Oryginalna grecka zapiekanka z mięsem i bakłażanem. Przepis na moussakę

Moussaka (musaka) to grecka zapiekanka z mielonym mięsem, bakłażanem i pomidorami. Całość wieńczy pyszny sos beszamelowy. W Grecji najlepszą moussakę znajdziecie w rodzinnych tawernach. Jednak w czasach, kiedy podróżowanie jest utrudnione, warto przygotować ten przysmak we własnej kuchni. To bardzo proste!

Oryginalna grecka zapiekanka z mięsem i bakłażanem. Przepis na moussakęOryginalna grecka zapiekanka z mięsem i bakłażanem. Przepis na moussakę
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 2 kg bakłażanów
  • 1 kg mięsa mielonego wołowego
  • 2 cebule
  • 40 dag pomidorów w zalewie
  • 4 ząbki czosnku
  • szklanka wina białego
  • bazylia
  • oregano
  • natka pietruszki
  • bułka tarta
  • 5 łyżek masła
  • mąka
  • 3 szklanki mleka
  • gałka muszkatołowa
  • 3 jajka
  • starty żółty ser
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Przepis

  • Bakłażany kroimy w plasterki i obsmażamy z obu stron.
  • Cebulę i czosnek siekamy, smażymy i dodajemy mięso.
  • dodajemy pomidory z zalewa i dusimy 5 minut.
  • Wlewamy wino i gotujemy 30 minut, aż sos odparuje.
  • Wsypujemy natkę pietruszki i 2 łyżki tartej bułki, przyprawiamy ziołami, solą i pieprzem.
  • Do ostudzonej masy dodajemy żółtko i pianę ubitą z 3 białek.
  • Masło roztapiamy, wlewamy zimne mleko i gotujemy mieszając 5 minut.
  • Doprawiamy solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Resztę żółtek roztrzepujemy i mieszamy z 3 łyżkami startego sera żółtego i mieszamy z pozostałym sosem.
  • Foremkę natłuszczamy oliwą posypujemy bułką tartą. Bakłażany i masę mięsną kładziemy na przemian przesypując każdą warstwę bułka tartą.
  • Na wierzch kładziemy bakłażany i zalewamy przygotowanym sosem, posypujemy serem żółtym i pieczemy przez 50 minut w temp. 190 stopni.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru