Paszteciki z mięsem. Świetny dodatek do czerwonego barszczu

Z czym podać czerwony barszcz? Wcale nie musimy się ograniczać do uszek i krokietów. Czerwony barszczyk świetnie smakuje również z mięsnymi paszteciki. To doskonała propozycja na Boże Narodzenie lub sylwestrowe przyjęcie.

Paszteciki z mięsem. Świetny dodatek do czerwonego barszczuPaszteciki z mięsem. Świetny dodatek do czerwonego barszczu
Katarzyna Gileta

Ciasto:

  • 300-350g mąki pszennej
  • 200g masła
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 100 g gęstej, kwaśnej śmietany

Nadzienie:

  • ok. 500 g gotowanego mięsa (np. z rosołu)
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • czosnek granulowany
  • papryka słodka
  • olej do smażenia
  • bulion

Dodatkowo:

  • 1 jajko

Przepis

  • Cebule obrać i pokroić w grubą kostkę, podsmażyć na oleju.
  • Mięso i cebule wraz z olejem zmielić za pomocą blendera. Dodać tyle bulionu, aby farsz nie był suchy (nie może się rozpadać, ma powstać jednolita, dobrze zbita masa). Doprawić solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem i papryką.
  • Mąkę (zacząć od 300 g) zagnieść z masłem, jajkiem, solą i śmietaną na jednolitą masę. Ciasto ma być miękkie, sprężyste, ale nie klejące.
  • Ciasto rozwałkować w prostokąt na dobrze posypanym mąką blacie. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć wałek z mięsa mielonego.
  • Ciasto zawinąć raz tak, aby mięso znajdowało się w środku. Powstały wałek odciąć od reszty ciasta i pokroić na kawałki o długości ok. 2 cm.
  • Paszteciki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nałożyć kolejną porcję mięsa na rozwałkowane ciasto, zawinąć raz, odciąć i pokroić na kawałki. Tak postępować, aż do wyczerpania ciasta.
  • Ułożone na blasze paszteciki posmarować rozkłóconym jajkiem.
  • Piec w nagrzanym piekarniku około 30 min. w temperaturze 180 st. C.
Wybrane dla Ciebie
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze