Trwa ładowanie...
d32gl96
30-03-2021 11:26

Pasztet z ciecierzycy. Idealny pasztet nie tylko dla wegetarian

Przepis

Wegetariański pasztet z ciecierzycy, marchewki, pietruszki i selera. Doskonała alternatywa dla mięsnych pasztetów. ma bardzo wyrazisty smak i kremową konsystencję. Jak go przygotować? Oto przepis.

d32gl96
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Rodzaj diety:
Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 30 dag ugotowanej ciecierzycy (15 dag suchych ziaren )
  • 15 dag marchwi
  • 7 dag selera
  • 7 dag pietruszki
  • 7 dag orzechów włoskich
  • 350 ml przecieru pomidorowego z kartonika
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 80 ml oleju słonecznikowego + 10 ml do upieczenia przypraw
  • 5 łyżeczek mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka przyprawy "pięć smaków"
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka suszonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonej ostrej czerwonej papryki
Przepis
  • Ciecierzycę namocz przez 24 godziny. Posól wodę i gotuj cierpliwie przez godzinę.
  • Warzywa obierz i ugotuj (najlepiej na parze, ale w wodzie jak najbardziej też może być).
  • Na patelni upraż orzechy włoskie - jakieś 4 minuty i odłóż.
  • Na rozgrzaną patelnię nalej olej i wsyp przyprawy, po około 1/2 minucie dodaj przecier i koncentrat pomidorowy. Podsmażaj przez około 1 minutę.
  • Ugotowaną ciecierzycę i pokrojone, ugotowane warzywa zmiel. Zmiel także orzechy. Dodaj zawartość patelni, sos sojowy i mąkę kukurydzianą.
  • Ja niestety nie mam młynka do kawy więc moje mielenie siemienia odbyło się w blenderze razem z olejem. Oczywiście młynek byłby łatwiejszy.
  • Masę połącz z mielonym siemieniem i olejem. Wszystko starannie wymieszaj i wylej do wyłożonej pergaminem foremki.
  • Moja wersja - gotowanie w piekarniku.
  • Wlej wodę do brytfanny i włóż do pieca - 200 stopni. Kiedy zacznie się gotować włóż blaszkę z masą. Po 45 minutach możesz wyjąć z pieca.
  • Smakuje nawet mięsożercom, zwłaszcza z sosem żurawinowo-pomarańczowym.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pasztet z ciecierzycy. Idealny pasztet nie tylko dla wegetarian
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d32gl96
d32gl96
d32gl96
d32gl96
Więcej tematów
d32gl96

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj