Parówka - najlepszy przyjaciel studenta
Dania z parówkami. Ekspresowe, smaczne i proste
Przysmak od czasu do czasu
Choć przez wielu wyśmiewana, a to wciąż jest bardzo popularna na polskich stołach. Jej renomy nie psują opowieści o tym, co znajduje się w środku, szczególnie, że jej jakość z roku na rok się poprawia. Kupując te produkt oczywiście należy dokładnie czytać etykiety i sprawdzić zawartość procentową mięsa - im większa, tym lepiej. Parówki to jeden z najtańszych składników naszych posiłków i raz na jakiś czas można się na niego skusić. Szczególnie ten produkt upodobali sobie studenci nie cierpiący na nadmiar pieniędzy. Gotowane parówki z szybko się jednak nudzą, dlatego warto przygotować z nich inne, bardziej wyrafinowane potrawy. Oto kilka naszych propozycji.
POLECAMY RÓWNIEŻ:
Kuchnia studenta: placki ziemniaczane
Paszteciki z parówkami
Do przygotowania tego dania wystarczy nam opakowanie gotowego ciasta francuskiego, parówki, jajko i trochę soli. Z ciasta odkrawamy kwadrat o boku równym długości parówki. Układamy na nim kiełbaskę i zawijamy ciasto, odkrawając nadmiar. Kroimy rulon na mniejsze kawałki i każdy z nich smarujemy roztrzepanym i lekko osolonym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C przez około 10 minut.
POLECAMY RÓWNIEŻ:
Kuchnia studenta: placki ziemniaczane
Parówka w cieście naleśnikowym
Jeśli nie dysponujemy piekarnikiem, albo jest on właśnie zajęty przez koleżanki lub kolegów, możemy usmażyć parówkę w cieście na patelni. Najpierw przygotowujemy ciasto: do miski przesypujemy szklankę mąki, jedno jajko, trochę soli i następnie dodajemy powoli mleko lub gazowaną wodę mineralną, bardzo dokładnie mieszając. Gdy uzyskamy lejące się, ale gęste ciasto, odstawiamy je na kilkanaście minut. Parówki kroimy na dość spore kawałki, wrzucamy do ciasta, a następnie smażymy na rozgrzanej patelni. Podajemy z sałatą i pieczywem.
POLECAMY RÓWNIEŻ:
Kuchnia studenta: placki ziemniaczane
Gulasz z parówkami
Do przygotowania tej smacznej potrawy potrzebujemy: jedną cebulę, kilka pieczarek, czerwoną paprykę, puszkę krojonych pomidorów, cztery parówki, sól, pieprz i mielony tymianek. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki, kukurydzę z puszki, paprykę w duże kawałki. Wrzucamy warzywa do garnka z łyżką oliwy i dusimy na małym ogniu. Po kilku minutach dodajemy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem i gotujemy około pół godziny. Po tym czasie dodajemy pokrojone na plasterki parówki i gotujemy, aż będą gotowe. Znakomite z ryżem, kaszą lub makaronem. Można dodać też ogórka konserwowego.
POLECAMY RÓWNIEŻ:
Kuchnia studenta: placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane z parówkami
Placki ziemniaczane, jak parówki, nie muszą być nudne. Do przygotowania naszej wersji potrzebujemy: pięć średnich ziemniaków, jajko, trzy łyżki mąki, dwie parówki, sól i pieprz. Ziemniaki ścieramy na tarce, dodajemy do nich jajko, mąkę i pokrojone na plasterki parówki. Doprawiamy solą i pieprzem, nabieramy łyżką i smażymy na oliwie lub oleju po dwie-trzy minuty z każdej strony. Podajemy polane śmietaną lub np. z jajkiem sadzonym i szczypiorkiem.
POLECAMY RÓWNIEŻ:
Kuchnia studenta: placki ziemniaczane
Zupa fasolowa
Zupa fasolowa najlepiej smakuje z jakąś wędzonką, ale jeśli jej nie mamy możemy skorzystać z parówki. Składniki: szklanka białej fasoli, włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por), dwa ząbki czosnku, sól, pieprz, majeranek, pół szklanki drobnego makaronu i kilka parówek. Fasolę namaczamy na noc w wodzie, następnego dnia gotujemy ją (bez soli), aż będzie lekko miękka. Dodajemy pokrojoną w kostkę włoszczyznę, przyprawiamy do smaku czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem i gotujemy pół godziny. Dodajemy parówki pokrojone w plasterki i makaron. Zamiast makaronu, możemy użyć też ziemniaków. Zupa wyjdzie równie pyszna.
POLECAMY RÓWNIEŻ:
Kuchnia studenta: placki ziemniaczane
Pieczone parówki
Jednym z najlepszych i najszybszych sposobów na smaczne danie z parówek jest ich upieczenie. Składniki: kilka plastrów boczku, parówki, kilka plasterków sera, zielona pietruszka, pieprz, masło. Parówki okręcamy dookoła plasterkami boczku. Układamy je w naczyniu żaroodpornym ściśle obok siebie. Przykrywamy plasterkami sera i dodajemy masło. Wszystko zapiekamy w piekarniku, a gdy ser się stopi posypujemy posiekaną natką pietruszki i pieprzem. Podajemy z keczupem lub musztardą. Jeśli nie mamy sera, możemy pominąć ten składnik.
Agata Dudkiewicz/WP Kuchnia
POLECAMY RÓWNIEŻ:
Kuchnia studenta: placki ziemniaczane