Orzechowe brownie. Przygotujesz w kilka minut
Mamy dla was przepis na idealne brownie. - To pozycja obowiązkowa dla każdego fana nutelli. Gęste, wilgotne brownie, które przygotujesz w kilka minut. Najważniejszy jest czas pieczenia – miej oko na ciasto i nie daj mu całkiem stężeć w piekarniku. Brownie mają wyjść z niego lekko niedopieczone, wtedy będą idealnie miękkie i ciągnące - pisze autorka książki "Trzyskładnikowe wypieki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 65 g mąki samorosnącej
- 2 jajka
- 400 g nutelli albo innego kremu czekoladowo-orzechowego
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (180 stopni z termoobiegiem). Natłuść formę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Przesiej mąkę do miski, wbij jajka i wymieszaj wszystko dokładnie drewnianą łyżką. Przełóż jedną czubatą łyżkę nutelli do drugiej miski, a resztę dodaj do mąki i jajek. Mieszaj masę tak długo, aż stanie się gładka. Przelej ją do formy, rozprowadź równomiernie łopatką i piecz 25 minut. Brownie będzie gotowe, kiedy lekko stężeje, a wierzch zacznie pękać. Nie trzymaj go zbyt długo w piekarniku – chodzi o to, żeby środek pozostał ciągnący! Odstaw formę do ostygnięcia, a w tym czasie udekoruj brownie resztką nutelli. Jeśli zastygła, najpierw podgrzej ją przez 10 sekund w mikrofalówce w żaroodpornej miseczce. Pokrój ciasto na spore kwadraty lub prostokąty i podawaj. Lubię podwoić ilość składników w tym przepisie i ciasto w formie tych samych rozmiarów. Wtedy moje miękkie, ciągnące brownie są dwa razy wyższe. Jeśli chcesz wypróbować tę wersję, zostaw formę w piekarniku 5–10 minut dłużej.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze