Orkiszowy chlebek z ziołami i czosnkiem. Idealny na grilla

Puszysty i aromatyczny chlebek sprawdzi się jako dodatek do grillowanych dań lub sałatek z letnich warzyw. Pięknie się prezentuje na stole i obłędnie smakuje. Przepis pochodzi z bloga opietruszka.pl od Joanny Byczkiewicz.

Orkiszowy chlebek z ziołami i czosnkiem. Idealny na grillaOrkiszowy chlebek z ziołami i czosnkiem. Idealny na grilla
Joanna Byczkiewicz

Składniki

  • 600 g mąki orkiszowej
  • 7 g suchych drożdży (25 g świeżych)
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 120 ml letniej wody
  • 120 ml letniego mleka
  • 80 g masła, roztopionego i przestudzonego

Nadzienie:

  • pęczek pietruszki
  • pęczek bazylii
  • 5 ząbków czosnku
  • oliwa 2-3 łyżki
  • sól, pieprz

Przepis

  • Połącz wszystkie składniki oprócz masła. Zacznij wyrabiać i w trakcie dodawaj masło. Wyrabiaj, aż ciasto wchłonie całe masło i będzie odchodzić od ręki. Ja zaczynam zawsze w misce, pod koniec przenoszę się na blat.
  • Włóż kulę ciasta do oprószonej mąką miski, przykryj ściereczką i odłóż na około 1,5 godziny, aż podwoi objętość.
  • Po tym czasie rozwałkuj ciasto na prostokąt około 30cm na 50cm.
  • Składniki na nadzienie zblenduj na gładką masę. Rozprowadź nadzienie na cieście.
  • Pokrój ciasto z nadzieniem na 5 pasków o długości 30 cm i każdy z nich na 6 prostokątów. Każdy z nich złóż na pół.
  • Keksówkę wysmaruj masłem i oprósz mąką.
  • Układaj kawałki ciasta pionowo, jeden przy drugim.
  • Przykryj blaszkę i odłóż na około 30 minut do wyrośnięcia.
  • Piecz w temp. 170 stopni około 25 minut, do zarumienienia chlebka. Zanim wyjmiesz z formy, poczekaj, aż chwilę przestygnie. Podawaj najlepiej ciepły.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast