Orkiszowy chlebek z ziołami i czosnkiem. Idealny na grilla
Puszysty i aromatyczny chlebek sprawdzi się jako dodatek do grillowanych dań lub sałatek z letnich warzyw. Pięknie się prezentuje na stole i obłędnie smakuje. Przepis pochodzi z bloga opietruszka.pl od Joanny Byczkiewicz.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
- 600 g mąki orkiszowej
- 7 g suchych drożdży (25 g świeżych)
- łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 120 ml letniej wody
- 120 ml letniego mleka
- 80 g masła, roztopionego i przestudzonego
Nadzienie:
- pęczek pietruszki
- pęczek bazylii
- 5 ząbków czosnku
- oliwa 2-3 łyżki
- sól, pieprz
- Połącz wszystkie składniki oprócz masła. Zacznij wyrabiać i w trakcie dodawaj masło. Wyrabiaj, aż ciasto wchłonie całe masło i będzie odchodzić od ręki. Ja zaczynam zawsze w misce, pod koniec przenoszę się na blat.
- Włóż kulę ciasta do oprószonej mąką miski, przykryj ściereczką i odłóż na około 1,5 godziny, aż podwoi objętość.
- Po tym czasie rozwałkuj ciasto na prostokąt około 30cm na 50cm.
- Składniki na nadzienie zblenduj na gładką masę. Rozprowadź nadzienie na cieście.
- Pokrój ciasto z nadzieniem na 5 pasków o długości 30 cm i każdy z nich na 6 prostokątów. Każdy z nich złóż na pół.
- Keksówkę wysmaruj masłem i oprósz mąką.
- Układaj kawałki ciasta pionowo, jeden przy drugim.
- Przykryj blaszkę i odłóż na około 30 minut do wyrośnięcia.
- Piecz w temp. 170 stopni około 25 minut, do zarumienienia chlebka. Zanim wyjmiesz z formy, poczekaj, aż chwilę przestygnie. Podawaj najlepiej ciepły.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze