WAŻNE
TERAZ

Strzelanina w Jerozolimie. Są zabici i ranni

Ostatnie grzybobranie 2019. Czytelnik znalazł prawdziwe giganty

Tegoroczny sezon grzybowy był bardzo owocny dla wszystkich miłośników grzybobrania. Nasi użytkownicy chętnie dzielili się zdjęciami swoich wypraw do lasu. Trzeba przyznać, że ich zbiory buły naprawdę imponujące. Jak się jednak okazuje, w listopadzie można było jeszcze znaleźć ostatnie okazy.

Ostatnie grzybobranie 2019. Czytelnik znalazł prawdziwe giganty
Źródło zdjęć: © zdjęcie Użytkownika dziejesie.wp.pl
Katarzyna Gileta

Z redakcją dziejesie.wp.pl skontaktował się pan Mirek, który przysłał fotografię z listopadowego grzybobrania. Borowik jest większy od głowy!

Ostatnie jadalne grzyby znalezione w tym roku, ale jakie? Grzybobranie przypadkowe podczas spaceru w listopadzie nad jeziorem gołębie w gminie Kłodawa – pisze pan Mirek. - W ubiegłym roku w tym samym miejscu ale dużo wcześniej, bo w połowie czerwca, znaleźliśmy wspólnie z żoną podobnej wielkości prawdziwka - nie mieścił się do dużego wiadra – dodaje.

Pan Mirek dokładnie pamięta to zdarzenie. - Żona nie chciała iść na grzybobranie, po długiej namowie zgodziła się i dopiero jak dosłownie potknęła się o tego grzyba, to uwierzyła w pierwsze czerwcowe zdrowe prawdziwki – relacjonuje nasz czytelnik

Te olbrzymie prawdziwki znalezione w tym roku dają dużo do myślenia. -Co jest w tym miejscu istotnego, że grzyby dorastają do takich rozmiarów? - zastanawia się pan Mirek. - Tym mniejszym prawdziwkiem po usmażeniu na maśle klarowanym najadły się cztery osoby. W następnych latach będę odwiedzał to miejsce, ciekawe czy historia się powtórzy - dodaje.

Zobacz też: Grzyby lecznicze. Rosną w Polsce!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia