Trwa ładowanie...
d38c6v8
Diana Rusiłowicz
04-01-2022 11:17

Pasztet warzywny z selerem i ciecierzycą

Przepis

Pasztet warzywny z selerem i ciecierzycą idealnie smakuje ze świeżym pieczywem lub solo bez żadnych dodatków. Możecie go pokroić albo po prostu rozsmarować na chlebie. Przepis z bloga "Di bloguje".

d38c6v8
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Di bloguje
Źródło: Di bloguje
Składniki
  • 1 seler
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g ciecierzycy konserwowej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka majeranku
  • 3/4-1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej (polecam wędzoną)
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Dodatkowo:

  • 1/2 bułki namoczonej w wodzie/mleku
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki masła
Przepis
  • Selera, marchew i cebulę obrać oraz pokroić na większe kawałki.
  • W garnku roztopić masło i wrzucić warzywa.
  • Dodać obrane ząbki czosnku.
  • Całość poddusić z 5-10 minut i następnie dolać odrobinę wody.
  • Garnek przykryć i warzywa jeszcze poddusić przez około 30 minut, aż będą prawie miękkie.
  • Gotowe warzywa przełożyć do miski, ale bulion z gotowania należy pozostawić.
  • Warzywa zblenować i następnie połączyć z przyprawami, jajkami oraz bułką uprzednio namoczoną w mleku lub wodzie. Gęstość masy można regulować za pomocą bułki tartej oraz płynu pozostawionego z gotowania.
  • Musi ona mieć konsystencję niezbyt gęstą i nie za rzadką.
  • Masę warzywną przełożyć do formy oraz wstawić do piekarnika.
  • Piec przez około 70-80 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Pasztet ostudzić i następnie wstawić do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Pasztet warzywny z selerem i ciecierzycą
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
1
Share
d38c6v8

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d38c6v8
d38c6v8
d38c6v8
d38c6v8
Więcej tematów
d38c6v8