Pieczone pierogi z soczewicą
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- Ciasto:
- 500 g mąki (+ trochę do podsypania stolnicy)
- 250 ml śmietany
- 40 g drożdży
- jajko + 2 żółtka
- 50 g masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- Farsz:
- 250 g zielonej soczewicy
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka papryki
- 1 łyżeczka tymianku
- sól i pieprz do smaku
- żółtko do smarowania
Drożdże utrzeć z cukrem i śmietaną. Dodać przesianą mąkę, jajka, żółtka, roztopione i przestudzone masło, cukier oraz sól. Składniki dobrze połączyć, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Soczewicę przepłukać i ok. 3 szklankami wody. Ugotować do miękkości, odsączyć i zblendować. Dodać posiekaną i podsmażoną na oleju cebulę, jajko oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wymieszać dokładnie składniki.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony blat, wyrobić i rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Za pomocą szklanki wycinać z ciasta krążki, nakładać farsz i zlepiać pierogi. Rozgrzać piekarnik do 150 stopni C (z termoobiegiem).
Pierogi ułożyć na natłuszczonej blasze, a następnie posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec ok. 30 minut.
Przepis poleca Magdalena Pomorska
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze