Trwa ładowanie...
d1jlnx0
d1jlnx0

Pasztet wielkanocny z grzybami leśnymi

Przepis
4.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
d1jlnx0
Pasztet wielkanocny z grzybami leśnymi
Składniki
  • po 300 g mięsa bez kości: 300 g karkówki wieprzowej, 300 g wołowiny najlepiej pręgi
  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 500 g surowego boczku
  • 5-6 suszonych grzybów leśnych
  • 3 cebule
  • 5-6 jaj
  • 3 liście laurowe
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • łyżeczka majeranku
  • gałka muszkatołowa
  • olej rzepakowy zimnotłoczony BIOOIL
  • przyprawa Richtig Ślonski Grincojg
Przepis
  1. Mięso myjemy, kroimy na niewielkie kawałki.
  1. Boczek chwilę gotujemy i wrzucamy pokrojone mięso, obraną cebulę, opłukane grzyby, liść laurowy i ziele angielskie.
  1. Solimy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso i grzyby będą miękkie.
  1. Na 2 minuty przed końcem gotowania dodajemy wątróbkę.
  1. Wszystkie składniki studzimy i 2-3 razy mielimy.
  1. Dodajemy jajka i majeranek, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem oraz dla wzbogacenia aromatu - przyprawę. Dokładnie wyrabiamy. Dodajemy olej, aby pasztet po upieczeniu nie był suchy.
  1. Przekładamy masę do foremek i pieczemy 50-60 min w temperaturze około 160 stopni C

Idą święta - ale pasztet już w niedzielę 20 marca o godz. 17:10 w TVS.

Przepis poleca "Księgowa w kuchni"

Pasztet wielkanocny z grzybami leśnymi
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d1jlnx0

Podziel się opinią

1
Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

d1jlnx0
d1jlnx0
d1jlnx0
d1jlnx0
d1jlnx0