Patatas bravas. Pomysł na szybką hiszpańską przekąskę
Ulubioną przekąską w kuchni hiszpańskiej jest patatas bravas, czyli pokrojone w kostkę ziemniaki, smażone na głębokim oleju. Podaje się je z dodatkiem sosu salsa brava przygotowanego na bazie papryki.
Aby przygotować patatas bravas potrzebujesz 175 g chorizo, 350 g ziemniaków, 1/2 łyżeczki kminku, posiekanej papryczki chili, 1 ząbka czosnku, oleju do smażenia oraz 400 g pomidorów z puszki.
Pokrój chorizo w plastry i smaż przez chwilę na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką. Dodaj pokrojone ziemniaki i podsmażaj przez 5 minut, aż będą złote. Dodaj kminek, chili i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż przez 2 minuty. Dodaj pomidory i duś przez 10-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. dopraw solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Przygotowane w ten sposób ziemniaki to nie tylko smaczna przekąska. Z powodzeniem mogą stanowić również danie główne.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl