Orkiszowy chlebek z ziołami i czosnkiem. Idealny na grilla

Puszysty i aromatyczny chlebek sprawdzi się jako dodatek do grillowanych dań lub sałatek z letnich warzyw. Pięknie się prezentuje na stole i obłędnie smakuje. Przepis pochodzi z bloga opietruszka.pl od Joanny Byczkiewicz.

Orkiszowy chlebek z ziołami i czosnkiem. Idealny na grillaOrkiszowy chlebek z ziołami i czosnkiem. Idealny na grilla
Joanna Byczkiewicz

Składniki

  • 600 g mąki orkiszowej
  • 7 g suchych drożdży (25 g świeżych)
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 120 ml letniej wody
  • 120 ml letniego mleka
  • 80 g masła, roztopionego i przestudzonego

Nadzienie:

  • pęczek pietruszki
  • pęczek bazylii
  • 5 ząbków czosnku
  • oliwa 2-3 łyżki
  • sól, pieprz

Przepis

  • Połącz wszystkie składniki oprócz masła. Zacznij wyrabiać i w trakcie dodawaj masło. Wyrabiaj, aż ciasto wchłonie całe masło i będzie odchodzić od ręki. Ja zaczynam zawsze w misce, pod koniec przenoszę się na blat.
  • Włóż kulę ciasta do oprószonej mąką miski, przykryj ściereczką i odłóż na około 1,5 godziny, aż podwoi objętość.
  • Po tym czasie rozwałkuj ciasto na prostokąt około 30cm na 50cm.
  • Składniki na nadzienie zblenduj na gładką masę. Rozprowadź nadzienie na cieście.
  • Pokrój ciasto z nadzieniem na 5 pasków o długości 30 cm i każdy z nich na 6 prostokątów. Każdy z nich złóż na pół.
  • Keksówkę wysmaruj masłem i oprósz mąką.
  • Układaj kawałki ciasta pionowo, jeden przy drugim.
  • Przykryj blaszkę i odłóż na około 30 minut do wyrośnięcia.
  • Piecz w temp. 170 stopni około 25 minut, do zarumienienia chlebka. Zanim wyjmiesz z formy, poczekaj, aż chwilę przestygnie. Podawaj najlepiej ciepły.
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀