Pieczona dynia z żółtym serem i papryczką chili
- 1 dynia Hokkaido
- ok. 8 łyżek oliwy dobrej jakości
- 150 g sera żółtego typu Gouda
- 1-2 ząbki czosnku
- świeża papryczka chili
- sól i pieprz
Dynię przekroić na pół i wydrążyć miąższ. Pokroić na kawałki (razem ze skórką) ok. 1 cm. Oliwę wymieszać z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Każdy plaster dokładnie wysmarować oliwą z obydwu stron i natrzeć solą i pieprzem.
Plastry umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (można go naoliwić). Na wierzchu umieścić cienkie plasterki papryczki chili. Piec w temperaturze 200°C przez ok. 25 minut aż się przyrumieni. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i posypać startym serem, następnie zapiekać jeszcze 5 minut aż ser się rozpuści.
Danie można podawać samodzielnie lub jako dodatek do obiadu.
Podziel się opinią
Komentarze