Pierogi z kapustą i grzybami

Nie znam nikogo, kto nie lubiłby pierogów. W czym tkwi ich sekret? Być może to delikatne i cieniutkie ciasto, a może dobrze doprawiony farsz? Pierogi smakują zarówno na co dzień, jak i od święta. Te świąteczne przygotowujemy z nadzieniem z grzybów i kiszonej kapusty. Są doskonałym uzupełnieniem czerwonego barszczu.

Pierogi z kapustą i grzybamiPierogi z kapustą i grzybami

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • ok. 1/2 szklanki wody
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 1/2 kg świeżej białej kapusty
  • 1 cebula
  • ok. 50 g masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 50 g suszonych grzybów
  • do smaku pieprz i sól

Przepis

Grzyby umyć, namoczyć w ciepłej wodzie, odstawić na 1 godz. Kapustę kiszoną opłukać, białą poszatkować. Grzyby ugotować razem z kapustą w wodzie, w której moczyły się grzyby. Ugotowane grzyby wraz z kapustą bardzo drobno poszatkować. Równie drobno poszatkować kapustę kiszona wraz z cebulą. Grzyby i cebulę przesmażyć na maśle. Przełożyć do rondla, dodać kapusty, skropić oliwą, doprawić do smaku pieprzem i solą. Smażyć do osiągnięcia brązowego koloru.

Przepis

Do przesianej mąki, dodać sól, posikać nożem, dodać wodę i starannie wyrobić ciasto (powinno być miękkie i elastyczne), pozostawić przykryte ściereczką na 0,5 godziny. Następnie rozwałkować ciasto na cienkie płaty, wykrawać krążki o średnicy 5 cm. Na każdy krążek nakładać farsz i zalepiać brzegi pierogów. Gotować we wrzącej osolonej wodzie, aż do wypłynięcia (około 5 minut).

Wybrane dla Ciebie

Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm