Patatas bravas. Pomysł na szybką hiszpańską przekąskę

Ulubioną przekąską w kuchni hiszpańskiej jest patatas bravas, czyli pokrojone w kostkę ziemniaki, smażone na głębokim oleju. Podaje się je z dodatkiem sosu salsa brava przygotowanego na bazie papryki.

Smakowita i szybka przekąska z ziemniaków
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Aby przygotować patatas bravas potrzebujesz 175 g chorizo, 350 g ziemniaków, 1/2 łyżeczki kminku, posiekanej papryczki chili, 1 ząbka czosnku, oleju do smażenia oraz 400 g pomidorów z puszki.

Pokrój chorizo w plastry i smaż przez chwilę na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką. Dodaj pokrojone ziemniaki i podsmażaj przez 5 minut, aż będą złote. Dodaj kminek, chili i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż przez 2 minuty. Dodaj pomidory i duś przez 10-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. dopraw solą, pieprzem i odrobiną cukru.

Przygotowane w ten sposób ziemniaki to nie tylko smaczna przekąska. Z powodzeniem mogą stanowić również danie główne.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości