Paszteciki z mięsem. Świetny dodatek do czerwonego barszczu
Z czym podać czerwony barszcz? Wcale nie musimy się ograniczać do uszek i krokietów. Czerwony barszczyk świetnie smakuje również z mięsnymi paszteciki. To doskonała propozycja na Boże Narodzenie lub sylwestrowe przyjęcie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
Ciasto:
- 300-350g mąki pszennej
- 200g masła
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki soli
- 100 g gęstej, kwaśnej śmietany
Nadzienie:
- ok. 500 g gotowanego mięsa (np. z rosołu)
- 2 cebule
- sól, pieprz
- czosnek granulowany
- papryka słodka
- olej do smażenia
- bulion
Dodatkowo:
- 1 jajko
- Cebule obrać i pokroić w grubą kostkę, podsmażyć na oleju.
- Mięso i cebule wraz z olejem zmielić za pomocą blendera. Dodać tyle bulionu, aby farsz nie był suchy (nie może się rozpadać, ma powstać jednolita, dobrze zbita masa). Doprawić solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem i papryką.
- Mąkę (zacząć od 300 g) zagnieść z masłem, jajkiem, solą i śmietaną na jednolitą masę. Ciasto ma być miękkie, sprężyste, ale nie klejące.
- Ciasto rozwałkować w prostokąt na dobrze posypanym mąką blacie. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć wałek z mięsa mielonego.
- Ciasto zawinąć raz tak, aby mięso znajdowało się w środku. Powstały wałek odciąć od reszty ciasta i pokroić na kawałki o długości ok. 2 cm.
- Paszteciki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nałożyć kolejną porcję mięsa na rozwałkowane ciasto, zawinąć raz, odciąć i pokroić na kawałki. Tak postępować, aż do wyczerpania ciasta.
- Ułożone na blasze paszteciki posmarować rozkłóconym jajkiem.
- Piec w nagrzanym piekarniku około 30 min. w temperaturze 180 st. C.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze