Domowe paszteciki z różnymi nadzieniami. Idealne na wycieczki i pikniki

Lato to czas wycieczek w plener, pikników i spotkań ze znajomymi. Warto zawsze na te okazję przygotować coś dobrego do jedzenia. Nie wszystkie potrawy nadają się jednak do transportu, paszteciki to jeden z wyjątków. Smaczne, sycące, można wziąć je w rękę i się nie pobrudzić, smakują dobrze również na zimno. Są więc idealne. Oto kilka naszych propozycji na domowe paszteciki.

Parówki w cieścieSzybkie przekąski
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Paszteciki z parówkami

Nie powinniśmy się bać gotowego, kupowanego w sklepie ciasta. Wykorzystując ten produkt, oszczędzimy czas i będziemy pewni, że danie nam się uda. Składniki na nasze paszteciki: płat ciasta francuskiego, kilka cienkich parówek, kilka pieczarek, cebula, żółty ser, masło, sól i pieprz. Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, a następnie przesmażamy wraz z posiekaną cebulą na maśle. Doprawiamy solą i pieprzem. Na cieście układamy pieczarki, starty żółty ser i parówki. Zwijamy w ruloniki, kroimy na kawałki i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C 15 minut.

Paszteciki z kapustą

W polskiej kuchni najbardziej popularne są paszteciki w cieście drożdżowym. Możemy je, oczywiście, kupić, ale nie jest ono trudne do przygotowania w domu. Na ciasto potrzebujemy: kilogram mąki, drożdże, cztery jajka, łyżkę cukru, pół litra mleka, sól. Do miski wlewamy podgrzane lekko mleko, dodajemy drożdże, cukier i pozostawiamy na pół godziny w ciepłym miejscu. Po tym czasie dodajemy mąkę, jajka i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto dokładnie i odstawiamy do wyrośnięcia. Teraz czas na farsz, którego składnikami są: kapusta kiszona, pieczarki, cebula, sól i pieprz. Kapustę przepłukujemy w wodzie i bardzo drobno siekamy. Pieczarki i cebulę kroimy w bardzo małą kostkę i podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy z kapustą. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i tniemy na paski. Na każdym pasku z ciasta układamy kapustę z pieczarkami, każdy pasek przykrywamy kolejną warstwą ciasta, zalepiamy i przycinamy w średniej wielkości paszteciki. Wkładamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut.

Paszteciki z mięsem

Jeśli nie mamy czasu lub ochoty, by zrobić własne ciasto drożdżowe, wykorzystajmy gotowe ze sklepu. Będzie równie dobre. Składniki: płat gotowego ciasta drożdżowego, łopatka wieprzowa, cebula, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, sól i pieprz. Mięso wkładamy do garnka, dodajemy trochę wody, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, pieprz i sól. Gotujemy do miękkości. Zimne mięso mielimy wraz z cebulą w maszynce. Ciasto kroimy na płaty, układamy na nich farsz, zwijamy

Paszteciki z kaszą gryczaną

Farsz do pasztecików nie musi być oczywisty. Kasza gryczana, która czasem ląduje wewnątrz gołąbków również do pasztecików się nadaje. Składniki: gotowe ciasto drożdżowe, kasza gryczana, cebula, masło, bułka tarta, jajko, majeranek, sól i pieprz. Kaszę gotujemy do miękkości, cebulę siekamy i szklimy na maśle. Do ostudzonej kaszy dodajemy ostudzoną cebulę, jajko, przyprawy i tyle bułki tartej, by farsz być zwarty. Układamy go na cieście, zawijamy, przykrawamy paszteciki, smarujemy jajkiem i pieczemy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

Pięć pomysłów na dania z makaronem

Wybrane dla Ciebie

Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory