Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym

To danie to klasyka polskiej kuchni. Nie może się bez niego obejść żadna rodzinna uroczystość. Aromatyczny, soczysty, rozpływający się w ustach, z nutą słodyczy. Do tego przepyszny ziołowy sos. Sąsiadki będą cie błagać o przepis.

Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowymPieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym

Składniki

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 300 g śliwek suszonych bez pestek
  • 2 łyżki przyprawy do mięs
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • 65 g suszonego majeranku
  • 1 mała szalotka
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.
  • 50 ml oleju do smażenia
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki mąki

Przepis

Oczyszczony z błon schab natnij wzdłuż ostrym nożem na głębokość około 3 cm. W powstałe nacięcie wetknij suszone śliwki.

Przepis

Przygotuj marynatę. W miseczce połącz przyprawę do mięs z musztardą i olejem. Natrzyj nią mięso i odstaw na minimum 12 godzin do lodówki. W ten sposób marynata i jej smaki wnikną w schab, a twoja pieczeń będzie aromatyczna i soczysta. Po tym czasie schab obsmaż z każdej ze stron na złoty kolor, na bardzo dobrze rozgrzanej patelni, by zamknęły się pory mięsa. Następnie jeszcze gorącą pieczeń obtocz w majeranku. Użyj do tego folii aluminiowej, w którą owiń mięso.

Przepis

Schab w folii połóż na blasze piekarnika i piecz w temperaturze 190 stopni C przez około 50-60 minut. W trakcie pieczenia z mięsa wyciekną soki, które można zlać do miski - będą bazą sosu do pieczeni.

Przepis

Drobno posiekaną szalotkę obsmaż na patelni z odrobiną oleju. Do cebulki wlej 2/3 szklanki ciepłej wody wymieszanej z mąką i soki z pieczenia mięsa. Całość zamieszaj. Doprowadź sos do wrzenia i gotuj dwie minuty, potem zmniejsz ogień i dodaj śmietanę - wymieszaną z odrobiną gorącego sosu, by się nie zwarzyła. Na koniec dopraw majerankiem. Sosem polej pokrojony w plastry schab.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥