Oregano – wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie
Popularne oregano, w botanice znane jako lebiodka pospolita, kojarzy się przede wszystkim z aromatycznymi daniami kuchni włoskiej. Rzeczywiście, w rejonie Morza Śródziemnego oregano jest przyprawą dobrze znaną już od wieków. Od dawna badane są również jego właściwości lecznicze, dzięki czemu znalazło zastosowanie zarówno w medycynie, jak i kosmetyce.
Oregano – wartości odżywcze
Oregano jest źródłem błonnika, potasu i sodu. Zawiera także kwas askorbinowy, kwas kawowy, żelazo, cynk, magnez i wapń. W tabeli wartości odżywczych oregano znajdziemy również witaminy: A, C, D, B6 i B12. Warto dodać, że bogate jest także w witaminę K, kwasy omega oraz antyoksydanty.
Oregano – właściwości
Oregano wyróżnia się działaniem wykrztuśnym, przeciwbiegunkowym, antybakteryjnym oraz oczyszczającym.
Jedną z najważniejszych zalet oregano jest jego korzystny wpływ na pracę układu trawiennego. Wspomaga bowiem produkcję soków żołądkowych, łagodzi wzdęcia i nadmiar gazów, koi bóle żołądkowe, a także niweluje zgagę i niestrawność. Działa pozytywnie na nadmierną fermentację w jelitach i niedoczynność wątroby. Oregano, wraz z innymi ziołami, tworzy kompozycje nadające się do przygotowywania naparów, które wspierają leczenie wrzodów żołądka i niedoczynności wątroby. Ma zastosowanie także w przypadku biegunki i wymiotów.
Oregano działa pozytywnie również na skórę. Przyspiesza gojenie ran i łagodzi uczucie swędzenia. Dawniej wyciąg z oregano stosowano w leczeniu trądu, łuszczycy i grzybicy. Medycyna chińska zaleca jego stosowanie w celu zniwelowania gorączki i stanów zapalnych. Poza tym oregano stosuje się w leczeniu zapalenia górnych dróg oddechowych oraz układu moczowego, a także w walce z wirusem opryszczki.
Oregano ma pozytywny wpływ na pracę serca, dlatego znalazło zastosowanie w leczeniu chorób związanych z układem krwionośnym. Co ważne dla kobiet, uśmierza także bóle menstruacyjne i, według wielu naukowców, zapobiega różnego rodzaju nowotworom, w tym także nowotworowi piersi.
Świeże oregano pomaga również w walce ze zgagą i nadaje się do płukania obolałego gardła, a olejek tymolowy (olejek eteryczny) znajduje zastosowanie we wzmacniających ciało aromatycznych kąpielach.
Oregano – zastosowanie
W Starożytności oregano używane było między innymi do farbowania wełny i tkanin. Dziś stosowane są w tym celu odpowiednie barwniki, mimo to ziele zachowało swoje niezwykle wszechstronne znaczenie.
Pierwszym i podstawowym znaczeniem jest obecność oregano w wielu kuchniach świata, przede wszystkim kuchniach krajów śródziemnomorskich. Wraz z innymi ziołami pochodzącymi z tego rejonu świata wchodzi w skład ziół prowansalskich. Oregano dodaje smaku sosom, pizzy i sałatkom. Świetnie komponuje się z różnego rodzaju mięsami, na przykład z jagnięciną czy cielęciną. Świeże listki oregano nadają owocom morza wyrazistszy smak. Używane jest również w celu aromatyzowania wódek, likierów i wermutów.
Oregano ma zastosowanie także w kosmetyce. Zawarte w nim olejki eteryczne wchodzą w skład różnego rodzaju kosmetyków, w tym płynów do płukania ust i płynów do kąpieli.