Trwa ładowanie...
d12fjqp
d12fjqp

Pieczone pierogi z soczewicą

Przepis
3.2
(22 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

d12fjqp
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • Ciasto:
  • 500 g mąki (+ trochę do podsypania stolnicy)
  • 250 ml śmietany
  • 40 g drożdży
  • jajko + 2 żółtka
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • Farsz:
  • 250 g zielonej soczewicy
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • żółtko do smarowania
Przepis

Drożdże utrzeć z cukrem i śmietaną. Dodać przesianą mąkę, jajka, żółtka, roztopione i przestudzone masło, cukier oraz sól. Składniki dobrze połączyć, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.

Soczewicę przepłukać i ok. 3 szklankami wody. Ugotować do miękkości, odsączyć i zblendować. Dodać posiekaną i podsmażoną na oleju cebulę, jajko oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wymieszać dokładnie składniki.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony blat, wyrobić i rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Za pomocą szklanki wycinać z ciasta krążki, nakładać farsz i zlepiać pierogi. Rozgrzać piekarnik do 150 stopni C (z termoobiegiem).

Pierogi ułożyć na natłuszczonej blasze, a następnie posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec ok. 30 minut.

Przepis poleca Magdalena Pomorska

Pieczone pierogi z soczewicą
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d12fjqp
d12fjqp
d12fjqp

d12fjqp
d12fjqp
d12fjqp