Paszteciki z mięsem. Świetny dodatek do czerwonego barszczu

Z czym podać czerwony barszcz? Wcale nie musimy się ograniczać do uszek i krokietów. Czerwony barszczyk świetnie smakuje również z mięsnymi paszteciki. To doskonała propozycja na Boże Narodzenie lub sylwestrowe przyjęcie.

Paszteciki z mięsem. Świetny dodatek do czerwonego barszczuPaszteciki z mięsem. Świetny dodatek do czerwonego barszczu
Katarzyna Gileta

Ciasto:

  • 300-350g mąki pszennej
  • 200g masła
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 100 g gęstej, kwaśnej śmietany

Nadzienie:

  • ok. 500 g gotowanego mięsa (np. z rosołu)
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • czosnek granulowany
  • papryka słodka
  • olej do smażenia
  • bulion

Dodatkowo:

  • 1 jajko

Przepis

  • Cebule obrać i pokroić w grubą kostkę, podsmażyć na oleju.
  • Mięso i cebule wraz z olejem zmielić za pomocą blendera. Dodać tyle bulionu, aby farsz nie był suchy (nie może się rozpadać, ma powstać jednolita, dobrze zbita masa). Doprawić solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem i papryką.
  • Mąkę (zacząć od 300 g) zagnieść z masłem, jajkiem, solą i śmietaną na jednolitą masę. Ciasto ma być miękkie, sprężyste, ale nie klejące.
  • Ciasto rozwałkować w prostokąt na dobrze posypanym mąką blacie. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć wałek z mięsa mielonego.
  • Ciasto zawinąć raz tak, aby mięso znajdowało się w środku. Powstały wałek odciąć od reszty ciasta i pokroić na kawałki o długości ok. 2 cm.
  • Paszteciki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nałożyć kolejną porcję mięsa na rozwałkowane ciasto, zawinąć raz, odciąć i pokroić na kawałki. Tak postępować, aż do wyczerpania ciasta.
  • Ułożone na blasze paszteciki posmarować rozkłóconym jajkiem.
  • Piec w nagrzanym piekarniku około 30 min. w temperaturze 180 st. C.
Wybrane dla Ciebie
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami