Trwa ładowanie...

Olej z nasion maku – co warto o nim wiedzieć

Zwykle używa się go do zabiegów pielęgnujących skórę czy włosy, ale olej z nasion maku warto wykorzystywać również w kuchni. Charakteryzuje się nie tylko imponującymi walorami odżywczymi, ale także delikatnym, słodko-orzechowym smakiem, dzięki czemu jest smacznym dodatkiem do sałatek, sosów lub deserów.

Olej pozyskiwany z nasion maku to przede wszystkim skarbnica nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6Olej pozyskiwany z nasion maku to przede wszystkim skarbnica nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6Źródło: 123RF
d21x3o7
d21x3o7

Dziś już nie wiadomo, kto pierwszy wpadł na pomysł, by wytłaczać olej z ziarenek maku. Prawdopodobnie miało to miejsce w Azji Mniejszej, gdzie roślinę ceniono już kilka tysięcy lat przed naszą erą, czego świadectwem są odnalezione przez archeologów gliniane tabliczki z Nippur. Pismem klinowym zapisano na nich informacje o sposobie uprawiania maku i pozyskiwania z niego soku mlecznego, który przetwarzano później na opium – substancję o działaniu narkotycznym, ale również nasennym i przeciwbólowym, zalecaną chorym m.in. przez Hipokratesa.

Przez długi czas opium było najpopularniejszym produktem pozyskiwanym z makowych nasion. Jednak dużym zainteresowaniem cieszył się również wytłaczany z nich olej, stosowany nie tylko w kuchni, ale także w… malarstwie, do rozrzedzania farb olejnych.

Jeszcze w pierwszej połowie XX wieku makowy olej często gościł w polskich domach, a szczególnie w wiejskich gospodarstwach, gdzie produkowano go na własny użytek i wykorzystywano jako dodatek do różnych potraw. Później został jednak wyparty przez inne oleje i popadł w zapomnienie. Dziś, dzięki niezaprzeczalnym walorom odżywczym, wraca do łask.

Nie oliwa ani olej. Najlepszy tłuszcz do smażenia

Olej z nasion maku – wartości odżywcze

Olej pozyskiwany z nasion maku to przede wszystkim skarbnica nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6, przede wszystkim kwasu linolowego, który przywraca równowagę pomiędzy "dobrym" i "złym" cholesterolem, zmniejsza ryzyko chorób serca, zwiększa odporność organizmu i wpływa na zahamowanie rozwoju komórek nowotworowych, pomagając zapobiegać rakowi piersi, jelita grubego, płuc czy wątroby.

d21x3o7

Makowy produkt wyróżnia również wysoka zawartość tokoferoli, czyli organicznych związków uznawanych za najlepiej przyswajalną formę witaminy E. Nieprzypadkowo jest ona nazywana "witaminą młodości", ponieważ jako silny przeciwutleniacz skutecznie neutralizuje szkodliwą aktywność wolnych rodników, które nie tylko przyspieszają procesy starzenia organizmu, ale także sprzyjają rozwojowi poważnych chorób układu krążenia czy nowotworów.

Olej z nasion maku jest też bogaty w inne witaminy – A, C, D oraz liczne witaminy z grupy B, wspomagające prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Stanowi doskonałe źródło wapnia, czyli minerału, który nie tylko zapewnia mocne kości, ale również reguluje pracę mięśnia sercowego, bierze udział w przesyłaniu bodźców nerwowych oraz uczestniczy w produkcji enzymów i hormonów uczestniczących w trawieniu. Produkt dostarcza niezbędnego organizmowi magnezu oraz żelaza wspomagającego leczenie anemii i niedokrwistości.

Zawarte w oleju makowym fitosterole pomagają ograniczyć dolegliwości związane z alergiami, działają przeciwzapalnie i pozytywnie wpływają na układ krwionośny.

Mak 123RF
Źródło: 123RF

Dzięki bogactwu aktywnych składników olej z nasion maku jest chętnie wykorzystywany w kosmetyce – regeneruje skórę i włosy, zapobiegając procesem ich starzenia.

d21x3o7

Olej makowy w kuchni

Nasi przodkowie chętnie stosowali makowy olej w kuchni. Nic dziwnego, gdyż jest to produkt o bardzo interesującym smaku – delikatnym, słodkawym i lekko orzechowym. Swoje walory zachowuje jednak tylko wtedy, gdy jest przechowywany w odpowiednich warunkach, najlepiej w lodówce, w ciemnej butelce.

Świetnie sprawdzi się jako dodatek do śniadaniowej owsianki albo musli. Może być bazą sosów i dressingów, warto polewać nim sałatki, szczególnie owocowe. Wzbogaci smak rozmaitych deserów, np. lodów waniliowych. Warto przyprawiać nim różne pasty kanapkowe. Po zmieszaniu 2-3 łyżek oleju makowego z twarogiem, jogurtem naturalnym i cukrem waniliowym uzyskamy pyszny farsz do naleśników.

Olej z nasion maku można też dodawać do koktajli. Nie nadaje się natomiast do smażenia, ponieważ w wysokich temperaturach traci wartości odżywcze. Dopuszczalna jest natomiast jego obróbka w temperaturze poniżej 170 st., dlatego warto go używać np. do pieczenia ryb

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d21x3o7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj