Pasztet wielkanocny z grzybami leśnymi
Pasztet z grzybami leśnymi to smaczna i aromatyczna potrawa, która będzie stanowić doskonały dodatek na wielkanocnym stole. Podawany na ciepło lub zimno pozytywnie zaskoczy wszystkich domowników. Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a sam przepis jest niezwykle prosty.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- po 300 g mięsa bez kości: 300 g karkówki wieprzowej, 300 g wołowiny najlepiej pręgi
- 300 g wątróbki drobiowej
- 500 g surowego boczku
- 5-6 suszonych grzybów leśnych
- 3 cebule
- 5-6 jaj
- 3 liście laurowe
- 7 ziaren ziela angielskiego
- łyżeczka majeranku
- gałka muszkatołowa
- olej rzepakowy zimnotłoczony BIOOIL
- przyprawa Richtig Ślonski Grincojg
1. Mięso myjemy, kroimy na niewielkie kawałki.
2. Boczek chwilę gotujemy i wrzucamy pokrojone mięso, obraną cebulę, opłukane grzyby, liść laurowy i ziele angielskie.
3. Solimy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso i grzyby będą miękkie.
4. Na 2 minuty przed końcem gotowania dodajemy wątróbkę.
5. Wszystkie składniki studzimy i 2-3 razy mielimy.
6. Dodajemy jajka i majeranek, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem oraz dla wzbogacenia aromatu - przyprawę. Dokładnie wyrabiamy. Dodajemy olej, aby pasztet po upieczeniu nie był suchy.
7. Przekładamy masę do foremek i pieczemy 50-60 min w temperaturze około 160 stopni C
Idą święta - ale pasztet już w niedzielę 20 marca o godz. 17:10 w TVS.
Przepis poleca "Księgowa w kuchni"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze