WAŻNE
TERAZ

Tusk po rozmowach z liderami Europy. "Wsparcie obrony powietrznej"

Orzechowe brownie. Przygotujesz w kilka minut

Mamy dla was przepis na idealne brownie. - To pozycja obowiązkowa dla każdego fana nutelli. Gęste, wilgotne brownie, które przygotujesz w kilka minut. Najważniejszy jest czas pieczenia – miej oko na ciasto i nie daj mu całkiem stężeć w piekarniku. Brownie mają wyjść z niego lekko niedopieczone, wtedy będą idealnie miękkie i ciągnące - pisze autorka książki "Trzyskładnikowe wypieki".

Orzechowe brownie. Przygotujesz w kilka minutOrzechowe brownie. Przygotujesz w kilka minut
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 65 g mąki samorosnącej
  • 2 jajka
  • 400 g nutelli albo innego kremu czekoladowo-orzechowego

Przepis

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (180 stopni z termoobiegiem). Natłuść formę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Przesiej mąkę do miski, wbij jajka i wymieszaj wszystko dokładnie drewnianą łyżką. Przełóż jedną czubatą łyżkę nutelli do drugiej miski, a resztę dodaj do mąki i jajek. Mieszaj masę tak długo, aż stanie się gładka. Przelej ją do formy, rozprowadź równomiernie łopatką i piecz 25 minut. Brownie będzie gotowe, kiedy lekko stężeje, a wierzch zacznie pękać. Nie trzymaj go zbyt długo w piekarniku – chodzi o to, żeby środek pozostał ciągnący! Odstaw formę do ostygnięcia, a w tym czasie udekoruj brownie resztką nutelli. Jeśli zastygła, najpierw podgrzej ją przez 10 sekund w mikrofalówce w żaroodpornej miseczce. Pokrój ciasto na spore kwadraty lub prostokąty i podawaj. Lubię podwoić ilość składników w tym przepisie i ciasto w formie tych samych rozmiarów. Wtedy moje miękkie, ciągnące brownie są dwa razy wyższe. Jeśli chcesz wypróbować tę wersję, zostaw formę w piekarniku 5–10 minut dłużej.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna