Pasztet wielkanocny z grzybami leśnymi

Pasztet z grzybami leśnymi to smaczna i aromatyczna potrawa, która będzie stanowić doskonały dodatek na wielkanocnym stole. Podawany na ciepło lub zimno pozytywnie zaskoczy wszystkich domowników. Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a sam przepis jest niezwykle prosty.

Pasztet wielkanocny z grzybami leśnymiPasztet wielkanocny z grzybami leśnymi

Składniki

  • po 300 g mięsa bez kości: 300 g karkówki wieprzowej, 300 g wołowiny najlepiej pręgi
  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 500 g surowego boczku
  • 5-6 suszonych grzybów leśnych
  • 3 cebule
  • 5-6 jaj
  • 3 liście laurowe
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • łyżeczka majeranku
  • gałka muszkatołowa
  • olej rzepakowy zimnotłoczony BIOOIL
  • przyprawa Richtig Ślonski Grincojg

Przepis

1. Mięso myjemy, kroimy na niewielkie kawałki.

Przepis

2. Boczek chwilę gotujemy i wrzucamy pokrojone mięso, obraną cebulę, opłukane grzyby, liść laurowy i ziele angielskie.

Przepis

3. Solimy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso i grzyby będą miękkie.

Przepis

4. Na 2 minuty przed końcem gotowania dodajemy wątróbkę.

Przepis

5. Wszystkie składniki studzimy i 2-3 razy mielimy.

Przepis

6. Dodajemy jajka i majeranek, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem oraz dla wzbogacenia aromatu - przyprawę. Dokładnie wyrabiamy. Dodajemy olej, aby pasztet po upieczeniu nie był suchy.

Przepis

7. Przekładamy masę do foremek i pieczemy 50-60 min w temperaturze około 160 stopni C

Przepis

Idą święta - ale pasztet już w niedzielę 20 marca o godz. 17:10 w TVS.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm