Pierekaczewnik – tatarski przysmak na twoim stole

Pierekawecznik to tradycyjny świąteczny wypiek polskich Tatarów. Do dziś popularny na Podlasiu i zarejestrowany jako polski produkt tradycyjny. Stare porzekadło mówi o pierekaczewniku, że łatwiej go zjeść, niż zrobić. Dlaczego? O tym opowiada pani Janina Bielak.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia
Katarzyna Gileta

Na tatarskich stolach pierekawecznik pojawiał się rzadko, jego przygotowanie było bowiem bardzo pracochłonne i kosztowne. Podawano go w czasie święta Bajramy lub na inne specjalne okazje.
– Rodzina ze strony męża ma tatarskie korzenie. Co roku staramy się jeździć do Studzianki na spotkania rodzin tatarskich. Rozmawiamy, wspominamy. Kobiety przygotowują potrawy, jest i strzelanie z łuku i jazda konna. Tam zetknęliśmy się z tradycją tatarską, ze strojami, potrawami – mówi Janina Bielak. – Gotowanie to domena kobieca. W czasie naszych wyjazdów nauczyłam się przygotowywać tradycyjne tatarskie potrawy. To specyficzna, dość tłusta kuchnia, ale niesamowicie smaczna. Ma jedną cechę – nie używa się w niej mięsa wieprzowego. Jedną z pierwszych, potraw, którą poznałam jest właśnie pierekaczewnik.

Jak przygotować pierekaczewnik?

Składa się on z kilku cienkich warstw ciasta, przełożonych farszem – baraniną, wołowiną, serem, śliwkami lub masą jabłkową. Co, ważne, nie należy mieszać rodzajów użytego do nadzienia mięsa ani owoców. Przepisy na tę potrawę były przekazywane z pokolenia na pokolenie od XVIII wieku. Recepturę po raz pierwszy spisano w latach 30. ubiegłego wieku. Swoją nazwę zawdzięcza sposobowi przygotowania. Pieriekatywat oznacza po rosyjsku „przewałkowywać”.

Hanuma or hanym - roll dough and meat stuffing, traditional Asian dishes, steamed.
© Fotolia

– Pierekaczewnik przyrządza się z cienko rozwałkowanego ciasta makaronowego, przełożonego mięsny lub słodkim nadzieniem. Robi się go tak: kilogram mięsa (baranina, gęsina, indyk lub kurczak)
sieka się z trzema cebulami, solą i pieprzem. Z kilograma mąki pięciu żółtek, łyżeczki soli, łyżeczki oleju, pół litra ciepłej wody wyrabia się ciasto. Co najmniej przez pół godziny. Następnie dzieli się ją na sześć równych części. Każdy kawałek trzeba rozwałkować tak jak ciasto na makaron, a później rozciągnąć w rękach, aby był przejrzysty. Następnie płaty smaruje się sklarowanym masłem lub gęsim smalcem i układa jeden na drugim. Na ostatnią warstwę nakłada się farsz. Ciasto zwija się jak roladę. Górę trzeba posmarować roztopionym masłem, ułożyć w prodiżu w kształcie półksiężyca. Piec, aż ciasto będzie złociste – opowiada pani Janina.

Produkt tradycyjny

Danie podaje się na gorąco lub jako zimną przekąskę. Możemy go spróbować na Podlasiu w tatarskich kwaterach agroturystycznych lub restauracjach, serwujących tatarskie specjały.
W 2005 roku pierekaczewnik został wpisany na Listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w województwie podlaskim. Natomiast od 2009 roku posiada status Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności – produktu prawnie chronionego w Unii Europejskiej.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny