Pieczeń rzymska. Jak ją przygotować, by nie była sucha?
Pieczeń rzymska, zwana też klopsem lub zającem. Jest prosta w przygotowaniu, a przy tym niesamowicie smaczna. Świetna zarówno na ciepło do obiadu z ulubioną surówką i ziemniakami, jak i na zimno na kanapki. Przepis z bloga "Krylowa kuchnia".
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
1. Kajzerkę namoczyć w wodzie. Cebulę obrać i drobno pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Przepis
2. Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Do mięsa dodać surowe jajko, czosnek, cebulę, odciśniętą kajzerkę, pietruszkę, oraz część rozmarynu i pietruszkę.
Przepis
3. Wyrobić na gładką i jednolitą masę. Małą keksówkę wysmarować olejem i obsypać bułką tartą.
Przepis
4. Z jajek na twardo ściąć czubki. Połowę mięsa włożyć do keksówki formując wgłębienie na jajka, jajka ułożyć jedno z a drugim. Przykryć resztą mięsa i wyrównać.
Przepis
5. Posmarować wierzch pieczeni musztardą, na górze ułożyć gałązki rozmarynu. Piec godzinę w 180 st. C. Podawać na zimno lub gorąco.