Pierogi z kapustą i grzybami

Nie znam nikogo, kto nie lubiłby pierogów. W czym tkwi ich sekret? Być może to delikatne i cieniutkie ciasto, a może dobrze doprawiony farsz? Pierogi smakują zarówno na co dzień, jak i od święta. Te świąteczne przygotowujemy z nadzieniem z grzybów i kiszonej kapusty. Są doskonałym uzupełnieniem czerwonego barszczu.

Pierogi z kapustą i grzybamiPierogi z kapustą i grzybami

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • ok. 1/2 szklanki wody
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 1/2 kg świeżej białej kapusty
  • 1 cebula
  • ok. 50 g masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 50 g suszonych grzybów
  • do smaku pieprz i sól

Przepis

Grzyby umyć, namoczyć w ciepłej wodzie, odstawić na 1 godz. Kapustę kiszoną opłukać, białą poszatkować. Grzyby ugotować razem z kapustą w wodzie, w której moczyły się grzyby. Ugotowane grzyby wraz z kapustą bardzo drobno poszatkować. Równie drobno poszatkować kapustę kiszona wraz z cebulą. Grzyby i cebulę przesmażyć na maśle. Przełożyć do rondla, dodać kapusty, skropić oliwą, doprawić do smaku pieprzem i solą. Smażyć do osiągnięcia brązowego koloru.

Przepis

Do przesianej mąki, dodać sól, posikać nożem, dodać wodę i starannie wyrobić ciasto (powinno być miękkie i elastyczne), pozostawić przykryte ściereczką na 0,5 godziny. Następnie rozwałkować ciasto na cienkie płaty, wykrawać krążki o średnicy 5 cm. Na każdy krążek nakładać farsz i zalepiać brzegi pierogów. Gotować we wrzącej osolonej wodzie, aż do wypłynięcia (około 5 minut).

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja