Pasztet z ciecierzycy. Idealny pasztet nie tylko dla wegetarian

Wegetariański pasztet z ciecierzycy, marchewki, pietruszki i selera. Doskonała alternatywa dla mięsnych pasztetów. ma bardzo wyrazisty smak i kremową konsystencję. Jak go przygotować? Oto przepis.

Pasztet z ciecierzycyPasztet z ciecierzycy

Składniki

  • 30 dag ugotowanej ciecierzycy (15 dag suchych ziaren )
  • 15 dag marchwi
  • 7 dag selera
  • 7 dag pietruszki
  • 7 dag orzechów włoskich
  • 350 ml przecieru pomidorowego z kartonika
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 80 ml oleju słonecznikowego + 10 ml do upieczenia przypraw
  • 5 łyżeczek mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka przyprawy "pięć smaków"
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka suszonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonej ostrej czerwonej papryki

Przepis

  • Ciecierzycę namocz przez 24 godziny. Posól wodę i gotuj cierpliwie przez godzinę.
  • Warzywa obierz i ugotuj (najlepiej na parze, ale w wodzie jak najbardziej też może być).
  • Na patelni upraż orzechy włoskie - jakieś 4 minuty i odłóż.
  • Na rozgrzaną patelnię nalej olej i wsyp przyprawy, po około 1/2 minucie dodaj przecier i koncentrat pomidorowy. Podsmażaj przez około 1 minutę.
  • Ugotowaną ciecierzycę i pokrojone, ugotowane warzywa zmiel. Zmiel także orzechy. Dodaj zawartość patelni, sos sojowy i mąkę kukurydzianą.
  • Ja niestety nie mam młynka do kawy więc moje mielenie siemienia odbyło się w blenderze razem z olejem. Oczywiście młynek byłby łatwiejszy.
  • Masę połącz z mielonym siemieniem i olejem. Wszystko starannie wymieszaj i wylej do wyłożonej pergaminem foremki.
  • Moja wersja - gotowanie w piekarniku.
  • Wlej wodę do brytfanny i włóż do pieca - 200 stopni. Kiedy zacznie się gotować włóż blaszkę z masą. Po 45 minutach możesz wyjąć z pieca.
  • Smakuje nawet mięsożercom, zwłaszcza z sosem żurawinowo-pomarańczowym.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru