Oliwa z oliwek będzie droższa. Jak wybrać najlepszą?

Bardzo słabe zbiory oliwek w Hiszpanii, Grecji, Tunezji i we Włoszech sprawiły, że w tym roku oliwy będzie mniej, a jej ceny drastycznie wzrosną. To efekt zmian klimatycznych. Długotrwałe upały oraz powodzie przyczyniły się do zniszczenia upraw. Mimo przewidywanego wzrostu cen nie warto rezygnować z oliwy. Ten produkt powinien być obecny w naszej diecie – obniża ciśnienie, reguluje poziom cholesterolu, poprawia wygląd skóry i wzmacnia odporność. Na tym jednak lista jej zalet się nie kończy. Jaką oliwę wybrać i jak ją przechowywać, by zachować wszystkie jej dobroczynne właściwości?

Dania z oliwkami
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Katarzyna Gileta

Ceny pójdą w górę

W Hiszpanii, która jest największym producentem oliwy, zbiory są o połowę mniejsze w porównaniu z ubiegłym rokiem, a ceny najwyższe od siedmiu lat. Zmorą plantatorów okazała się także bakteria – Xylella fastidiosa, która zdziesiątkowała zbiory oliwek we Włoszech.
– W samej Toskanii produkcja oliwy jest mniejsza o 50 proc. – mówi w rozmowie z „The Telegraph” Walter Zanre, szef Filippo Berio, jednej z najpopularniejszych marek oliwy na świecie.
Do podwyżek cen oliwy przyczyniły się nie tylko niższe zbiory, ale także zwiększony pobyt na ten produkt. Więcej kupują Chiny, sporo zamówień płynie również z Japonii oraz Brazylii.

Domyślny opis zdjęcia na stronę główną
© 123RF.COM

Jak wybrać najlepszą oliwę?

Do wyboru mamy kilka rodzajów oliwy. Różnią się one sposobem tłoczenia oraz kwasowością, czyli zawartością wolnych kwasów tłuszczowych. Im niższa kwasowość, tym lepiej. Najlepsza jest oliwa z pierwszego tłoczenia Extra Virgin. Posiada najwięcej właściwości zdrowotnych. Ma żółto-zielony kolor, jest gęsta, mętna i aromatyczna. Na takiej oliwie nie warto oszczędzać. Ceny wahają się od 15 do 100 złotych za litr. Dobra oliwa nie powinna kosztować mniej niż 25 zł.
Z zielonych oliwek tłoczona jest także oliwa Virgin. Jest ona jakościowo gorsza od Ekstra Virgin. Dodaje się ją do oliwy rafinowanej, czyli tłoczonej na gorąco, by poprawić jej smak.Oliwa rafinowana Pure charakteryzuje się bardzo wysoką kwasowością, dlatego w stanie naturalnym nie nadaje się do spożycia. Poddaje się ją procesowi rafinacji. Ma mniejszą zawartość witamin i minerałów.Sansa to oliwa najgorszej jakości. Otrzymuje się ją z wytłoków oliwnych, czyli tego, co zostaje po procesie tłoczenia na zimno. Poddaje się ją rafinacji. Nadaje się do smażenia i pieczenia, ponieważ ma wysoką temperaturę dymienia. Oliwa z pierwszego tłoczenia Extra Virgin zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, E, D, K. Korzystnie wpływa na nasze zdrowie – reguluje ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu, opóźnia procesy starzenia, działa przeciwzakrzepowo, wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego, pomaga pozbyć się toksyn z organizmu, wzmacnia odporność. Oliwa znajduje także szerokie zastosowanie w kosmetyce, poprawia wygląd włosów i skóry.

Do czego używac oliwy?

Oliwa z oliwek nie lubi światła, dlatego należy ją przechowywać w ciemnych, szczelnie zamkniętych butelkach. Dzięki temu przedłużymy jej świeżość i zachowamy jej cenne wartości odżywcze. Oliwa Extra Virgin powinna być jedzona na zimno, ponieważ w wyniku podgrzewania do wysokiej temperatury zawarte w niej przeciwutleniacze ulegają zniszczeniu i powstają rakotwórcze związki. Dlatego dodawaj ją do sałatek, dressingów, pieczywa, pizzy, zup, makaronów, ryb. W oliwie można także marynować fetę czy papryczki.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja