WAŻNE
TERAZ

Prezydent wetuje kolejną ustawę. "Przepisy zagrażają wolnościom Polaków"

Paszteciki z mięsem. Świetny dodatek do czerwonego barszczu

Z czym podać czerwony barszcz? Wcale nie musimy się ograniczać do uszek i krokietów. Czerwony barszczyk świetnie smakuje również z mięsnymi paszteciki. To doskonała propozycja na Boże Narodzenie lub sylwestrowe przyjęcie.

Paszteciki z mięsem. Świetny dodatek do czerwonego barszczuPaszteciki z mięsem. Świetny dodatek do czerwonego barszczu
Katarzyna Gileta

Ciasto:

  • 300-350g mąki pszennej
  • 200g masła
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 100 g gęstej, kwaśnej śmietany

Nadzienie:

  • ok. 500 g gotowanego mięsa (np. z rosołu)
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • czosnek granulowany
  • papryka słodka
  • olej do smażenia
  • bulion

Dodatkowo:

  • 1 jajko

Przepis

  • Cebule obrać i pokroić w grubą kostkę, podsmażyć na oleju.
  • Mięso i cebule wraz z olejem zmielić za pomocą blendera. Dodać tyle bulionu, aby farsz nie był suchy (nie może się rozpadać, ma powstać jednolita, dobrze zbita masa). Doprawić solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem i papryką.
  • Mąkę (zacząć od 300 g) zagnieść z masłem, jajkiem, solą i śmietaną na jednolitą masę. Ciasto ma być miękkie, sprężyste, ale nie klejące.
  • Ciasto rozwałkować w prostokąt na dobrze posypanym mąką blacie. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć wałek z mięsa mielonego.
  • Ciasto zawinąć raz tak, aby mięso znajdowało się w środku. Powstały wałek odciąć od reszty ciasta i pokroić na kawałki o długości ok. 2 cm.
  • Paszteciki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nałożyć kolejną porcję mięsa na rozwałkowane ciasto, zawinąć raz, odciąć i pokroić na kawałki. Tak postępować, aż do wyczerpania ciasta.
  • Ułożone na blasze paszteciki posmarować rozkłóconym jajkiem.
  • Piec w nagrzanym piekarniku około 30 min. w temperaturze 180 st. C.
Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯