Pasztet warzywny z selerem i ciecierzycą

Pasztet warzywny z selerem i ciecierzycą idealnie smakuje ze świeżym pieczywem lub solo bez żadnych dodatków. Możecie go pokroić albo po prostu rozsmarować na chlebie. Przepis z bloga "Di bloguje".

Pasztet warzywny z selerem i ciecierzycąPasztet warzywny z selerem i ciecierzycą
Diana Rusiłowicz

Składniki

  • 1 seler
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g ciecierzycy konserwowej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka majeranku
  • 3/4-1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej (polecam wędzoną)
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Dodatkowo:

  • 1/2 bułki namoczonej w wodzie/mleku
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki masła

Przepis

  • Selera, marchew i cebulę obrać oraz pokroić na większe kawałki.
  • W garnku roztopić masło i wrzucić warzywa.
  • Dodać obrane ząbki czosnku.
  • Całość poddusić z 5-10 minut i następnie dolać odrobinę wody.
  • Garnek przykryć i warzywa jeszcze poddusić przez około 30 minut, aż będą prawie miękkie.
  • Gotowe warzywa przełożyć do miski, ale bulion z gotowania należy pozostawić.
  • Warzywa zblenować i następnie połączyć z przyprawami, jajkami oraz bułką uprzednio namoczoną w mleku lub wodzie. Gęstość masy można regulować za pomocą bułki tartej oraz płynu pozostawionego z gotowania.
  • Musi ona mieć konsystencję niezbyt gęstą i nie za rzadką.
  • Masę warzywną przełożyć do formy oraz wstawić do piekarnika.
  • Piec przez około 70-80 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Pasztet ostudzić i następnie wstawić do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru