Orkiszowy chlebek z ziołami i czosnkiem. Idealny na grilla

Puszysty i aromatyczny chlebek sprawdzi się jako dodatek do grillowanych dań lub sałatek z letnich warzyw. Pięknie się prezentuje na stole i obłędnie smakuje. Przepis pochodzi z bloga opietruszka.pl od Joanny Byczkiewicz.

Orkiszowy chlebek z ziołami i czosnkiem. Idealny na grillaOrkiszowy chlebek z ziołami i czosnkiem. Idealny na grilla
Joanna Byczkiewicz

Składniki

  • 600 g mąki orkiszowej
  • 7 g suchych drożdży (25 g świeżych)
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 120 ml letniej wody
  • 120 ml letniego mleka
  • 80 g masła, roztopionego i przestudzonego

Nadzienie:

  • pęczek pietruszki
  • pęczek bazylii
  • 5 ząbków czosnku
  • oliwa 2-3 łyżki
  • sól, pieprz

Przepis

  • Połącz wszystkie składniki oprócz masła. Zacznij wyrabiać i w trakcie dodawaj masło. Wyrabiaj, aż ciasto wchłonie całe masło i będzie odchodzić od ręki. Ja zaczynam zawsze w misce, pod koniec przenoszę się na blat.
  • Włóż kulę ciasta do oprószonej mąką miski, przykryj ściereczką i odłóż na około 1,5 godziny, aż podwoi objętość.
  • Po tym czasie rozwałkuj ciasto na prostokąt około 30cm na 50cm.
  • Składniki na nadzienie zblenduj na gładką masę. Rozprowadź nadzienie na cieście.
  • Pokrój ciasto z nadzieniem na 5 pasków o długości 30 cm i każdy z nich na 6 prostokątów. Każdy z nich złóż na pół.
  • Keksówkę wysmaruj masłem i oprósz mąką.
  • Układaj kawałki ciasta pionowo, jeden przy drugim.
  • Przykryj blaszkę i odłóż na około 30 minut do wyrośnięcia.
  • Piecz w temp. 170 stopni około 25 minut, do zarumienienia chlebka. Zanim wyjmiesz z formy, poczekaj, aż chwilę przestygnie. Podawaj najlepiej ciepły.
Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀