Owoce na grillu – sztuczki i porady
Mogą być gwiazdami na talerzu, ale sprawdzą się także jako dodatek do sałatki, mięsa, ryby czy sera. Można je nadziać na patyczki, by przyrządzić słodkie szaszłyki, zamarynować w soku z cytryny, posypać brązowym cukrem lub polać miodem. Dzięki wysokiej temperaturze ich słodycz uzyskuje nowe walory. Które owoce najlepiej nadają się na grilla?
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Przez całe lato możemy piec na grillu owoce egzotyczne, takie jak banan, arbuz, ananas. W lipcu otwieramy sezon na figi i morele – w wersji na ciepło są naprawdę smakowite. Gdy z kalendarza wygląda sierpień, a za oknem piękna pogoda, nie sposób zapomnieć o brzoskwiniach i nektarynkach. Letni sezon grillowy zamyka wrzesień, który szczodrze obdarowuje nas jabłkami, wczesnymi gruszkami i śliwkami.
Jak grillować owoce?
Banany
Możemy ułożyć je na ruszcie w skórce, zrobić w niej niewielkie nacięcie i wlać do środka odrobinę miodu lub włożyć kostki czekolady. Obrane banany układamy na tacce lub folii aluminiowej, posypujemy orzechami, płatkami migdałów i cynamonem lub dodajemy czekoladę – i grillujemy, aż owoce zmiękną i zaczną pachnieć.
Brzoskwinie, nektarynki, morele
Owoce dokładnie myjemy i przekrawamy na pół. Usuwamy pestki. Lekko skrapiamy oliwą i grillujemy z obu stron, aż będą bardzo miękkie i gorące. Może to zająć kilkanaście minut. Podajemy z jogurtem greckim, miodem i listkami tymianku.
Ananas
Ananasa nie trzeba obierać, wystarczy pokroić go w centymetrowe półplasterki i po wycięciu twardego środka położyć na grillu. Tym, którzy nie boją się rozpusty, proponujemy panierkę z brązowego cukru, który cudownie się skarmelizuje.
Śliwki, winogrona
Owoce przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki. Układamy na ruszcie. Grillujemy około 4 minut z każdej strony. Podajemy w pucharkach z mascarpone i miodem.
Arbuz
Arbuza kroimy w plastry, smarujemy je z obu stron miodem. Kładziemy na mocno rozgrzanym ruszcie i grillujemy 2 minuty z każdej strony. Doskonale smakuje w sałatce z fetą i miętą.
Jabłka, gruszki
Owoce kroimy na pół, wydrążamy łyżeczką gniazda nasienne. Każdą połówkę zawijamy w folię aluminiową i kładziemy na ruszcie. Grillujemy około 10 minut. Po tym czasie odwijamy folię i wypełniamy otwory po gniazdach nasiennych miodem, masłem, orzechami, rodzynkami. Przed podaniem posypujemy cynamonem. To deser, który osłodzi nieuchronne nadejście jesieni, ale do tego jeszcze chwila!
O grillowaniu:
9 dań z grilla, których musicie spróbować
Wegetariański grill
Jak przygotować grilla?
src="https://d.wpimg.pl/653958687--183323903/kukbuk.jpg"/>
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.