Trwa ładowanie...
dkk8ylh
dkk8ylh

Pierogi z kiszoną kapustą i ziemniakami

Przepis

Pierogi z kiszoną kapustą i ziemniakami sprawdzą się zarówno na co dzień, jak i od święta. Farsz smakują naprawdę wyśmienicie. Pierożki można okrasić skwarkami z boczku lub podać z podsmażoną na maśle tartą bułką.

Oceń jako pierwszy:
dkk8ylh
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Pierogi z kiszoną kapustą i ziemniakami
Składniki

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka wody lub mleka
  • 1 łyżka masła lub oliwy
  • 1 jajko
  • sól

Farsz:

  • 50 dkg dobrej kiszonej kapusty
  • 50 dkg ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • olej słonecznikowy lub tłuszcz ze skwarkami z boczku
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
Przepis

Do przesianej mąki dodać sól, wbić jajko. Powoli wlewamy też szklankę mleka lub wody (najlepiej żeby wlewany płyn był ciepły). Ilość dodanego płynu będzie zależała od wilgotności mąki. Sekret udanego ciasta, to dodanie do ciasta ciepłej wody. Rozrabiamy ciasto najpierw nożem, a potem rękami (ok. 15-20 minut), aż powstanie jednolite, gładkie masa. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne, gładkie, dobrze napowietrzone (po przekrojeniu zobaczymy wgłębienia i dziurki wypełnione powietrzem). Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając je miską lub lnianą ściereczką, a następnie, dzielimy je na dwie porcje i wałkujemy na grubość 2 mm.

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, schłodzić, zemleć w maszynce do mięsa. W rondlu wytopić pokrojony w kostkę boczek, wyjąć skwarki, dodać wypłukaną, lekko przesiekaną nożem kapustę, dusić do miękkości podlewając wodą lub bulionem mięsnym, przyprawić, duście aż kapusta będzie miękka, obsączyć na durszlaku z nadmiaru płyny. Kapustę, jajko, ziemniaki i skwarki boczku wymieszać, skorygować smak przyprawami.

Z ciasta wykrawamy okrągłe placuszki, na środek nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi, wrzucamy pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotujemy jeszcze 4 minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową. Polać oliwą z przyrumienioną cebulką lub obsmażyć przed podaniem.

Przepis dodał użytkownik grazynka604

Pierogi z kiszoną kapustą i ziemniakami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
dkk8ylh

Podziel się opinią

Share
dkk8ylh
dkk8ylh

dkk8ylh
dkk8ylh
dkk8ylh