Trwa ładowanie...
d3hi4ka
Papatacze - drożdżowe zawijańce z cynamonem i rodzynkami wg przepisu 1895 r.

Papatacze - drożdżowe zawijańce z cynamonem i rodzynkami wg przepisu 1895 r.

Ciepłe, mięciutkie bułeczki drożdżowe to niezapomniany smak dzieciństwa. Najczęściej jadaliśmy je podane z bakaliami i cynamonem. Mowa o papataczach, czyli drożdżówki w kształcie ślimaka pochodzących z kuchni włoskiej. Najlepiej smakują podane na gorące do popołudniowej kawy. Zobaczcie przepisy Leny z bloga "Przepisy tradycyjne".
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
d3hi4ka

Ciepłe, mięciutkie bułeczki drożdżowe to niezapomniany smak dzieciństwa. Najczęściej jadaliśmy je podane z bakaliami i cynamonem. Mowa o papataczach, czyli drożdżówkach w kształcie ślimaka. Pochodzące z kuchni włoskiej najlepiej smakują podane na gorące do popołudniowej kawy. Zobaczcie przepisy Leny z bloga "Przepisy tradycyjne".

Składniki:
170 g przesianej mąki
25 g drożdży
40 g cukru
35 g masła
80 ml mleka
1 jajko
garść rodzynek
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:
1. Do ciepłego mleka dodaj rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Zostaw na ok. 10 minut.
2. Ubij jajko z cukrem - do momentu uzyskania gęstej masy jajecznej.
3. Do jajka połączonego z cukrem dodaj mąkę i rozczyn. Wszystko dokładnie wymieszaj i zacznij lekko urabiać ciasto rękoma.
4. Zostaw ciasto do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
5. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyrabiaj rękoma. Jeżeli jest wilgotne i lepi się mocno do rąk, to podsyp je odrobiną mąki.
6. Rozwałkuj ciasto na placek i smaruj go obficie rozpuszczonym masłem klarowanym. 7. Posyp ciasto cukrem z cynamonem i rodzynkami.
7. Zawiń ciasto i pokrój. Ułóż papatacze na blaszce do pieczenia i zostaw pod przykryciem na ok. 20 minut.
8. Smaruj papatacze roztrzepanym jajkiem i wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Papatacze będą się piekły przez ok. 30 minut.

d3hi4ka

ZOBACZ TAKŻE: *Budyń cytrynowy *

*Bułeczki codzienne wg przepisu z 1895 r. *

*Rabarbar w kuchni *

Najlepsze diety 2016

d3hi4ka

Podziel się opinią

Share

d3hi4ka

d3hi4ka