Trwa ładowanie...
d2cnfso
25-07-2022 10:03

Pieczone pierożki ze szczawiem i twarogiem

Przepis

Te pieczone pierogi z ciasta drożdżowego są proste w przygotowaniu. Można je wypełnić ulubionym farszem. Autorka bloga "Kwelka gotuje" proponuje wersję ze szczawiem, twarogiem i fetą. Palce lizać!

d2cnfso
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Rodzaj diety:
Kwelka gotuje
Źródło: Kwelka gotuje
Składniki

Ciasto:

  • 375 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 jajko
  • 5 płaskich łyżek śmietanki 18 proc.

Farsz:

  • ok. 200 g szczawiu
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g twarogu
  • 50 g fety
  • ok. pół łyżeczki pieprzu

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • czarnuszka lub sezam
Przepis
  • W misce wymieszaj mąkę drożdże, sól i cukier. Wbij jajko oraz dodaj śmietankę. Wyrób gładkie ciasto. Można użyć miksera z hakami. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na 40-45 min.
  • W międzyczasie przygotuj farsz. Szczaw umyj i posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i wrzuć szczaw oraz posiekany czosnek. Smaż ok. 5 min – do czasu, kiedy szczaw zmięknie i zmniejszy objętość (jak szpinak).
  • Twaróg i fetę rozdrobnij widelcem i wymieszaj ze szczawiem. Dopraw do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
  • Ciasto rozwałkuj na grubość 5 mm. Nie może być za cienkie, żeby ciasto nie popękało a farsz nie wypłynął.
  • Za pomocą szklanki wykrój kółka, do każdego nałóż ok. pół łyżeczki farszu i zlep brzegi. Pierożki połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Każdy pierożek posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp czarnuszką. Można posypać sezamem lub solą morską.
  • Piecz ok. 35-40 min w temp. 180 stopni. Pierożki podawaj z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem.

Zobacz też przepis na klopsiki z sosem pieczarkowym

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pieczone pierożki ze szczawiem i twarogiem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
Więcej tematów
d2cnfso

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj