Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym

To danie to klasyka polskiej kuchni. Nie może się bez niego obejść żadna rodzinna uroczystość. Aromatyczny, soczysty, rozpływający się w ustach, z nutą słodyczy. Do tego przepyszny ziołowy sos. Sąsiadki będą cie błagać o przepis.

Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowymPieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym

Składniki

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 300 g śliwek suszonych bez pestek
  • 2 łyżki przyprawy do mięs
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • 65 g suszonego majeranku
  • 1 mała szalotka
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.
  • 50 ml oleju do smażenia
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki mąki

Przepis

Oczyszczony z błon schab natnij wzdłuż ostrym nożem na głębokość około 3 cm. W powstałe nacięcie wetknij suszone śliwki.

Przepis

Przygotuj marynatę. W miseczce połącz przyprawę do mięs z musztardą i olejem. Natrzyj nią mięso i odstaw na minimum 12 godzin do lodówki. W ten sposób marynata i jej smaki wnikną w schab, a twoja pieczeń będzie aromatyczna i soczysta. Po tym czasie schab obsmaż z każdej ze stron na złoty kolor, na bardzo dobrze rozgrzanej patelni, by zamknęły się pory mięsa. Następnie jeszcze gorącą pieczeń obtocz w majeranku. Użyj do tego folii aluminiowej, w którą owiń mięso.

Przepis

Schab w folii połóż na blasze piekarnika i piecz w temperaturze 190 stopni C przez około 50-60 minut. W trakcie pieczenia z mięsa wyciekną soki, które można zlać do miski - będą bazą sosu do pieczeni.

Przepis

Drobno posiekaną szalotkę obsmaż na patelni z odrobiną oleju. Do cebulki wlej 2/3 szklanki ciepłej wody wymieszanej z mąką i soki z pieczenia mięsa. Całość zamieszaj. Doprowadź sos do wrzenia i gotuj dwie minuty, potem zmniejsz ogień i dodaj śmietanę - wymieszaną z odrobiną gorącego sosu, by się nie zwarzyła. Na koniec dopraw majerankiem. Sosem polej pokrojony w plastry schab.

Wybrane dla Ciebie
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇