Parówka - najlepszy przyjaciel studenta

Dania z parówkami. Ekspresowe, smaczne i proste

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Przysmak od czasu do czasu

Obraz
© East News

Choć przez wielu wyśmiewana, a to wciąż jest bardzo popularna na polskich stołach. Jej renomy nie psują opowieści o tym, co znajduje się w środku, szczególnie, że jej jakość z roku na rok się poprawia. Kupując te produkt oczywiście należy dokładnie czytać etykiety i sprawdzić zawartość procentową mięsa - im większa, tym lepiej. Parówki to jeden z najtańszych składników naszych posiłków i raz na jakiś czas można się na niego skusić. Szczególnie ten produkt upodobali sobie studenci nie cierpiący na nadmiar pieniędzy. Gotowane parówki z szybko się jednak nudzą, dlatego warto przygotować z nich inne, bardziej wyrafinowane potrawy. Oto kilka naszych propozycji.

/ 7Paszteciki z parówkami

Obraz
© 123RF.COM

Do przygotowania tego dania wystarczy nam opakowanie gotowego ciasta francuskiego, parówki, jajko i trochę soli. Z ciasta odkrawamy kwadrat o boku równym długości parówki. Układamy na nim kiełbaskę i zawijamy ciasto, odkrawając nadmiar. Kroimy rulon na mniejsze kawałki i każdy z nich smarujemy roztrzepanym i lekko osolonym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C przez około 10 minut.

/ 7Parówka w cieście naleśnikowym

Obraz
© 123RF.COM

Jeśli nie dysponujemy piekarnikiem, albo jest on właśnie zajęty przez koleżanki lub kolegów, możemy usmażyć parówkę w cieście na patelni. Najpierw przygotowujemy ciasto: do miski przesypujemy szklankę mąki, jedno jajko, trochę soli i następnie dodajemy powoli mleko lub gazowaną wodę mineralną, bardzo dokładnie mieszając. Gdy uzyskamy lejące się, ale gęste ciasto, odstawiamy je na kilkanaście minut. Parówki kroimy na dość spore kawałki, wrzucamy do ciasta, a następnie smażymy na rozgrzanej patelni. Podajemy z sałatą i pieczywem.

/ 7Gulasz z parówkami

Obraz
© Shutterstock.com

Do przygotowania tej smacznej potrawy potrzebujemy: jedną cebulę, kilka pieczarek, czerwoną paprykę, puszkę krojonych pomidorów, cztery parówki, sól, pieprz i mielony tymianek. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki, kukurydzę z puszki, paprykę w duże kawałki. Wrzucamy warzywa do garnka z łyżką oliwy i dusimy na małym ogniu. Po kilku minutach dodajemy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem i gotujemy około pół godziny. Po tym czasie dodajemy pokrojone na plasterki parówki i gotujemy, aż będą gotowe. Znakomite z ryżem, kaszą lub makaronem. Można dodać też ogórka konserwowego.

/ 7Placki ziemniaczane z parówkami

Obraz
© 123RF.COM

Placki ziemniaczane, jak parówki, nie muszą być nudne. Do przygotowania naszej wersji potrzebujemy: pięć średnich ziemniaków, jajko, trzy łyżki mąki, dwie parówki, sól i pieprz. Ziemniaki ścieramy na tarce, dodajemy do nich jajko, mąkę i pokrojone na plasterki parówki. Doprawiamy solą i pieprzem, nabieramy łyżką i smażymy na oliwie lub oleju po dwie-trzy minuty z każdej strony. Podajemy polane śmietaną lub np. z jajkiem sadzonym i szczypiorkiem.

/ 7Zupa fasolowa

Obraz
© 123RF.COM

Zupa fasolowa najlepiej smakuje z jakąś wędzonką, ale jeśli jej nie mamy możemy skorzystać z parówki. Składniki: szklanka białej fasoli, włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por), dwa ząbki czosnku, sól, pieprz, majeranek, pół szklanki drobnego makaronu i kilka parówek. Fasolę namaczamy na noc w wodzie, następnego dnia gotujemy ją (bez soli), aż będzie lekko miękka. Dodajemy pokrojoną w kostkę włoszczyznę, przyprawiamy do smaku czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem i gotujemy pół godziny. Dodajemy parówki pokrojone w plasterki i makaron. Zamiast makaronu, możemy użyć też ziemniaków. Zupa wyjdzie równie pyszna.

/ 7Pieczone parówki

Obraz
© 123RF.COM

Jednym z najlepszych i najszybszych sposobów na smaczne danie z parówek jest ich upieczenie. Składniki: kilka plastrów boczku, parówki, kilka plasterków sera, zielona pietruszka, pieprz, masło. Parówki okręcamy dookoła plasterkami boczku. Układamy je w naczyniu żaroodpornym ściśle obok siebie. Przykrywamy plasterkami sera i dodajemy masło. Wszystko zapiekamy w piekarniku, a gdy ser się stopi posypujemy posiekaną natką pietruszki i pieprzem. Podajemy z keczupem lub musztardą. Jeśli nie mamy sera, możemy pominąć ten składnik.

Agata Dudkiewicz/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce