Oregano – wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie

Popularne oregano, w botanice znane jako lebiodka pospolita, kojarzy się przede wszystkim z aromatycznymi daniami kuchni włoskiej. Rzeczywiście, w rejonie Morza Śródziemnego oregano jest przyprawą dobrze znaną już od wieków. Od dawna badane są również jego właściwości lecznicze, dzięki czemu znalazło zastosowanie zarówno w medycynie, jak i kosmetyce.

Oregano jest składnikiem ziół prowansalskich
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Oregano – wartości odżywcze

Oregano jest źródłem błonnika, potasu i sodu. Zawiera także kwas askorbinowy, kwas kawowy, żelazo, cynk, magnez i wapń. W tabeli wartości odżywczych oregano znajdziemy również witaminy: A, C, D, B6 i B12. Warto dodać, że bogate jest także w witaminę K, kwasy omega oraz antyoksydanty.

Oregano – właściwości

Oregano wyróżnia się działaniem wykrztuśnym, przeciwbiegunkowym, antybakteryjnym oraz oczyszczającym.
Jedną z najważniejszych zalet oregano jest jego korzystny wpływ na pracę układu trawiennego. Wspomaga bowiem produkcję soków żołądkowych, łagodzi wzdęcia i nadmiar gazów, koi bóle żołądkowe, a także niweluje zgagę i niestrawność. Działa pozytywnie na nadmierną fermentację w jelitach i niedoczynność wątroby. Oregano, wraz z innymi ziołami, tworzy kompozycje nadające się do przygotowywania naparów, które wspierają leczenie wrzodów żołądka i niedoczynności wątroby. Ma zastosowanie także w przypadku biegunki i wymiotów.
Oregano działa pozytywnie również na skórę. Przyspiesza gojenie ran i łagodzi uczucie swędzenia. Dawniej wyciąg z oregano stosowano w leczeniu trądu, łuszczycy i grzybicy. Medycyna chińska zaleca jego stosowanie w celu zniwelowania gorączki i stanów zapalnych. Poza tym oregano stosuje się w leczeniu zapalenia górnych dróg oddechowych oraz układu moczowego, a także w walce z wirusem opryszczki.
Oregano ma pozytywny wpływ na pracę serca, dlatego znalazło zastosowanie w leczeniu chorób związanych z układem krwionośnym. Co ważne dla kobiet, uśmierza także bóle menstruacyjne i, według wielu naukowców, zapobiega różnego rodzaju nowotworom, w tym także nowotworowi piersi.
Świeże oregano pomaga również w walce ze zgagą i nadaje się do płukania obolałego gardła, a olejek tymolowy (olejek eteryczny) znajduje zastosowanie we wzmacniających ciało aromatycznych kąpielach.

Oregano – zastosowanie

W Starożytności oregano używane było między innymi do farbowania wełny i tkanin. Dziś stosowane są w tym celu odpowiednie barwniki, mimo to ziele zachowało swoje niezwykle wszechstronne znaczenie.
Pierwszym i podstawowym znaczeniem jest obecność oregano w wielu kuchniach świata, przede wszystkim kuchniach krajów śródziemnomorskich. Wraz z innymi ziołami pochodzącymi z tego rejonu świata wchodzi w skład ziół prowansalskich. Oregano dodaje smaku sosom, pizzy i sałatkom. Świetnie komponuje się z różnego rodzaju mięsami, na przykład z jagnięciną czy cielęciną. Świeże listki oregano nadają owocom morza wyrazistszy smak. Używane jest również w celu aromatyzowania wódek, likierów i wermutów.
Oregano ma zastosowanie także w kosmetyce. Zawarte w nim olejki eteryczne wchodzą w skład różnego rodzaju kosmetyków, w tym płynów do płukania ust i płynów do kąpieli.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów