Trwa ładowanie...
dzrd4m4
19-12-2022 09:20

Pierogi z suszonymi lub wędzonymi śliwkami. Wigilijny przysmak z Zagórza

Przepis

Pierogi z suszonymi śliwkami to tradycyjna potrawa goszcząca zwłaszcza jesienią i zimą na zagórzańskich stołach. Tradycja ta, bardzo rozpowszechniła się na terenie części Beskidu Wyspowego i północnej stronie Gorców jeszcze w okresie międzywojennym. Wypróbujcie koniecznie przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".

dzrd4m4
3.3
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Okazja:
Kuchennymi drzwiami
Źródło: Kuchennymi drzwiami, fot: Picasa
Składniki
  • 400 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa T 500)
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka mleka
  • 200 g śliwek suszonych/wędzonych
  • 250 ml wody
  • laska kory cynamonu (opcjonalnie)
  • do podania: masło, cukier, kandyzowana skórka pomarańczy, bułka tarta z masłem
Przepis
  • Suszone śliwki włóż do małego garnka, wlej wodę, tyle aby przykryła owoce, dodaj laskę cynamonu. Zostaw na 15 minut. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut.
  • Śliwki odcedź i pozostaw do przestudzenia. Jeżeli są pestki, wyjmij je.
  • Do miski przesiej mąkę, wlej mleko. Stopniowo dodawaj odpowiednią ilość wody, aby składniki się połączyły. Zagnieć gładkie, miękkie i elastyczne ciasto.
  • Ciasto podziel na kawałki, każdy z nich wałkuj na cienki placek. Za pomocą szklanki wykrój z ciasta kółka.
  • Na środku każdego umieść śliwki, złóż na pół i dokładnie zlep brzegi. Układaj na ściereczce.
  • W garnku zagotuj wodę i partiami wkładaj pierogi. Gotuj na niewielkim ogniu, około 3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody.
  • Ugotowane wyjmuj za pomocą łyżki cedzakowej. Układaj na półmisku, polej masłem lub dopraw czym lubisz.

Zobacz też: wieniec na zakwasie

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pierogi z suszonymi lub wędzonymi śliwkami. Wigilijny przysmak z Zagórza
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dzrd4m4
dzrd4m4
dzrd4m4
dzrd4m4
Więcej tematów
dzrd4m4