Zapiekane pierogi ze szpinakiem. Pokochasz je jeszcze bardziej niż ruskie

Prosty i sprawdzony przepis na kruche pierogi ze szpinakiem i serem pleśniowym. Pierogi sprawdzą się zarówno jako danie obiadowe oraz imprezowa przekąska. Doskonale będą smakować z dipem czosnkowym.

Zapiekane pierogi ze szpinakiem. Pokochasz je jeszcze bardziej niż ruskieZapiekane pierogi ze szpinakiem. Pokochasz je jeszcze bardziej niż ruskie
oprac. Katarzyna Gileta

Na ciasto:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko

Na farsz:

  • duży pęczek szpinaku (około 500 g)
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 20-25 dag sera pleśniowego
  • 1/2 opakowania tartego parmezanu
  • odrobina mąki
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Przepis

  • Ciasto: w pierwszej kolejności należy przygotować kruche ciasto. W tym celu zagniatamy mąkę, z posiekanym masłem, żółtkiem, śmietaną, szczyptą cukru i solą. Wyrabiamy gładkie ciasto, które następnie wkładamy na 30 min. do lodówki.
  • Nadzienie szpinakowe: szpinak należy dokładnie wypłukać, odciąć listki od twardych łodyg, włożyć do garnka i poddusić na parze do momentu, aż zmiękną, a następnie posiekać.
  • Roztopić masło i poddusić na nim szpinak (około 10-15 min), w tym czasie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz i sól.
  • Jogurt rozmieszać z mąką, uważając by nie zrobiły się grudki, a następnie wlać do szpinaku i dokładnie wymieszać. Dusić jeszcze około 5 min.
  • Ser drobno pokroić i dodać do sosu, dokładnie wymieszać. Wsypać parmezan i również dokładnie wymieszać.
  • Ciasto wałkujemy na płaty o grubości około 5 mm, wycinamy krążki Na każdym krążku układamy porcję farszu, składamy na pół, brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem, sklejamy je.
  • Następnie pierogi, należy posmarować jajkiem i wstawić do piekarnika i zapiekać w 200 st. C do momentu, aż będą rumiane.
Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał