Penne z brokułami, orzechami i serem feta

Oryginalna grecka feta jest produkowana z mleka koziego i owczego lub tylko owczego. Podczas produkcji nie jest dozwolone używanie środków konserwujących ani barwiących. Szczegółowe etapy produkcji zostały w Grecji unormowane prawnie i podlegają częstej kontroli. Ten sam los, co fetę, spotkał w Polsce oscypka. Chyba nie trzeba dodawać, że na podróbki zarówno jednego, jak i drugiego sera nie są nakładane takie ograniczenia.

Penne z brokułami, orzechami i serem fetaPenne z brokułami, orzechami i serem feta
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 400 g makaronu penne
  • 1 opakowanie mrożonych brokułów
  • ser grecki
  • 100 g orzechów włoskich
  • ok. 80 ml oliwy z oliwek lub inny olej (np. lniany, który ma delikatny posmak orzechów)
  • świeżo mielony pieprz do smaku

Przepis

  • Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Zmrożone brokuły wrzucamy do wrzącej i osolonej wody i gotujemy ok. 5 minut. Brokuły nie powinny być rozgotowane. Ser grecki kroimy w kostkę. Makaron rozkładamy na talerzach, układamy różyczki brokuła, ser, orzechy włoskie.
  • Polewamy oliwą, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce