Papatacze - drożdżowe zawijańce z cynamonem i rodzynkami wg przepisu 1895 r. 

Ciepłe, mięciutkie bułeczki drożdżowe to niezapomniany smak dzieciństwa. Najczęściej jadaliśmy je podane z bakaliami i cynamonem. Mowa o papataczach, czyli drożdżówki w kształcie ślimaka pochodzących z kuchni włoskiej. Najlepiej smakują podane na gorące do popołudniowej kawy. Zobaczcie przepisy Leny z bloga "Przepisy tradycyjne".

Ciepłe, mięciutkie bułeczki drożdżowe to niezapomniany smak dzieciństwa. Najczęściej jadaliśmy je podane z bakaliami i cynamonem. Mowa o papataczach, czyli drożdżówkach w kształcie ślimaka. Pochodzące z kuchni włoskiej najlepiej smakują podane na gorące do popołudniowej kawy. Zobaczcie przepisy Leny z bloga "Przepisy tradycyjne".

Składniki:
170 g przesianej mąki
25 g drożdży
40 g cukru
35 g masła
80 ml mleka
1 jajko
garść rodzynek
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

  1. Do ciepłego mleka dodaj rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Zostaw na ok. 10 minut.
  2. Ubij jajko z cukrem - do momentu uzyskania gęstej masy jajecznej.
  3. Do jajka połączonego z cukrem dodaj mąkę i rozczyn. Wszystko dokładnie wymieszaj i zacznij lekko urabiać ciasto rękoma.
  4. Zostaw ciasto do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  5. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyrabiaj rękoma. Jeżeli jest wilgotne i lepi się mocno do rąk, to podsyp je odrobiną mąki.
  6. Rozwałkuj ciasto na placek i smaruj go obficie rozpuszczonym masłem klarowanym. 7. Posyp ciasto cukrem z cynamonem i rodzynkami.
  7. Zawiń ciasto i pokrój. Ułóż papatacze na blaszce do pieczenia i zostaw pod przykryciem na ok. 20 minut.
  8. Smaruj papatacze roztrzepanym jajkiem i wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Papatacze będą się piekły przez ok. 30 minut.

ZOBACZ TAKŻE: *Budyń cytrynowy *

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości