Trwa ładowanie...
d39w3z3
16-12-2019 13:51

Pieczone pierogi ze słodką kapustą na ostro

Przepis

Świąteczne pierogi w nowym wydaniu. Mogą z powodzeniem zastąpić paszteciki do czerwonego barszczu. Rumiane ciasto i dobrze doprawiony farsz stanowią duet doskonały. Przepis z bloga "Moniki smakołyki".

d39w3z3
4.5
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Rodzaj diety:
Okazja:
Moniki Smakołyki
Źródło: Moniki Smakołyki
Składniki

Farsz:

  • 1 mała biała kapusta ok. 1,2 kg,
  • 3 średnie cebule,
  • 4 łyżki masła klarowanego,
  • pieprz czarny do smaku,
  • papryczka chili świeżo mielona do smaku,
  • sól do smaku,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • pęczek szczypiorku,
  • 1 łyżeczka grubo zmielonego kminku.

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej typ 480,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • szczypta cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 150 ml wody,
  • 150 g jogurtu naturalnego gęstego.

Ponadto:

  • mąka do podsypania,
  • jajko,
  • kminek grubo mielony.
Przepis

Kapustę szatkujemy. W dużym garnku (o szerokim dnie) roztapiamy 3 łyżki masła, dodajemy poszatkowaną kapustę i mieszamy (łyżką drewnianą). Kapusta powinna wymieszać się z masłem. Przykrywamy pokrywą i dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszamy. Na patelni podsmażamy cebulkę na złoty kolor z dodatkiem cukru, pod koniec doprawiamy solą.

Kiedy kapusta zmięknie, dodajemy cebulkę i całość podsmażamy, często mieszając. Pod koniec dodajemy mód, kminek, doprawiamy solą, chili i pieprzem. Kapusta powinna być wyrazista – pikantna. Podczas przygotowania kapusty nie dolewamy ani 1 ml wody ! Pod koniec ściągamy pokrywę, kapustę podsmażamy, aż odparuje woda, która powstała podczas duszenia, nie zapominamy o ciągłym jej mieszaniu. Dodajemy posiekany szczypiorek i odstawiamy do przestygnięcia.

Ciasto: drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru. Następnie dodajemy sól, jogurt, stopniowo mąkę i wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto wałkujemy jak na pierogi (grubość ok. 3 mm), wykrawamy krążki za pomocą szerokiej szklanki (moja miała średnicę 9 cm).Na środku krążka nakładamy po kopiastej łyżeczce kapusty, przykrywamy drugim krążkiem, palcami delikatnie sklejamy brzegi, następnie za pomocą widelca dociskamy je.

Tak przygotowane pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem. Pierożki pieczemy w 185 st. C ok. 20 min. Przed włożeniem pierogów do piekarnika, po posmarowaniu jajkiem można jeszcze raz w kilku miejscach docisnąć brzegi za pomocą widelca, przez naciśnięcie i przesunięcie go na zewnątrz.

Żeby uzyskać grubo mielony kminek, wystarczy kminek w całości zmiksować za pomocą blendera lub młynka do kawy.

Pieczone pierogi ze słodką kapustą na ostro
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d39w3z3
d39w3z3
d39w3z3
d39w3z3
Więcej tematów
d39w3z3

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj