Pierogi z dynią, chorizo z sosem chimichuri
Jesienna odsłona pierogów.
Wśród farszów do pierogów króluje mięso, ser, grzyby i kapusta. Ale w jesiennej, nieco rozgrzewającej odsłonie, warto przygotować pierogi z nadzieniem z dyni z dodatkiem chorizo. Całość, według pomysłu Karoliny z bloga "Dziękuję było pyszne", najlepiej podawać z sosem chimichuri.
Składniki:
400 g mąki
200 ml gorącej wody (użyto 150 ml wrzątku i 50 ml letniej wody)
łyżka masła
jedno żółtko
szczypta soli
40 dkg dyni (u mnie hokkaido)
chorizo (ilość według uznania)
pieprz do smaku
2 ząbki czosnku
Sos:
pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
3-4 łyżki oliwy z oliwek
garść liści kolendry
garść oregano
1 łyżeczka octu winnego
szczypta soli
Przygotowanie:
Zaczynamy od sosu. Obrywamy listki natki pietruszki, oregano i kolendry. Z papryczki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Te i resztę składników wrzucamy do blendera i blendujemy.
Dynię kroimy na kawałki około 5cmx5cm, usuwamy pestki, pozbywamy się skórki. Wstawiamy oprószone solą na 20 minut do piekarnika na 190 stopni. Po upieczeniu studzimy. Mąkę przesiewamy, dodajemy miękkiego masła, żółtko. Siekamy. Dodajemy gorącej wody i energicznie mieszamy do połączenia składników. Jeśli uważacie, że ciasto nazbyt się lepi, podsypcie je mąką. Ciasto wyrabiamy długo, do uzyskania jednolitej, elastycznej konsystencji. Ciasto nie powinno być zbite. Po wyrobieniu dzielimy je na mniejsze części, które zawijamy w folię spożywczą, by odpoczęły na 10 minut. Następnie wałkujemy ciasto i wycinamy kubeczkiem okręgi na nasze pierogi. Grubość ciasta około 2 mm (zbyt cienkie będzie się rozpadało, zbyt grube będzie zagłuszało farsz). Dynię trzemy na tarce o najmniejszych oczkach. Dodajemy sól, pieprz, paprykę słodką, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz podsmażone wcześniej pokrojone w kosteczką chorizo. Mieszamy. Kawałki ciasta faszerujemy i zlepiamy ranty ciasta.
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, wrzucamy partiami do garnka po jej zagotowaniu i gotujemy około 2-3 minut do wypłynięcia pierogów na wierzch. Pierogi odcedzamy. Odcedzone pierogi układamy i polewamy sosem chimichurri.
Zobacz także: czekoladowe brownie z burakami