Pierogi z dynią, chorizo z sosem chimichuri

Jesienna odsłona pierogów.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.dziekujebylopyszne.pl

Wśród farszów do pierogów króluje mięso, ser, grzyby i kapusta. Ale w jesiennej, nieco rozgrzewającej odsłonie, warto przygotować pierogi z nadzieniem z dyni z dodatkiem chorizo. Całość, według pomysłu Karoliny z bloga "Dziękuję było pyszne", najlepiej podawać z sosem chimichuri.

Składniki:

400 g mąki
200 ml gorącej wody (użyto 150 ml wrzątku i 50 ml letniej wody)
łyżka masła
jedno żółtko
szczypta soli
40 dkg dyni (u mnie hokkaido)
chorizo (ilość według uznania)
pieprz do smaku
2 ząbki czosnku
Sos:
pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
3-4 łyżki oliwy z oliwek
garść liści kolendry
garść oregano
1 łyżeczka octu winnego
szczypta soli

Przygotowanie:
Zaczynamy od sosu. Obrywamy listki natki pietruszki, oregano i kolendry. Z papryczki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Te i resztę składników wrzucamy do blendera i blendujemy.

Dynię kroimy na kawałki około 5cmx5cm, usuwamy pestki, pozbywamy się skórki. Wstawiamy oprószone solą na 20 minut do piekarnika na 190 stopni. Po upieczeniu studzimy. Mąkę przesiewamy, dodajemy miękkiego masła, żółtko. Siekamy. Dodajemy gorącej wody i energicznie mieszamy do połączenia składników. Jeśli uważacie, że ciasto nazbyt się lepi, podsypcie je mąką. Ciasto wyrabiamy długo, do uzyskania jednolitej, elastycznej konsystencji. Ciasto nie powinno być zbite. Po wyrobieniu dzielimy je na mniejsze części, które zawijamy w folię spożywczą, by odpoczęły na 10 minut. Następnie wałkujemy ciasto i wycinamy kubeczkiem okręgi na nasze pierogi. Grubość ciasta około 2 mm (zbyt cienkie będzie się rozpadało, zbyt grube będzie zagłuszało farsz). Dynię trzemy na tarce o najmniejszych oczkach. Dodajemy sól, pieprz, paprykę słodką, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz podsmażone wcześniej pokrojone w kosteczką chorizo. Mieszamy. Kawałki ciasta faszerujemy i zlepiamy ranty ciasta.

Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, wrzucamy partiami do garnka po jej zagotowaniu i gotujemy około 2-3 minut do wypłynięcia pierogów na wierzch. Pierogi odcedzamy. Odcedzone pierogi układamy i polewamy sosem chimichurri.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce