Pieczeń z warzywami i mięsem mielonym. Świetna na obiad i do kanapek
Smakowita wariacja na temat pieczeni rzymskiej. Jest dobrze doprawiona, aromatyczna i wypełniona warzywami. Sprawdzi się zarówno jako danie główne, jak i dodatek do kanapek. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebula
- 1 całe jajko
- 1 marchew
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki śmietany 12 proc.
- 2 kulki mozzarelli
- ½ papryki czerwonej
- ½ papryki żółtej
- 3 ogórki konserwowe
- ½ pęczka szczypiorku
- sól
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną, drobno pokrojoną cebulę, obraną startą na tarce o dużych oczkach marchew, wbijamy jajko, wsypujemy sól, paprykę ostrą, bułkę tartą, wlewamy śmietanę i wyrabiamy masę mięsną.
- 1/3 masy mięsnej układamy na dnie podłużnej formy do pieczenia. Na mięsie układamy jedną pokrojoną w plasterki kulkę mozzarelli.
- Papryki myjemy, osuszamy, drobno kroimy. Ogórki również drobno kroimy, szczypiorek siekamy, warzywa razem mieszamy i wykładamy połowę na serze.
- Następnie układamy ponownie mięso i powtarzamy czynność z serem, warzywami i wierzch przykrywamy pozostałym mięsem.
- Roladę pieczemy 50minut w 180 st. C.
- Po upieczeniu kroimy w plastry.
- Rolada gotowa, podajemy jak danie obiadowe lub przekąskę.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze