Pieczone pierogi ze słodką kapustą na ostro

Świąteczne pierogi w nowym wydaniu. Mogą z powodzeniem zastąpić paszteciki do czerwonego barszczu. Rumiane ciasto i dobrze doprawiony farsz stanowią duet doskonały. Przepis z bloga "Moniki smakołyki".

Pieczone pierogi ze słodką kapustą na ostroPieczone pierogi ze słodką kapustą na ostro
Monika Lemko

Farsz:

  • 1 mała biała kapusta ok. 1,2 kg,
  • 3 średnie cebule,
  • 4 łyżki masła klarowanego,
  • pieprz czarny do smaku,
  • papryczka chili świeżo mielona do smaku,
  • sól do smaku,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • pęczek szczypiorku,
  • 1 łyżeczka grubo zmielonego kminku.

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej typ 480,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • szczypta cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 150 ml wody,
  • 150 g jogurtu naturalnego gęstego.

Ponadto:

  • mąka do podsypania,
  • jajko,
  • kminek grubo mielony.

Przepis

Kapustę szatkujemy. W dużym garnku (o szerokim dnie) roztapiamy 3 łyżki masła, dodajemy poszatkowaną kapustę i mieszamy (łyżką drewnianą). Kapusta powinna wymieszać się z masłem. Przykrywamy pokrywą i dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszamy. Na patelni podsmażamy cebulkę na złoty kolor z dodatkiem cukru, pod koniec doprawiamy solą.

Przepis

Kiedy kapusta zmięknie, dodajemy cebulkę i całość podsmażamy, często mieszając. Pod koniec dodajemy mód, kminek, doprawiamy solą, chili i pieprzem. Kapusta powinna być wyrazista – pikantna. Podczas przygotowania kapusty nie dolewamy ani 1 ml wody ! Pod koniec ściągamy pokrywę, kapustę podsmażamy, aż odparuje woda, która powstała podczas duszenia, nie zapominamy o ciągłym jej mieszaniu. Dodajemy posiekany szczypiorek i odstawiamy do przestygnięcia.

Przepis

Ciasto: drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru. Następnie dodajemy sól, jogurt, stopniowo mąkę i wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto wałkujemy jak na pierogi (grubość ok. 3 mm), wykrawamy krążki za pomocą szerokiej szklanki (moja miała średnicę 9 cm).Na środku krążka nakładamy po kopiastej łyżeczce kapusty, przykrywamy drugim krążkiem, palcami delikatnie sklejamy brzegi, następnie za pomocą widelca dociskamy je.

Przepis

Tak przygotowane pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem. Pierożki pieczemy w 185 st. C ok. 20 min. Przed włożeniem pierogów do piekarnika, po posmarowaniu jajkiem można jeszcze raz w kilku miejscach docisnąć brzegi za pomocą widelca, przez naciśnięcie i przesunięcie go na zewnątrz.

Przepis

Żeby uzyskać grubo mielony kminek, wystarczy kminek w całości zmiksować za pomocą blendera lub młynka do kawy.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru