Oryginalna grecka zapiekanka z mięsem i bakłażanem. Przepis na moussakę
Moussaka (musaka) to grecka zapiekanka z mielonym mięsem, bakłażanem i pomidorami. Całość wieńczy pyszny sos beszamelowy. W Grecji najlepszą moussakę znajdziecie w rodzinnych tawernach. Jednak w czasach, kiedy podróżowanie jest utrudnione, warto przygotować ten przysmak we własnej kuchni. To bardzo proste!
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Kategoria przepisów: Zapiekanki
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 2 kg bakłażanów
- 1 kg mięsa mielonego wołowego
- 2 cebule
- 40 dag pomidorów w zalewie
- 4 ząbki czosnku
- szklanka wina białego
- bazylia
- oregano
- natka pietruszki
- bułka tarta
- 5 łyżek masła
- mąka
- 3 szklanki mleka
- gałka muszkatołowa
- 3 jajka
- starty żółty ser
- oliwa
- sól
- pieprz
Przepis
- Bakłażany kroimy w plasterki i obsmażamy z obu stron.
- Cebulę i czosnek siekamy, smażymy i dodajemy mięso.
- dodajemy pomidory z zalewa i dusimy 5 minut.
- Wlewamy wino i gotujemy 30 minut, aż sos odparuje.
- Wsypujemy natkę pietruszki i 2 łyżki tartej bułki, przyprawiamy ziołami, solą i pieprzem.
- Do ostudzonej masy dodajemy żółtko i pianę ubitą z 3 białek.
- Masło roztapiamy, wlewamy zimne mleko i gotujemy mieszając 5 minut.
- Doprawiamy solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Resztę żółtek roztrzepujemy i mieszamy z 3 łyżkami startego sera żółtego i mieszamy z pozostałym sosem.
- Foremkę natłuszczamy oliwą posypujemy bułką tartą. Bakłażany i masę mięsną kładziemy na przemian przesypując każdą warstwę bułka tartą.
- Na wierzch kładziemy bakłażany i zalewamy przygotowanym sosem, posypujemy serem żółtym i pieczemy przez 50 minut w temp. 190 stopni.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl