Pierogi z suszonymi lub wędzonymi śliwkami. Wigilijny przysmak z Zagórza
Pierogi z suszonymi śliwkami to tradycyjna potrawa goszcząca zwłaszcza jesienią i zimą na zagórzańskich stołach. Tradycja ta, bardzo rozpowszechniła się na terenie części Beskidu Wyspowego i północnej stronie Gorców jeszcze w okresie międzywojennym. Wypróbujcie koniecznie przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".
Anna Kamińska
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 400 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa T 500)
- 3/4 szklanki wody
- 1 łyżka mleka
- 200 g śliwek suszonych/wędzonych
- 250 ml wody
- laska kory cynamonu (opcjonalnie)
- do podania: masło, cukier, kandyzowana skórka pomarańczy, bułka tarta z masłem
Przepis
- Suszone śliwki włóż do małego garnka, wlej wodę, tyle aby przykryła owoce, dodaj laskę cynamonu. Zostaw na 15 minut. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut.
- Śliwki odcedź i pozostaw do przestudzenia. Jeżeli są pestki, wyjmij je.
- Do miski przesiej mąkę, wlej mleko. Stopniowo dodawaj odpowiednią ilość wody, aby składniki się połączyły. Zagnieć gładkie, miękkie i elastyczne ciasto.
- Ciasto podziel na kawałki, każdy z nich wałkuj na cienki placek. Za pomocą szklanki wykrój z ciasta kółka.
- Na środku każdego umieść śliwki, złóż na pół i dokładnie zlep brzegi. Układaj na ściereczce.
- W garnku zagotuj wodę i partiami wkładaj pierogi. Gotuj na niewielkim ogniu, około 3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody.
- Ugotowane wyjmuj za pomocą łyżki cedzakowej. Układaj na półmisku, polej masłem lub dopraw czym lubisz.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl