Trwa ładowanie...
d3m0dq6
16-11-2014 21:20

Pieczona dynia z żółtym serem i papryczką chili

Przepis
4.7
(3 głosy)
Oceń:
d3m0dq6
Składniki
  • 1 dynia Hokkaido
  • ok. 8 łyżek oliwy dobrej jakości
  • 150 g sera żółtego typu Gouda
  • 1-2 ząbki czosnku
  • świeża papryczka chili
  • sól i pieprz
Przepis

Dynię przekroić na pół i wydrążyć miąższ. Pokroić na kawałki (razem ze skórką) ok. 1 cm. Oliwę wymieszać z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Każdy plaster dokładnie wysmarować oliwą z obydwu stron i natrzeć solą i pieprzem.

Plastry umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (można go naoliwić). Na wierzchu umieścić cienkie plasterki papryczki chili. Piec w temperaturze 200°C przez ok. 25 minut aż się przyrumieni. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i posypać startym serem, następnie zapiekać jeszcze 5 minut aż ser się rozpuści.

Danie można podawać samodzielnie lub jako dodatek do obiadu.

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3m0dq6
d3m0dq6
d3m0dq6
Więcej tematów
d3m0dq6