PIERNIKI
- 1 kg mąki wrocławskiej
- 5 całych jaj
- 25 dkg miodu sztucznego
- 1 szkl. cukru
- 1 kostka palmy
- 3 przyprawy do pierników
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka kawy naturalnej
- skórka pomarańczowa
- 2 łyżki cukru na karmel
Cukier na karmel rozprowadzić na patelni, jak się zrumieni zalać 3 łyżkami wody , dodać miód i palmę; jak wszystko będzie roztopione wlać do miski. Gdy masa wystygnie to dodawać przyprawę do pierników, kakao, skórkę pomarańczową i wbijać po jednym jajku, kawę , stale mieszać; następnie tyle mąki z proszkiem i sodą ile wejdzie nie może być za gęste, wyrobić w mące, pozostawić na jeden dzień w zimnym miejscu. Na drugi dzień rozwałkować i wykrawać pierniczki, piec ok 10-17 min
Przepis dodał użytkownik kasiakg141
Podziel się opinią
Komentarze