pasztet świąteczny
- 0,5 kg wieprzowiny (łopatka,szynka)
- 0,5 kg wołowiny
- 0,5 kg drobiu
- 0,3 kg surowego boczku
- 2 kajzerki
- 10 dag wątróbki drobiowej
- 3 jajka
- pieprz czarny ziarnisty KAMIS
- gałka muszkatołowa KAMIS
- klika plasterków słoniny
- pęczek włoszczyzny
- 3 cebule obrane i pokrokjone w ćwiartki
- ziele angielskie KAMIS
- Liście laurowe KAMIS
Mięso z kilkoma ziarnami ziela angielskiego, czarnego pieprzu i warzywami gotować na wolnym ogniu do miękkości w niewielkiej ilości wody (mięso można wcześniej pokroić na mniejsze kawałki). Wątróbkę sparzyć we wrzątku przez około 5 minut. Mięso wystudzić i kilkakrotnie wraz z wątróbką i warzywami zmielić w maszynce do mięsa.Następnie dodać żółtka, gałkę muszkatołową, sól, pieprz do smaku. Białka ubić i delikatnie wymieszać z masą mięsną. Podłużne blachy wysmarować tłuszczem, na dnie poukładać plasterki słoniny. Piekarnik nagrzać do 2 stopni i piec około 1,5 h.
Przepis dodał użytkownik vollard
Podziel się opinią
Komentarze