Domowe paszteciki z różnymi nadzieniami. Idealne na wycieczki i pikniki
Lato to czas wycieczek w plener, pikników i spotkań ze znajomymi. Warto zawsze na te okazję przygotować coś dobrego do jedzenia. Nie wszystkie potrawy nadają się jednak do transportu, paszteciki to jeden z wyjątków. Smaczne, sycące, można wziąć je w rękę i się nie pobrudzić, smakują dobrze również na zimno. Są więc idealne. Oto kilka naszych propozycji na domowe paszteciki.
Paszteciki z parówkami
Nie powinniśmy się bać gotowego, kupowanego w sklepie ciasta. Wykorzystując ten produkt, oszczędzimy czas i będziemy pewni, że danie nam się uda. Składniki na nasze paszteciki: płat ciasta francuskiego, kilka cienkich parówek, kilka pieczarek, cebula, żółty ser, masło, sól i pieprz. Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, a następnie przesmażamy wraz z posiekaną cebulą na maśle. Doprawiamy solą i pieprzem. Na cieście układamy pieczarki, starty żółty ser i parówki. Zwijamy w ruloniki, kroimy na kawałki i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C 15 minut.
Paszteciki z kapustą
W polskiej kuchni najbardziej popularne są paszteciki w cieście drożdżowym. Możemy je, oczywiście, kupić, ale nie jest ono trudne do przygotowania w domu. Na ciasto potrzebujemy: kilogram mąki, drożdże, cztery jajka, łyżkę cukru, pół litra mleka, sól. Do miski wlewamy podgrzane lekko mleko, dodajemy drożdże, cukier i pozostawiamy na pół godziny w ciepłym miejscu. Po tym czasie dodajemy mąkę, jajka i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto dokładnie i odstawiamy do wyrośnięcia. Teraz czas na farsz, którego składnikami są: kapusta kiszona, pieczarki, cebula, sól i pieprz. Kapustę przepłukujemy w wodzie i bardzo drobno siekamy. Pieczarki i cebulę kroimy w bardzo małą kostkę i podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy z kapustą. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i tniemy na paski. Na każdym pasku z ciasta układamy kapustę z pieczarkami, każdy pasek przykrywamy kolejną warstwą ciasta, zalepiamy i przycinamy w średniej wielkości paszteciki. Wkładamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut.
Paszteciki z mięsem
Jeśli nie mamy czasu lub ochoty, by zrobić własne ciasto drożdżowe, wykorzystajmy gotowe ze sklepu. Będzie równie dobre. Składniki: płat gotowego ciasta drożdżowego, łopatka wieprzowa, cebula, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, sól i pieprz. Mięso wkładamy do garnka, dodajemy trochę wody, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, pieprz i sól. Gotujemy do miękkości. Zimne mięso mielimy wraz z cebulą w maszynce. Ciasto kroimy na płaty, układamy na nich farsz, zwijamy
Paszteciki z kaszą gryczaną
Farsz do pasztecików nie musi być oczywisty. Kasza gryczana, która czasem ląduje wewnątrz gołąbków również do pasztecików się nadaje. Składniki: gotowe ciasto drożdżowe, kasza gryczana, cebula, masło, bułka tarta, jajko, majeranek, sól i pieprz. Kaszę gotujemy do miękkości, cebulę siekamy i szklimy na maśle. Do ostudzonej kaszy dodajemy ostudzoną cebulę, jajko, przyprawy i tyle bułki tartej, by farsz być zwarty. Układamy go na cieście, zawijamy, przykrawamy paszteciki, smarujemy jajkiem i pieczemy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.