Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym

To danie to klasyka polskiej kuchni. Nie może się bez niego obejść żadna rodzinna uroczystość. Aromatyczny, soczysty, rozpływający się w ustach, z nutą słodyczy. Do tego przepyszny ziołowy sos. Sąsiadki będą cie błagać o przepis.

Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowymPieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym

Składniki

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 300 g śliwek suszonych bez pestek
  • 2 łyżki przyprawy do mięs
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • 65 g suszonego majeranku
  • 1 mała szalotka
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.
  • 50 ml oleju do smażenia
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki mąki

Przepis

Oczyszczony z błon schab natnij wzdłuż ostrym nożem na głębokość około 3 cm. W powstałe nacięcie wetknij suszone śliwki.

Przepis

Przygotuj marynatę. W miseczce połącz przyprawę do mięs z musztardą i olejem. Natrzyj nią mięso i odstaw na minimum 12 godzin do lodówki. W ten sposób marynata i jej smaki wnikną w schab, a twoja pieczeń będzie aromatyczna i soczysta. Po tym czasie schab obsmaż z każdej ze stron na złoty kolor, na bardzo dobrze rozgrzanej patelni, by zamknęły się pory mięsa. Następnie jeszcze gorącą pieczeń obtocz w majeranku. Użyj do tego folii aluminiowej, w którą owiń mięso.

Przepis

Schab w folii połóż na blasze piekarnika i piecz w temperaturze 190 stopni C przez około 50-60 minut. W trakcie pieczenia z mięsa wyciekną soki, które można zlać do miski - będą bazą sosu do pieczeni.

Przepis

Drobno posiekaną szalotkę obsmaż na patelni z odrobiną oleju. Do cebulki wlej 2/3 szklanki ciepłej wody wymieszanej z mąką i soki z pieczenia mięsa. Całość zamieszaj. Doprowadź sos do wrzenia i gotuj dwie minuty, potem zmniejsz ogień i dodaj śmietanę - wymieszaną z odrobiną gorącego sosu, by się nie zwarzyła. Na koniec dopraw majerankiem. Sosem polej pokrojony w plastry schab.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu