Palmiery cynamonowe. Ekspresowe słodkości
Palmiery, które nazywane są też potocznie uszami słonia, to najprostsze słodkości, jakie można przygotować dosłownie w kilka chwil. Wersja z cynamonem jest idealna na chłodne popołudnia do herbaty z prądem, aromatycznej kawy czy gorącej czekolady. Ich przygotowanie zajmuje mniej niż 30 minut, więc to idealny przepis w cyklu "Szybkie gotowanie". Sprawdzona propozycja z bloga "Just my delicious".
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 450g ciasta francuskiego
- 50g masła
- 8-10 łyżek cukru
- 6-8 łyżek cynamonu
Przepis
Na cieście francuskim rozprowadź równomiernie roztopione masło. Obsyp całość cukrem oraz cynamonem. Zwiń oba dłuższe boki do środka, pokrój w talarki, ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piecz w 190 stopni C przez ok 8-12 minut.
Przepis
Czas pieczenia uzależniony jest od piekarnika. Do lub zamiast cynamonu możesz użyć także przyprawy korzennej, aby jeszcze bardziej podkręcić świąteczny aromat tych ciasteczek. Zanim wsuniesz swoje palmiery do piekarnika ich powierzchnię możesz również obsypać odrobiną cukru wymieszanego z cynamonem.
Zobacz także: ciasteczkowy krem do smarowania
Przepis
Więcej przepisów na ciasta i desery Pauliny Krajewskiej w książce "Delicje i Łakocie".