Trwa ładowanie...
d3tvsmc
d3tvsmc

Pieczeń rzymska. Jak ją przygotować, by nie była sucha?

Przepis

Pieczeń rzymska, zwana też klopsem lub zającem. Jest prosta w przygotowaniu, a przy tym niesamowicie smaczna. Świetna zarówno na ciepło do obiadu z ulubioną surówką i ziemniakami, jak i na zimno na kanapki. Przepis z bloga "Krylowa kuchnia".

3.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Pieczeń rzymska. Jak ją przygotować, by nie była sucha?
Krylowa Kuchnia
Składniki
  • 600 g łopatki wieprzowej
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 1 bułka kajzerka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz
Przepis

1. Kajzerkę namoczyć w wodzie. Cebulę obrać i drobno pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę.

2. Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Do mięsa dodać surowe jajko, czosnek, cebulę, odciśniętą kajzerkę, pietruszkę, oraz część rozmarynu i pietruszkę.

3. Wyrobić na gładką i jednolitą masę. Małą keksówkę wysmarować olejem i obsypać bułką tartą.

4. Z jajek na twardo ściąć czubki. Połowę mięsa włożyć do keksówki formując wgłębienie na jajka, jajka ułożyć jedno z a drugim. Przykryć resztą mięsa i wyrównać.

5. Posmarować wierzch pieczeni musztardą, na górze ułożyć gałązki rozmarynu. Piec godzinę w 180 st. C. Podawać na zimno lub gorąco.

Zobacz także przepis na ciasto ryżowe bez pieczenia

Pieczeń rzymska. Jak ją przygotować, by nie była sucha?
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
2
Share
d3tvsmc
d3tvsmc
d3tvsmc
d3tvsmc
d3tvsmc