Pieczona karkówka w sosie pomidorowym
Karkówka kojarzy się przede wszystkim z sezonem grillowym. Zanim jednak ruszty pójdą w ruch, możemy przyrządzić przepyszną karkówkę w piekarniku. Mięso w pomidorowej marynacie wyjdzie bardzo miękkie i soczyste. Przepis z bloga "Kwelka gotuje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Marchewki obrać i pokroić na 3-4 części. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Marchewkę i cebulę przełożyć do brytfanki. Karkówkę posyp z obu stron solą i pieprzem oraz posmaruj koncentratem pomidorowym. Przełóż ją na marchewkę i cebulę. Do brytfanny wlej bulion - tyle, aby było równo z mięsem. Całość piecz w temp. 180 stopni przez ok. 2 do 2,5 godz., aż mięso będzie miękkie.
Sos cebulowy: do garnuszka przełóż kawałki cebulki oraz ze 2 lub 3 kawałeczki mięsa. Wlej powstały sos oraz ze 2 łyżki śmietanki 18 proc. Całość zmiksuj, dopraw do smaku solą, pieprzem, zmielonym zielem angielskim.
Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek
src="https://d.wpimg.pl/1631309182--712966046/zupa.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze