Pierogi z kapustą i mięsem
Istnieje spór o to, czy do ciasta na pierogi należy dodawać jajko, czy też nie. Ja opowiada się za drugą opcją. Uważam ze jajko sprawia, że ciasto staje się twarde i mało elastyczne. Do przygotowania idealnego pierogowego ciasta wystarczą jedynie mąka, ciepła woda i odrobina oleju.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 1 kg mielonego mięsa
- 1/2 kg kapusty kiszonej
- sól, pieprz
-
Ciasto:
- 1,5 kg mąki tortowej
- letnia woda
- olej
rozrobić mielone z cebulą pieprzem i solą do smaku,potem przysmażyć to na patelni, gdy mielone nam się smaży to w tym czasie możemy pokroić drobniutko kapuste(jeżeli kapusta jest za kwaśna możemy ją pod ciepłom wodą wypłukać)gdy mielone jest już usmażone to dodajemy pokrojoną kapuste i wszystko razem mieszamy,potem odstawiamy do ostudzenia. Ciasto; rozrabiamy razem mąke wode olej i sól.ciasto wygniatamy do jednolitej masy jeżeli chcemy żeby ciasto było bardziej miękkie to dodajemy więcej wody letniej.gdy wszystko mamy gotowe pozostaje nam lepić pierogi a potem je ugotować...smacznego!!!
Przepis dodał użytkownik katia19842
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze