Trwa ładowanie...
d44xa7f
d44xa7f

Pierogi smażone z truskawkami

Przepis

Pierogi z truskawkami to jedno z dań, które obowiązkowo muszą znaleźć się w naszym letnim menu. Tym razem zamiast je ugotować, postanowiliśmy je usmażyć. Jak wyszło? Przekonajcie się sami.

1.0
(4 głosy)
Oceń:
d44xa7f
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Pierogi smażone z truskawkami
Getty Images
Pierogi smażone z truskawkami
Składniki
  • 25 dkg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • ok. 1/2 szklanki wody
  • sól
  • 40 dkg truskawek
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 litra oleju
  • cukier puder
Przepis
  • Z podanych składników wykonać ciasto, dodając olej. Dokładnie wyrobione rozwałkować i wykrawać kwadrat o boku 7-8 cm.
  • Truskawki przebrać, umyć, usunąć szypułki, odsączyć, przesypać cukrem.
  • Układać duże truskawki na kwadratach ciasta i starannie zalepić.
  • Gotowe pierogi smażyć w głębokim, gorącym tłuszczu z obu stron.
  • Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Przepis dodał użytkownik bodeta

Pierogi smażone z truskawkami
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d44xa7f

Podziel się opinią

Share
d44xa7f
d44xa7f

d44xa7f
d44xa7f
d44xa7f