Pierogi z kapustą i grzybami

Nie znam nikogo, kto nie lubiłby pierogów. W czym tkwi ich sekret? Być może to delikatne i cieniutkie ciasto, a może dobrze doprawiony farsz? Pierogi smakują zarówno na co dzień, jak i od święta. Te świąteczne przygotowujemy z nadzieniem z grzybów i kiszonej kapusty. Są doskonałym uzupełnieniem czerwonego barszczu.

Pierogi z kapustą i grzybamiPierogi z kapustą i grzybami

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • ok. 1/2 szklanki wody
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 1/2 kg świeżej białej kapusty
  • 1 cebula
  • ok. 50 g masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 50 g suszonych grzybów
  • do smaku pieprz i sól

Przepis

Grzyby umyć, namoczyć w ciepłej wodzie, odstawić na 1 godz. Kapustę kiszoną opłukać, białą poszatkować. Grzyby ugotować razem z kapustą w wodzie, w której moczyły się grzyby. Ugotowane grzyby wraz z kapustą bardzo drobno poszatkować. Równie drobno poszatkować kapustę kiszona wraz z cebulą. Grzyby i cebulę przesmażyć na maśle. Przełożyć do rondla, dodać kapusty, skropić oliwą, doprawić do smaku pieprzem i solą. Smażyć do osiągnięcia brązowego koloru.

Przepis

Do przesianej mąki, dodać sól, posikać nożem, dodać wodę i starannie wyrobić ciasto (powinno być miękkie i elastyczne), pozostawić przykryte ściereczką na 0,5 godziny. Następnie rozwałkować ciasto na cienkie płaty, wykrawać krążki o średnicy 5 cm. Na każdy krążek nakładać farsz i zalepiać brzegi pierogów. Gotować we wrzącej osolonej wodzie, aż do wypłynięcia (około 5 minut).

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥