Pasztet warzywny z selerem i ciecierzycą

Pasztet warzywny z selerem i ciecierzycą idealnie smakuje ze świeżym pieczywem lub solo bez żadnych dodatków. Możecie go pokroić albo po prostu rozsmarować na chlebie. Przepis z bloga "Di bloguje".

Pasztet warzywny z selerem i ciecierzycąPasztet warzywny z selerem i ciecierzycą
Diana Rusiłowicz

Składniki

  • 1 seler
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g ciecierzycy konserwowej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka majeranku
  • 3/4-1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej (polecam wędzoną)
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Dodatkowo:

  • 1/2 bułki namoczonej w wodzie/mleku
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki masła

Przepis

  • Selera, marchew i cebulę obrać oraz pokroić na większe kawałki.
  • W garnku roztopić masło i wrzucić warzywa.
  • Dodać obrane ząbki czosnku.
  • Całość poddusić z 5-10 minut i następnie dolać odrobinę wody.
  • Garnek przykryć i warzywa jeszcze poddusić przez około 30 minut, aż będą prawie miękkie.
  • Gotowe warzywa przełożyć do miski, ale bulion z gotowania należy pozostawić.
  • Warzywa zblenować i następnie połączyć z przyprawami, jajkami oraz bułką uprzednio namoczoną w mleku lub wodzie. Gęstość masy można regulować za pomocą bułki tartej oraz płynu pozostawionego z gotowania.
  • Musi ona mieć konsystencję niezbyt gęstą i nie za rzadką.
  • Masę warzywną przełożyć do formy oraz wstawić do piekarnika.
  • Piec przez około 70-80 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Pasztet ostudzić i następnie wstawić do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja