Trwa ładowanie...
d41h64e
d41h64e

Pieczona karkówka w sosie pomidorowym

Przepis

Karkówka kojarzy się przede wszystkim z sezonem grillowym. Zanim jednak ruszty pójdą w ruch, możemy przyrządzić przepyszną karkówkę w piekarniku. Mięso w pomidorowej marynacie wyjdzie bardzo miękkie i soczyste. Przepis z bloga "Kwelka gotuje".

2.5
(6 głosów)
Oceń:
d41h64e
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Pieczona karkówka w sosie pomidorowym
Kwelka gotuje
Pieczona karkówka w sosie pomidorowym
Składniki
  • 6 plastrów karkówki ok. 1,5 cm
  • 8 marchewek
  • 6 cebulek
  • koncentrat pomidorowy
  • sól, pieprz
  • rosół
Przepis

Marchewki obrać i pokroić na 3-4 części. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Marchewkę i cebulę przełożyć do brytfanki. Karkówkę posyp z obu stron solą i pieprzem oraz posmaruj koncentratem pomidorowym. Przełóż ją na marchewkę i cebulę. Do brytfanny wlej bulion - tyle, aby było równo z mięsem. Całość piecz w temp. 180 stopni przez ok. 2 do 2,5 godz., aż mięso będzie miękkie.

Sos cebulowy: do garnuszka przełóż kawałki cebulki oraz ze 2 lub 3 kawałeczki mięsa. Wlej powstały sos oraz ze 2 łyżki śmietanki 18 proc. Całość zmiksuj, dopraw do smaku solą, pieprzem, zmielonym zielem angielskim.

Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek

d41h64e
Pieczona karkówka w sosie pomidorowym
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
2
Share
d41h64e
d41h64e

d41h64e
d41h64e
d41h64e