Piersi kurczaka w majonezie
Przepyszny sposób na rodzinny obiad. Tak przygotowany kurczak jest wyjątkowo delikatny. Podaje go najczęściej z ryżem i surówką z marchewki.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zapiekanki
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy z ewentualnych błonek i rozbijamy na kotlety, po czym przyprawiamy mieszanka do kurczaka. Cebule i paprykę kroimy w drobna kosteczkę pieczarki w plasterki. Do naczynia żaroodpornego kładziemy mięso, a na nie cebule, pieczarki i paprykę (cebuli najwięcej, papryki najmniej ), wszystko dosłownie zalewamy majonezem wymieszanym z 3 łyżkami ketchupu. Całość posypujemy serem i zapiekamy ok 30 minut w temp 180 stopni. Po zapieczeniu powstaje fajny sosik a na kurczaku chrupiąca skorupka.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl