Oliwa z oliwek będzie droższa. Jak wybrać najlepszą?
Bardzo słabe zbiory oliwek w Hiszpanii, Grecji, Tunezji i we Włoszech sprawiły, że w tym roku oliwy będzie mniej, a jej ceny drastycznie wzrosną. To efekt zmian klimatycznych. Długotrwałe upały oraz powodzie przyczyniły się do zniszczenia upraw. Mimo przewidywanego wzrostu cen nie warto rezygnować z oliwy. Ten produkt powinien być obecny w naszej diecie – obniża ciśnienie, reguluje poziom cholesterolu, poprawia wygląd skóry i wzmacnia odporność. Na tym jednak lista jej zalet się nie kończy. Jaką oliwę wybrać i jak ją przechowywać, by zachować wszystkie jej dobroczynne właściwości?
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Ceny pójdą w górę
W Hiszpanii, która jest największym producentem oliwy, zbiory są o połowę mniejsze w porównaniu z ubiegłym rokiem, a ceny najwyższe od siedmiu lat. Zmorą plantatorów okazała się także bakteria – Xylella fastidiosa, która zdziesiątkowała zbiory oliwek we Włoszech.
– W samej Toskanii produkcja oliwy jest mniejsza o 50 proc. – mówi w rozmowie z „The Telegraph” Walter Zanre, szef Filippo Berio, jednej z najpopularniejszych marek oliwy na świecie.
Do podwyżek cen oliwy przyczyniły się nie tylko niższe zbiory, ale także zwiększony pobyt na ten produkt. Więcej kupują Chiny, sporo zamówień płynie również z Japonii oraz Brazylii.
Jak wybrać najlepszą oliwę?
Do wyboru mamy kilka rodzajów oliwy. Różnią się one sposobem tłoczenia oraz kwasowością, czyli zawartością wolnych kwasów tłuszczowych. Im niższa kwasowość, tym lepiej. Najlepsza jest oliwa z pierwszego tłoczenia Extra Virgin. Posiada najwięcej właściwości zdrowotnych. Ma żółto-zielony kolor, jest gęsta, mętna i aromatyczna. Na takiej oliwie nie warto oszczędzać. Ceny wahają się od 15 do 100 złotych za litr. Dobra oliwa nie powinna kosztować mniej niż 25 zł.
Z zielonych oliwek tłoczona jest także oliwa Virgin. Jest ona jakościowo gorsza od Ekstra Virgin. Dodaje się ją do oliwy rafinowanej, czyli tłoczonej na gorąco, by poprawić jej smak.Oliwa rafinowana Pure charakteryzuje się bardzo wysoką kwasowością, dlatego w stanie naturalnym nie nadaje się do spożycia. Poddaje się ją procesowi rafinacji. Ma mniejszą zawartość witamin i minerałów.Sansa to oliwa najgorszej jakości. Otrzymuje się ją z wytłoków oliwnych, czyli tego, co zostaje po procesie tłoczenia na zimno. Poddaje się ją rafinacji. Nadaje się do smażenia i pieczenia, ponieważ ma wysoką temperaturę dymienia. Oliwa z pierwszego tłoczenia Extra Virgin zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, E, D, K. Korzystnie wpływa na nasze zdrowie – reguluje ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu, opóźnia procesy starzenia, działa przeciwzakrzepowo, wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego, pomaga pozbyć się toksyn z organizmu, wzmacnia odporność. Oliwa znajduje także szerokie zastosowanie w kosmetyce, poprawia wygląd włosów i skóry.
Do czego używac oliwy?
Oliwa z oliwek nie lubi światła, dlatego należy ją przechowywać w ciemnych, szczelnie zamkniętych butelkach. Dzięki temu przedłużymy jej świeżość i zachowamy jej cenne wartości odżywcze. Oliwa Extra Virgin powinna być jedzona na zimno, ponieważ w wyniku podgrzewania do wysokiej temperatury zawarte w niej przeciwutleniacze ulegają zniszczeniu i powstają rakotwórcze związki. Dlatego dodawaj ją do sałatek, dressingów, pieczywa, pizzy, zup, makaronów, ryb. W oliwie można także marynować fetę czy papryczki.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.