Pierogi z kapustą i grzybami
Nie znam nikogo, kto nie lubiłby pierogów. W czym tkwi ich sekret? Być może to delikatne i cieniutkie ciasto, a może dobrze doprawiony farsz? Pierogi smakują zarówno na co dzień, jak i od święta. Te świąteczne przygotowujemy z nadzieniem z grzybów i kiszonej kapusty. Są doskonałym uzupełnieniem czerwonego barszczu.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- ok. 1/2 szklanki wody
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1/2 kg kiszonej kapusty
- 1/2 kg świeżej białej kapusty
- 1 cebula
- ok. 50 g masła
- 3 łyżki oliwy
- 50 g suszonych grzybów
- do smaku pieprz i sól
Grzyby umyć, namoczyć w ciepłej wodzie, odstawić na 1 godz. Kapustę kiszoną opłukać, białą poszatkować. Grzyby ugotować razem z kapustą w wodzie, w której moczyły się grzyby. Ugotowane grzyby wraz z kapustą bardzo drobno poszatkować. Równie drobno poszatkować kapustę kiszona wraz z cebulą. Grzyby i cebulę przesmażyć na maśle. Przełożyć do rondla, dodać kapusty, skropić oliwą, doprawić do smaku pieprzem i solą. Smażyć do osiągnięcia brązowego koloru.
Do przesianej mąki, dodać sól, posikać nożem, dodać wodę i starannie wyrobić ciasto (powinno być miękkie i elastyczne), pozostawić przykryte ściereczką na 0,5 godziny. Następnie rozwałkować ciasto na cienkie płaty, wykrawać krążki o średnicy 5 cm. Na każdy krążek nakładać farsz i zalepiać brzegi pierogów. Gotować we wrzącej osolonej wodzie, aż do wypłynięcia (około 5 minut).
Przepis dodał użytkownik alka14_1994
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze