Pieczone udka z pieczarkami
Mamy dla was fantastyczny sposób na przygotowanie faszerowanych udek. Mięso drobiowe jest najbardziej popularne, ponieważ jest delikatne i świetnie komponuje się z wieloma składnikami, które kuszą nie tylko wyjątkowym aromatem, ale i smakiem. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 7 udek kurczaka
- 2 łyżki przyprawy gyros
- 1 cebula
- 1 kg pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz
Przepis
- Udka myję, osuszam, usuwam kości ostrym nożem odcinam mięso od kości, zaczynając od szerszej części mięsa. Mięso doprawiam przyprawą gyros oraz solą.
- Cebulę, czosnek obieram, drobno kroje i smażę na rozgrzanym oleju.
- Do cebuli dodaję umyte, pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiam pieprzem oraz solą. Po usmażeniu grzybami faszeruję udka,zwijam mięso tak żeby farsz znajdował się w środku.
- Udka układam w rękawie do pieczenia, przekładam na blaszkę i piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180 st. C.
- Do grzybów, które nam zostały dodaję koncentrat pomidorowy oraz musztardę, chwilkę smażę i układam na dnie naczynia.
- Na pieczarkach układam upieczone udka.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl