Oregano – wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie

Popularne oregano, w botanice znane jako lebiodka pospolita, kojarzy się przede wszystkim z aromatycznymi daniami kuchni włoskiej. Rzeczywiście, w rejonie Morza Śródziemnego oregano jest przyprawą dobrze znaną już od wieków. Od dawna badane są również jego właściwości lecznicze, dzięki czemu znalazło zastosowanie zarówno w medycynie, jak i kosmetyce.

Oregano jest składnikiem ziół prowansalskich
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Oregano – wartości odżywcze

Oregano jest źródłem błonnika, potasu i sodu. Zawiera także kwas askorbinowy, kwas kawowy, żelazo, cynk, magnez i wapń. W tabeli wartości odżywczych oregano znajdziemy również witaminy: A, C, D, B6 i B12. Warto dodać, że bogate jest także w witaminę K, kwasy omega oraz antyoksydanty.

Oregano – właściwości

Oregano wyróżnia się działaniem wykrztuśnym, przeciwbiegunkowym, antybakteryjnym oraz oczyszczającym.
Jedną z najważniejszych zalet oregano jest jego korzystny wpływ na pracę układu trawiennego. Wspomaga bowiem produkcję soków żołądkowych, łagodzi wzdęcia i nadmiar gazów, koi bóle żołądkowe, a także niweluje zgagę i niestrawność. Działa pozytywnie na nadmierną fermentację w jelitach i niedoczynność wątroby. Oregano, wraz z innymi ziołami, tworzy kompozycje nadające się do przygotowywania naparów, które wspierają leczenie wrzodów żołądka i niedoczynności wątroby. Ma zastosowanie także w przypadku biegunki i wymiotów.
Oregano działa pozytywnie również na skórę. Przyspiesza gojenie ran i łagodzi uczucie swędzenia. Dawniej wyciąg z oregano stosowano w leczeniu trądu, łuszczycy i grzybicy. Medycyna chińska zaleca jego stosowanie w celu zniwelowania gorączki i stanów zapalnych. Poza tym oregano stosuje się w leczeniu zapalenia górnych dróg oddechowych oraz układu moczowego, a także w walce z wirusem opryszczki.
Oregano ma pozytywny wpływ na pracę serca, dlatego znalazło zastosowanie w leczeniu chorób związanych z układem krwionośnym. Co ważne dla kobiet, uśmierza także bóle menstruacyjne i, według wielu naukowców, zapobiega różnego rodzaju nowotworom, w tym także nowotworowi piersi.
Świeże oregano pomaga również w walce ze zgagą i nadaje się do płukania obolałego gardła, a olejek tymolowy (olejek eteryczny) znajduje zastosowanie we wzmacniających ciało aromatycznych kąpielach.

Oregano – zastosowanie

W Starożytności oregano używane było między innymi do farbowania wełny i tkanin. Dziś stosowane są w tym celu odpowiednie barwniki, mimo to ziele zachowało swoje niezwykle wszechstronne znaczenie.
Pierwszym i podstawowym znaczeniem jest obecność oregano w wielu kuchniach świata, przede wszystkim kuchniach krajów śródziemnomorskich. Wraz z innymi ziołami pochodzącymi z tego rejonu świata wchodzi w skład ziół prowansalskich. Oregano dodaje smaku sosom, pizzy i sałatkom. Świetnie komponuje się z różnego rodzaju mięsami, na przykład z jagnięciną czy cielęciną. Świeże listki oregano nadają owocom morza wyrazistszy smak. Używane jest również w celu aromatyzowania wódek, likierów i wermutów.
Oregano ma zastosowanie także w kosmetyce. Zawarte w nim olejki eteryczne wchodzą w skład różnego rodzaju kosmetyków, w tym płynów do płukania ust i płynów do kąpieli.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki