Owsianka nie tylko na śniadanie. Pięć pomysłów na dania z płatkami
Zdrowo i smacznie
Płatki owsiane powinny codziennie znajdować się w naszym menu. Są wyjątkowo zdrowe, zawierają mnóstwo witamin, a przede wszystkim błonnika, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania naszego układu pokarmowego. Zazwyczaj jemy je z mlekiem, ale można płatki wykorzystać również w inny sposób.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Owsianka pieczona
Pieczona owsianka po pokrojeniu może być idealnym drugim śniadaniem do pracy lub do szkoły. Jej przygotowanie nie jest wcale skomplikowane. Potrzebujemy: szklankę płatków owsianych, puszkę mleka kokosowego, dwa banany, dwie szklanki amarantusa, łyżkę miodu, trochę truskawek. Płatki owsiane zalewamy mleczkiem kokosowym. Banany kroimy drobno i dodajemy do płatków, mieszamy z amarantusem i miodem. Masę przekładamy na blaszkę, układamy na niej truskawki i pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Studzimy i kroimy na kawałki
Owsianka na bogato
Owsianka na śniadanie wcale nie musi być nudna. Wystarczy dodać do niej kilka składników, a od razu mamy pyszny i zdrowy posiłek. Składniki: szklanka płatków owsianych, szklanka wody, szklanka mleka, dwie łyżki rodzynek i posiekanych orzechów włoskich, dwie łyżki miodu, szczypta cynamonu i sól. Wodę gotujemy z mlekiem, dodajemy płatki i szczyptę soli. Gotujemy kwadrans. Gorącą owsiankę mieszamy z miodem, rodzynkami i orzechami. Posypujemy cynamonem i podajemy.
Smoothie z bananem i płatkami owsianymi
Płatki mogą być również podstawą bardzo zdrowego napoju, idealnego po wysiłku fizycznym lub na początek dnia. Potrzebujemy: szklankę mleka, banana, masło orzechowe, kilka łyżek płatków owsianych i trochę miodu. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze. Miksujemy bardzo dokładnie, jeśli napój jest zbyt rzadki, dodajemy płatków. Schładzamy i podajemy z kostkami lodu.
Zapiekanka z jabłek i płatków owsianych
Pyszna zapiekanka z płatkami owsianymi to pomysł na szybką, lekką i zdrową kolację. Potrzebujemy: dwie szklanki płatków, kilka jabłek, dobrą margarynę, cukier, cynamon. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Układamy je w naczyniu do zapiekania, posypujemy cukrem i cynamonem. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy płatki owsiane, mieszamy dokładnie i masę układamy na jabłkach. Zapiekamy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Zapiekanka najlepiej smakuje na ciepło.
Ciasteczka owsiane
Ciastka z płatków zbożowych są o wiele zdrowsze od tych przygotowanych z mąki, a wcale nie różnią się smakiem. Przygotowanie naszych ciasteczek jest banalnie proste. Potrzebujemy: dwie szklanki płatków owsianych, półtorej szklanki mąki, dwa jajka, pół szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, rodzynki, posiekane orzechy. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Ewentualnie dodajemy kilka łyżek mleka. Ciasto wykładamy łyżką na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Możemy na koniec posypać cukrem pudrem.