Papatacze - drożdżowe zawijańce z cynamonem i rodzynkami wg przepisu 1895 r. 

Ciepłe, mięciutkie bułeczki drożdżowe to niezapomniany smak dzieciństwa. Najczęściej jadaliśmy je podane z bakaliami i cynamonem. Mowa o papataczach, czyli drożdżówki w kształcie ślimaka pochodzących z kuchni włoskiej. Najlepiej smakują podane na gorące do popołudniowej kawy. Zobaczcie przepisy Leny z bloga "Przepisy tradycyjne".

Ciepłe, mięciutkie bułeczki drożdżowe to niezapomniany smak dzieciństwa. Najczęściej jadaliśmy je podane z bakaliami i cynamonem. Mowa o papataczach, czyli drożdżówkach w kształcie ślimaka. Pochodzące z kuchni włoskiej najlepiej smakują podane na gorące do popołudniowej kawy. Zobaczcie przepisy Leny z bloga "Przepisy tradycyjne".

Składniki:
170 g przesianej mąki
25 g drożdży
40 g cukru
35 g masła
80 ml mleka
1 jajko
garść rodzynek
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

  1. Do ciepłego mleka dodaj rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Zostaw na ok. 10 minut.
  2. Ubij jajko z cukrem - do momentu uzyskania gęstej masy jajecznej.
  3. Do jajka połączonego z cukrem dodaj mąkę i rozczyn. Wszystko dokładnie wymieszaj i zacznij lekko urabiać ciasto rękoma.
  4. Zostaw ciasto do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  5. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyrabiaj rękoma. Jeżeli jest wilgotne i lepi się mocno do rąk, to podsyp je odrobiną mąki.
  6. Rozwałkuj ciasto na placek i smaruj go obficie rozpuszczonym masłem klarowanym. 7. Posyp ciasto cukrem z cynamonem i rodzynkami.
  7. Zawiń ciasto i pokrój. Ułóż papatacze na blaszce do pieczenia i zostaw pod przykryciem na ok. 20 minut.
  8. Smaruj papatacze roztrzepanym jajkiem i wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Papatacze będą się piekły przez ok. 30 minut.

ZOBACZ TAKŻE: *Budyń cytrynowy *

Wybrane dla Ciebie

Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce