Oregano – wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie

Popularne oregano, w botanice znane jako lebiodka pospolita, kojarzy się przede wszystkim z aromatycznymi daniami kuchni włoskiej. Rzeczywiście, w rejonie Morza Śródziemnego oregano jest przyprawą dobrze znaną już od wieków. Od dawna badane są również jego właściwości lecznicze, dzięki czemu znalazło zastosowanie zarówno w medycynie, jak i kosmetyce.

Oregano jest składnikiem ziół prowansalskich
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Oregano – wartości odżywcze

Oregano jest źródłem błonnika, potasu i sodu. Zawiera także kwas askorbinowy, kwas kawowy, żelazo, cynk, magnez i wapń. W tabeli wartości odżywczych oregano znajdziemy również witaminy: A, C, D, B6 i B12. Warto dodać, że bogate jest także w witaminę K, kwasy omega oraz antyoksydanty.

Oregano – właściwości

Oregano wyróżnia się działaniem wykrztuśnym, przeciwbiegunkowym, antybakteryjnym oraz oczyszczającym.
Jedną z najważniejszych zalet oregano jest jego korzystny wpływ na pracę układu trawiennego. Wspomaga bowiem produkcję soków żołądkowych, łagodzi wzdęcia i nadmiar gazów, koi bóle żołądkowe, a także niweluje zgagę i niestrawność. Działa pozytywnie na nadmierną fermentację w jelitach i niedoczynność wątroby. Oregano, wraz z innymi ziołami, tworzy kompozycje nadające się do przygotowywania naparów, które wspierają leczenie wrzodów żołądka i niedoczynności wątroby. Ma zastosowanie także w przypadku biegunki i wymiotów.
Oregano działa pozytywnie również na skórę. Przyspiesza gojenie ran i łagodzi uczucie swędzenia. Dawniej wyciąg z oregano stosowano w leczeniu trądu, łuszczycy i grzybicy. Medycyna chińska zaleca jego stosowanie w celu zniwelowania gorączki i stanów zapalnych. Poza tym oregano stosuje się w leczeniu zapalenia górnych dróg oddechowych oraz układu moczowego, a także w walce z wirusem opryszczki.
Oregano ma pozytywny wpływ na pracę serca, dlatego znalazło zastosowanie w leczeniu chorób związanych z układem krwionośnym. Co ważne dla kobiet, uśmierza także bóle menstruacyjne i, według wielu naukowców, zapobiega różnego rodzaju nowotworom, w tym także nowotworowi piersi.
Świeże oregano pomaga również w walce ze zgagą i nadaje się do płukania obolałego gardła, a olejek tymolowy (olejek eteryczny) znajduje zastosowanie we wzmacniających ciało aromatycznych kąpielach.

Oregano – zastosowanie

W Starożytności oregano używane było między innymi do farbowania wełny i tkanin. Dziś stosowane są w tym celu odpowiednie barwniki, mimo to ziele zachowało swoje niezwykle wszechstronne znaczenie.
Pierwszym i podstawowym znaczeniem jest obecność oregano w wielu kuchniach świata, przede wszystkim kuchniach krajów śródziemnomorskich. Wraz z innymi ziołami pochodzącymi z tego rejonu świata wchodzi w skład ziół prowansalskich. Oregano dodaje smaku sosom, pizzy i sałatkom. Świetnie komponuje się z różnego rodzaju mięsami, na przykład z jagnięciną czy cielęciną. Świeże listki oregano nadają owocom morza wyrazistszy smak. Używane jest również w celu aromatyzowania wódek, likierów i wermutów.
Oregano ma zastosowanie także w kosmetyce. Zawarte w nim olejki eteryczne wchodzą w skład różnego rodzaju kosmetyków, w tym płynów do płukania ust i płynów do kąpieli.

Wybrane dla Ciebie
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀