Trwa ładowanie...
dwn4vvq

Paszteciki

123
Źródło: 123

Paszteciki to rodzaj smażonego ciasta drożdżowego z nadzieniem. Farsz jest zwykle mięsny, lub z grzybów i kapusty. Tego rodzaju wypieki są wypełniane podobnymi kombinacjami jak pierogi.

Ciasto z zewnątrz jest kruche, jednak w środku ma delikatną i miękką konsystencję. Pasztecik serwowany jest zazwyczaj z niezabielanym, mocno przyprawionym czerwonym barszczem.

Pierwszy lokal serwujący paszteciki został założony w 1969 roku. W czasach PRL-u dość powszechnym zjawiskiem było zastępowanie mięsnego farszu pastą jajeczną. Rosyjskie "pirożki" po spolszczeniu stałyby się "pierożkami", a przecież to, co serwował bar zupełnie ich nie przypominało. Tymczasem "paszteciki" pasowały jak ulał – wszak farsz drobno mielony, zupełnie jak w pasztetach. Tak powstał "pasztecik". Nazwa przyjęła się natychmiast, paszteciki też zawojowały Szczecin błyskawicznie.

Pasztecik szczeciński został wpisany na listę produktów tradycyjnych, chronionych prawem unijnym. Oznacza to, że każdy wyrób firmowany tą nazwą musi ściśle przestrzegać receptury.

Paszteciki z kapustą i grzybami kojarzą nam się ze świętami Bożego Narodzenia. Szczególnie zimą chętnie sięgamy po takie przekąski. Mogą być alternatywą dla uszek lub pierogów podczas Wigilii. Paszteciki można dostać w sklepach, jak i przyrządzić je samemu w domu. Przed wstawieniem do piekarnika warto posypać je makiem lub ziarnami sezamu. Takie paszteciki są szybkie w przygotowaniu, powinny się udać każdemu. Sprawdzą się również jako dodatek do noworocznego barszczu. Wówczas możemy przygotować nadzienie z mięsa mielonego, doprawionego majerankiem i słodką papryką.

Szczelnie zamknięte można przechowywać w zimnym pomieszczeniu kilka dni. Nadają się także do mrożenia. Drożdżowe bułeczki smakują wyśmienicie na ciepło i na zimno o każdej porze roku. Chociaż najpopularniejszy farsz to mięsny lub z kapustą i grzybami, możliwość przyrządzania wypełnienia do bułeczek jest pewnie nieskończona.

Paszteciki są świetną przekąską na zimno, jak i dodatkiem do barszczu. Sekretem idealnych pasztecików jest smaczne drożdżowe ciasto. Ważne, aby było dobrze wyrośnięte. Na rynku dostępne są produkty na wzór pasztecików z ciasta francuskiego lub kruchego, jednak nie jest to tradycyjny produkt charakterystyczny dla polskiej kuchni.

dwn4vvq
dwn4vvq
dwn4vvq
Więcej tematów
dwn4vvq

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj