Parówka - najlepszy przyjaciel studenta

Dania z parówkami. Ekspresowe, smaczne i proste

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Przysmak od czasu do czasu

Obraz
© East News

Choć przez wielu wyśmiewana, a to wciąż jest bardzo popularna na polskich stołach. Jej renomy nie psują opowieści o tym, co znajduje się w środku, szczególnie, że jej jakość z roku na rok się poprawia. Kupując te produkt oczywiście należy dokładnie czytać etykiety i sprawdzić zawartość procentową mięsa - im większa, tym lepiej. Parówki to jeden z najtańszych składników naszych posiłków i raz na jakiś czas można się na niego skusić. Szczególnie ten produkt upodobali sobie studenci nie cierpiący na nadmiar pieniędzy. Gotowane parówki z szybko się jednak nudzą, dlatego warto przygotować z nich inne, bardziej wyrafinowane potrawy. Oto kilka naszych propozycji.

/ 7Paszteciki z parówkami

Obraz
© 123RF.COM

Do przygotowania tego dania wystarczy nam opakowanie gotowego ciasta francuskiego, parówki, jajko i trochę soli. Z ciasta odkrawamy kwadrat o boku równym długości parówki. Układamy na nim kiełbaskę i zawijamy ciasto, odkrawając nadmiar. Kroimy rulon na mniejsze kawałki i każdy z nich smarujemy roztrzepanym i lekko osolonym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C przez około 10 minut.

/ 7Parówka w cieście naleśnikowym

Obraz
© 123RF.COM

Jeśli nie dysponujemy piekarnikiem, albo jest on właśnie zajęty przez koleżanki lub kolegów, możemy usmażyć parówkę w cieście na patelni. Najpierw przygotowujemy ciasto: do miski przesypujemy szklankę mąki, jedno jajko, trochę soli i następnie dodajemy powoli mleko lub gazowaną wodę mineralną, bardzo dokładnie mieszając. Gdy uzyskamy lejące się, ale gęste ciasto, odstawiamy je na kilkanaście minut. Parówki kroimy na dość spore kawałki, wrzucamy do ciasta, a następnie smażymy na rozgrzanej patelni. Podajemy z sałatą i pieczywem.

/ 7Gulasz z parówkami

Obraz
© Shutterstock.com

Do przygotowania tej smacznej potrawy potrzebujemy: jedną cebulę, kilka pieczarek, czerwoną paprykę, puszkę krojonych pomidorów, cztery parówki, sól, pieprz i mielony tymianek. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki, kukurydzę z puszki, paprykę w duże kawałki. Wrzucamy warzywa do garnka z łyżką oliwy i dusimy na małym ogniu. Po kilku minutach dodajemy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem i gotujemy około pół godziny. Po tym czasie dodajemy pokrojone na plasterki parówki i gotujemy, aż będą gotowe. Znakomite z ryżem, kaszą lub makaronem. Można dodać też ogórka konserwowego.

/ 7Placki ziemniaczane z parówkami

Obraz
© 123RF.COM

Placki ziemniaczane, jak parówki, nie muszą być nudne. Do przygotowania naszej wersji potrzebujemy: pięć średnich ziemniaków, jajko, trzy łyżki mąki, dwie parówki, sól i pieprz. Ziemniaki ścieramy na tarce, dodajemy do nich jajko, mąkę i pokrojone na plasterki parówki. Doprawiamy solą i pieprzem, nabieramy łyżką i smażymy na oliwie lub oleju po dwie-trzy minuty z każdej strony. Podajemy polane śmietaną lub np. z jajkiem sadzonym i szczypiorkiem.

/ 7Zupa fasolowa

Obraz
© 123RF.COM

Zupa fasolowa najlepiej smakuje z jakąś wędzonką, ale jeśli jej nie mamy możemy skorzystać z parówki. Składniki: szklanka białej fasoli, włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por), dwa ząbki czosnku, sól, pieprz, majeranek, pół szklanki drobnego makaronu i kilka parówek. Fasolę namaczamy na noc w wodzie, następnego dnia gotujemy ją (bez soli), aż będzie lekko miękka. Dodajemy pokrojoną w kostkę włoszczyznę, przyprawiamy do smaku czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem i gotujemy pół godziny. Dodajemy parówki pokrojone w plasterki i makaron. Zamiast makaronu, możemy użyć też ziemniaków. Zupa wyjdzie równie pyszna.

/ 7Pieczone parówki

Obraz
© 123RF.COM

Jednym z najlepszych i najszybszych sposobów na smaczne danie z parówek jest ich upieczenie. Składniki: kilka plastrów boczku, parówki, kilka plasterków sera, zielona pietruszka, pieprz, masło. Parówki okręcamy dookoła plasterkami boczku. Układamy je w naczyniu żaroodpornym ściśle obok siebie. Przykrywamy plasterkami sera i dodajemy masło. Wszystko zapiekamy w piekarniku, a gdy ser się stopi posypujemy posiekaną natką pietruszki i pieprzem. Podajemy z keczupem lub musztardą. Jeśli nie mamy sera, możemy pominąć ten składnik.

Agata Dudkiewicz/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany