Pieczone udka gyros. Tanio, łatwo i smacznie
Miękki i soczysty kurczak z chrupiącą skórką zapiekany w piekarniku, to szybkie i proste danie z tanich i łatwo dostępnych składników. Sekretem jest przepyszny farsz. To będzie hit na waszych stołach. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- 5 udek z kurczaka
- 2 łyżki przyprawy gyros
- sól
- 1 papryka czerwona
- 3 ogórki konserwowe
- 1 cebula
- 40 g kukurydzy konserwowej
- 10 dag sera żółtego
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu pikantnego
- Udka myję, osuszam, wyjmuję kość i doprawiam przyprawą Gyros oraz solą.
- Paprykę myję, osuszam, wyjmuję nasiona i drobno kroję. Ogórki kroję w kostkę. Cebulę obieram, kroję w kostkę, kukurydzę odlewam z zalewy, ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach. Wszystko razem mieszam z majonezem oraz ketchupem.
- Gotowym farszem nadziewam udka i zawijam mięso, chowając farsz do środka. Układam w woreczku do pieczenia i piekę 40 minut 180 st. C.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze