Pasztet warzywny z selerem i ciecierzycą
Pasztet warzywny z selerem i ciecierzycą idealnie smakuje ze świeżym pieczywem lub solo bez żadnych dodatków. Możecie go pokroić albo po prostu rozsmarować na chlebie. Przepis z bloga "Di bloguje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Dodatkowo:
- 1/2 bułki namoczonej w wodzie/mleku
- 1-2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki masła
- Selera, marchew i cebulę obrać oraz pokroić na większe kawałki.
- W garnku roztopić masło i wrzucić warzywa.
- Dodać obrane ząbki czosnku.
- Całość poddusić z 5-10 minut i następnie dolać odrobinę wody.
- Garnek przykryć i warzywa jeszcze poddusić przez około 30 minut, aż będą prawie miękkie.
- Gotowe warzywa przełożyć do miski, ale bulion z gotowania należy pozostawić.
- Warzywa zblenować i następnie połączyć z przyprawami, jajkami oraz bułką uprzednio namoczoną w mleku lub wodzie. Gęstość masy można regulować za pomocą bułki tartej oraz płynu pozostawionego z gotowania.
- Musi ona mieć konsystencję niezbyt gęstą i nie za rzadką.
- Masę warzywną przełożyć do formy oraz wstawić do piekarnika.
- Piec przez około 70-80 minut w temperaturze 180 stopni.
- Pasztet ostudzić i następnie wstawić do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze