WP

Płatki owsiane w kuchni. Czy wiesz, których używać?

Górskie, zwykłe, błyskawiczne. Pełnoziarniste. Z dodatkami. Jest ich tak dużo, że o zawrót głowy nietrudno. Płatki owsiane są bardzo zdrowe i warto włączyć je do codziennego jadłospisu, trzeba jednak wiedzieć, którego do czego wykorzystywać. 10 października obchodzimy Światowy Dzień Owsianki i z tej okazji zachęcamy was do dzielenia się zdjęciami smakowitych owsianek na adres dziejesie@wp.pl. Najlepsze zdjęcia opublikujemy.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Owsianka to smakowity i pożywny pomysł na śniadanie
Owsianka to smakowity i pożywny pomysł na śniadanie (iStock.com)
WP

Czy wiesz, że płatki owsiane uważane są za jedno z najzdrowszych produktów świata? Kto by przypuszczał, że ten niepozorny produkt ma taką moc. Uzyskuje się je z owsa zwyczajnego (łac. Avena sativa L.), rośliny uchodzącej za leczniczą. Płatki owsiane to źródło węglowodanów złożonych, błonnika, białka oraz tłuszczów, w tym bardzo cennych dla zdrowia i mózgu nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są naszpikowane manganem i molibdenem. Zawierają sporo fosforu, miedzi, magnezu, chromu, cynku, biotynę i witaminę B1.

Płatki owsiane wpływają na organizm wszechstronnie:
• Zapewniają porcję niezbędnej energii, dlatego są znakomitą propozycją z rana albo po treningu.
• Dzięki obecności beta-glukanu wzmacniają odporność i na długo zasycają.
• Są dobre dla serca – porcja owsianki to dobry posiłek dla "sercowców".
• Dobroczynnie wpływają na nerwy. Usprawniają pamięć i koncentrację. Mogą nawet pomóc na stany depresyjne i wahania nastrojów.
• Regulują pracę jelit – przeciwdziałają wzdęciom i zaparciom.
• Za sprawą cynku wzmacniają włosy, skórę i paznokcie.
• Chronią organizm przed atakiem wolnych rodników, przedwczesnym starzeniem i rozwojem groźnych chorób, w tym nowotworów.
• Wspierają funkcjonowanie mózgu.
• Stabilizują poziom cukru we krwi.
• Zabezpieczają przed rozwojem cukrzycy typu 2.
• Według badań opublikowanych w magazynie "International Journal of Epidemiology" płatki owsiane mogą uchronić kobiety przed rozwojem raka piersi.
• Chronią przed rozwojem astmy.

Nie można więc mieć wątpliwości, że płatki owsiane są zdrowe i warto jeść je jak najczęściej. Tylko które wybrać? W procesie otrzymywania płatków owsianych ziarno jest czyszczone, suszone, łuszczone, następnie rozdrabniane i pakowane.

WP

Podział płatków owsianych ze względu na sposób obróbki ziarna:

Płatki owsiane zwykłe
Są najmniej przetworzone i najtwardsze. Otrzymywane z całego ziarna owsa. Wymagają ugotowania przed spożyciem. Należy zalać je wodą albo mlekiem (najlepiej w proporcji 1 porcja płatów na 2 porcje płynu) i gotować przez kilka minut na niedużym ogniu, często mieszając. Można je również zalać na noc wodą bądź mlekiem.

Płatki owsiane górskie
Charakteryzują się większym stopniem przetworzenia niż płatki owsiane zwykłe, ale mniejszym niż płatki owsiane błyskawiczne. Otrzymywane z krojonego/łamanego ziarna owsa. Zazwyczaj przed spożyciem trzeba je ugotować, co zwykle trwa krócej niż w przypadku zwykłych płatków.

Płatki owsiane błyskawiczne
Poddawane są najintensywniejszej obróbce hydrotermicznej, dlatego są wyraźnie najdrobniejsze i rozdrobnione. Odznaczają się najwyższym indeksem glikemiczny wśród wszystkich płatków (powyżej 40, podczas gdy płatki owsiane zwykłe i górskie mają IG = 40). Nie wymagają gotowania. Wystarczy zalać je mlekiem albo wodą, na chwilę odstawić i gotowe. Mogą być spożywane na zimno. Do kupienia także pod nazwą „instant”.

WP

Poza tym w sklepach można znaleźć:

Płatki owsiane pełnoziarniste
Kupując płatki owsiane pełnoziarniste, mamy pewność, że zawierają cenne mikro- i makroelementy.

Płatki owsiane z dodatkami
Np. z kawałkami suszonych owoców, mlekiem w proszku itp. Należy zawsze czytać skład takich płatków, nie powinny bowiem zawierać substancji słodzących ani żadnych niepotrzebnych dodatków. Niestety, w takich produktach cukier jest bardzo częstym gościem – i to na czele listy.

Czy płatki owsiane zawierają gluten?

Płatki owsiane nie zawierają glutenu, mogą być nim jednak zanieczyszczone, dlatego osoby na diecie bezglutenowej powinny spożywać PŁATKI OWSIANE BEZGLUTENOWE (takie płatki są do kupienia w sklepach zielarskich i ekologicznych). Jakie płatki najlepiej wybrać? Ekologiczne, z certyfikatem jakości (eko, bio, organic). Przed zakupem sprawdź skład.

WP

Do czego wykorzystać płatki owsiane?

Z płatków owsianych można przygotować:
• Owsiankę na ciepło.
• Nocną owsiankę (dowolne składniki umieszczamy w słoiku albo miseczce, wstawiamy do lodówki i wyjmujemy następnego dnia. Płatki owsiane zalewa się zimnym mlekiem albo wodą).
• Ciasteczka owsiane.
• Zdrowe batoniki.
• Kisiel owsiany.
• Granolę.
• Musli.
• Naleśniki, pankejki, chleb, bułki albo omlety (płatki należy dodać do masy).
• Z płatków owsianych błyskawicznych można też zrobić panierkę do kotletów.

To w kuchni. Poza kuchnią płatki owsiane przydadzą się do przygotowania maseczki.

_Przesyłając zdjęcie lub filmik na adres dziejesie@wp.pl potwierdzasz, że jesteś jego autorem i zgadzasz się na jego wykorzystanie na portalu Wirtualna Polska, naszych profilach na Facebooku i Instagramie oraz w Telewizji WP, jak również, że wszystkie osoby utrwalone w tych materiałach wyraziły zgodę na takie wykorzystanie. _

WP
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP