- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- Ciasto:
- 500 g mąki (+ trochę do podsypania stolnicy)
- 250 ml śmietany
- 40 g drożdży
- jajko + 2 żółtka
- 50 g masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- Farsz:
- 250 g zielonej soczewicy
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka papryki
- 1 łyżeczka tymianku
- sól i pieprz do smaku
- żółtko do smarowania
Przepis
Drożdże utrzeć z cukrem i śmietaną. Dodać przesianą mąkę, jajka, żółtka, roztopione i przestudzone masło, cukier oraz sól. Składniki dobrze połączyć, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Przepis
Soczewicę przepłukać i ok. 3 szklankami wody. Ugotować do miękkości, odsączyć i zblendować. Dodać posiekaną i podsmażoną na oleju cebulę, jajko oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wymieszać dokładnie składniki.
Przepis
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony blat, wyrobić i rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Za pomocą szklanki wycinać z ciasta krążki, nakładać farsz i zlepiać pierogi. Rozgrzać piekarnik do 150 stopni C (z termoobiegiem).
Przepis
Pierogi ułożyć na natłuszczonej blasze, a następnie posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec ok. 30 minut.