Papatacze - drożdżowe zawijańce z cynamonem i rodzynkami wg przepisu 1895 r. 

Ciepłe, mięciutkie bułeczki drożdżowe to niezapomniany smak dzieciństwa. Najczęściej jadaliśmy je podane z bakaliami i cynamonem. Mowa o papataczach, czyli drożdżówki w kształcie ślimaka pochodzących z kuchni włoskiej. Najlepiej smakują podane na gorące do popołudniowej kawy. Zobaczcie przepisy Leny z bloga "Przepisy tradycyjne".

Ciepłe, mięciutkie bułeczki drożdżowe to niezapomniany smak dzieciństwa. Najczęściej jadaliśmy je podane z bakaliami i cynamonem. Mowa o papataczach, czyli drożdżówkach w kształcie ślimaka. Pochodzące z kuchni włoskiej najlepiej smakują podane na gorące do popołudniowej kawy. Zobaczcie przepisy Leny z bloga "Przepisy tradycyjne".

Składniki:
170 g przesianej mąki
25 g drożdży
40 g cukru
35 g masła
80 ml mleka
1 jajko
garść rodzynek
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

  1. Do ciepłego mleka dodaj rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Zostaw na ok. 10 minut.
  2. Ubij jajko z cukrem - do momentu uzyskania gęstej masy jajecznej.
  3. Do jajka połączonego z cukrem dodaj mąkę i rozczyn. Wszystko dokładnie wymieszaj i zacznij lekko urabiać ciasto rękoma.
  4. Zostaw ciasto do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  5. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyrabiaj rękoma. Jeżeli jest wilgotne i lepi się mocno do rąk, to podsyp je odrobiną mąki.
  6. Rozwałkuj ciasto na placek i smaruj go obficie rozpuszczonym masłem klarowanym. 7. Posyp ciasto cukrem z cynamonem i rodzynkami.
  7. Zawiń ciasto i pokrój. Ułóż papatacze na blaszce do pieczenia i zostaw pod przykryciem na ok. 20 minut.
  8. Smaruj papatacze roztrzepanym jajkiem i wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Papatacze będą się piekły przez ok. 30 minut.

ZOBACZ TAKŻE: *Budyń cytrynowy *

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟