Ostryga. Symbol libido i luksusu

Popularna już wśród starożytnych Greków i traktowana jako afrodyzjak. W starożytnych Pompejach stanowiła przysmak podawany na uroczystych bankietach. Do wykwintnego menu wróciła w renesansie i jest w nim dziś.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Co roku na francuskie stoły trafia blisko 100 tys. ton ostryg
Co roku na francuskie stoły trafia blisko 100 tys. ton ostryg (123RF)
WP

Ostryga, bo o niej mowa, także obecnie jest traktowana jako afrodyzjak i symbol luksusu. Jedne gatunki są słodsze, inne bardziej słone, jeszcze inne chrupiące albo rozpływające się w ustach, o delikatnym aromacie orzechów lub alg… Różnice są wynikiem afinacji (affinage) – końcowego procesu produkcji, który ma decydujący wpływ na smak ostryg.

Największym producentem w Europie jest Francja (na świecie zajmuje czwartą pozycję). Jedną z najrzadszych i najsmaczniejszych ostryg jest tzw. ostryga europejska, hodowana przy ujściu rzeki Belon w Bretanii. Znacznie bardziej rozpowszechnione są jednak ostrygi pacyficzne, sprowadzone do Europy w latach siedemdziesiątych. We Francji hoduje się je także m.in. w Normandii, nad Loarą, w zatoce Arcachon czy u wybrzeży Morza Śródziemnego.

Co roku na francuskie stoły trafia blisko 100 tys. ton ostryg, na eksport zaledwie 10 tys. ton. Ostrygi stanowią część francuskiego dziedzictwa kulinarnego; obowiązkowo włączane są do świątecznego menu. Francuz konsumuje ich rocznie średnio ponad 20, często bez specjalnej okazji.

WP

Ostrygi są bardzo niskokaloryczne (8 surowych ostryg ma jedynie 70 kalorii), a przy tym zawierają wiele cennych witamin i minerałów. W 100 g ostryg znajduje się 80 g wody, reszta to: białko (9 g), węglowodany (3,9 g) i tłuszcze zawierające kwasy Omega-3 (1 g). Ponadto ostrygi bogate są w cynk, żelazo, magnez, wapń, selen, fosfor, jod i witaminy: B, D, E i A. Trudno się zatem dziwić, że są traktowane jako super żywność, której spożywanie wzmacnia i regeneruje nasz organizm.

W celu upowszechniania ostryg i zachęcenia do ich konsumpcji w wielu krajach europejskich od stuleci organizowane są rozmaite festiwale. Najstarszy z nich – Oyster Feast w Colchester w hrabstwie Essex (Wielka Brytania) – odbywa się od XIV wieku, a w obecnej formie funkcjonuje od pierwszej połowy XIX wieku. Koneserów ostryg gości także w lipcu miasteczko Whitstable w hrabstwie Kent, a w październiku – Falmouth w Kornwalii. Swoje kameralne uroczystości mają także Francuzi, m.in. w lipcu w Riec-sur-Belon w Bretanii, zaś Irlandczycy w ostatni weekend września organizują Międzynarodowy Festiwal Ostryg w Galway. Zabawy, koncerty i bale trwają tutaj kilka dni, a przez miasto przewijają się tysiące gości. Organizatorzy dokładają starań, by wszyscy polubili ostrygę i włączyli ją na stałe do swojego menu.

Czy wiesz, że:

  • Cztery ostrygi pokrywają odpowiednio 50 proc. i 100 proc dziennego zapotrzebowania na żelazo kobiet i mężczyzn (zapotrzebowanie to jest zależne od płci).
  • Jedna ostryga zawiera 40 proc. zalecanego dziennego spożycia witaminy D, która jest niezbędna do prawidłowego wchłaniania wapnia i fosforu w organizmie i odpowiada za prawidłową mineralizację kości i zębów.
WP
  • Jedna ostryga pokrywa trzykrotność dziennego zapotrzebowania na witaminę B12, niezbędną w procesach wytwarzania czerwonych ciałek krwi oraz w syntezie neuroprzekaźników.
  • Ostrygi zawierają od 20 do 40 razy więcej cynku niż wątróbka; są najbogatszym naturalnym źródłem tego wpływającego na potencję i płodność pierwiastka.

Jak wybrać?
Sprawdź, czy ostryga jest dobrze zamknięta. Jeśli jest rozchylona, dotknij skorupy, aby upewnić się, że się zamknęła. Powinna być ciężka – to oznacza, że nie straciła wody, jest żywa i zdrowa. Lśniąca skorupa jest zwykle oznaką świeżości.

Jak przechowywać?
W chłodnym miejscu w temp. Od 5 st. do 10 st. najdłużej dziesięć dni od daty pakowania. Należy unikać zmian temperatury i pamiętać, że swój właściwy smak ostrygi osiągają dopiero kilka dni po opuszczeniu wody.

WP

Kiedy smakują najlepiej?
Świeże, ale nie mrożone. Ostrygi lubią bezpośredni kontakt z lodem lub solą. Lepiej jeść je przegryzając, niż połykając. Nie nadużywać cytryny. Ostrygi można gotować (kilka sekund) lub piec (kilka minut w piekarniku).

Jak jeść ostrygi?

  • Ostrygi po angielsku. Wyjmujemy ostrygi z muszli, każdą owijamy w cienki plasterek boczku, nadziewamy na patyczek, przyprawiamy i grillujemy. Podajemy posypane przypieczonymi okruchami chleba i pieprzem cayenne. Angielska nazwa tej potrawy to angels on horseback, czyli anioły na koniach.
  • Ostrygi po florencku. Ostrygi gotujemy krótko w muszlach. Następnie wyjmujemy je, a muszle wykładamy grubo posiekanymi liśćmi szpinaku uduszonymi na maśle. Na nich układamy ostrygi, skrapiamy je sosem mornay (na bazie sosu beszamelowego z dodatkiem sera i śmietany) i całość zapiekamy.
  • Ostrygi po parysku. Korniszony kroimy w małą kostkę, a szalotkę siekamy. Szczypiorek i natkę także siekamy, mieszamy z szalotką, korniszonami, musztardą, sokiem z cytryny i oliwą. Otwieramy muszle, wylewamy wodę, odrywamy ostrygi od muszli i układamy na nich farsz. Autor: Elżbieta Dominik Najnowszy numer magazynu "BusinessWoman&Life" już w sprzedaży.
Materiały prasowe
Podziel się
WP
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP