, więc świetnie sprawdzi się jako ukojenie w upalne dni. W szklance soku z żurawiny skrywa się nie tylko smak, ale przede wszystkim cała moc składników odżywczych, które kompleksowo pomogą zadbać o zdrowie. To naturalny sposób na to, by poprawić odporność i zapobiec chorobom.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Weź skyr i kawałki rabarbaru. Słodkie śniadanie zniknie z talerzy ekspresowo
Jak powstaje sok z żurawiny
Żurawinę zbiera się na sucho, używając specjalnych maszyn, które wytrząsają owoce. Można również zbierać ją na mokro, zalewając pola wodą, by owoce unosiły się na jej powierzchni. Oczyszczone żurawiny są miażdżone, a następnie wyciska się z nich sok. Można to zrobić na zimno (aby zachować więcej składników odżywczych) lub na gorąco (aby uzyskać większą wydajność soku). Sok jest zazwyczaj pasteryzowany, czyli podgrzewany do wysokiej temperatury, aby zabić bakterie i przedłużyć jego trwałość. Trafić można zarówno na klarowne, gładkie soki, jak i na te mętne, z osadem. Wybór zależy już tylko od preferencji.
Czysty sok żurawinowy jest bardzo cierpki, dlatego wiele soków dostępnych w sklepach ma w składzie również cukier lub słodziki. Często miesza się go również z innymi sokami owocowymi (np. jabłkowym, winogronowym), aby złagodzić smak. Najlepiej jest wybierać taki z samej żurawiny, bez dodatku cukru, by poziom słodkości dopasować do swoich własnych preferencji.
Właściwości soku z żurawiny
Żurawina to remedium na dolegliwości związane z pęcherzem. Naturalnie wspiera w leczeniu jego zapalenia, ale przede wszystkim jest środkiem zapobiegawczym. Regularne picie soku z żurawiny może pomóc w ochronie przed zapaleniem układu moczowego. Główną przyczyną zakażeń jest bakteria E. Coli. Zawarte w soku proantocyjanidyny zmniejszają zdolność bakterii do przylegania do ścian dróg moczowych. Bakterie, zamiast się przyczepiać i namnażać, są łatwiej wypłukiwane z organizmu wraz z moczem.
Żurawina jest bogata w polifenole i flawonoidy, które są silnymi przeciwutleniaczami. Pomagają one chronić komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. To dzięki nim staje się wsparciem dla układu krwionośnego. Sok z żurawiny wspiera pracę sera i rozszerza naczynia krwionośne, co z kolei przekłada się na lepsze dotlenienie narządów i tkanek. Działa również przeciwzakrzepowo, dzięki czemu staje się naturalnym wsparciem w profilaktyce miażdżycy czy też obniżaniu poziomu złego cholesterolu. Sok żurawinowy dostarcza witaminę C, która jest ważna dla układu odpornościowego, a także niewielkie ilości innych witamin i minerałów.
Jak pić sok z żurawiny?
Jeśli sam sok jest dla ciebie za kwaśny, są sposoby na to, by uprzyjemnić jego picie. Możesz rozcieńczyć go wodą. To najlepszy sposób, jeśli zależy Ci na maksymalnych korzyściach zdrowotnych bez dodatkowego cukru. Latem świetnie smakuje w połączeniu z wodą gazowaną oraz z lodem. Możesz także połączyć go z innymi sokami. Sprawdzi się tutaj na przykład sok jabłkowy, pomarańczowy, winogronowy lub ananasowy.