Biały mak. Rarytas wśród bakalii

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Katarzyna Gileta

/ 5Nie tylko do rogali marcińskich

Obraz
© iStock.com

W polskiej kuchni powszechnie wykorzystujemy mak. Używamy go do makowców, ciast, deserów, tradycyjnych wigilijnych potraw, a także jako posypka do pieczywa czy śniadaniowej owsianki. Najczęściej sięgamy po mak niebieski, czyli europejski. Jest on dość tani i łatwo dostępny. Dużo rzadziej na naszych stołach gości jego biała odmiana, pochodząca z Azji. Warto się nim jednak zainteresować, nie tylko ze względu na jego waloru smakowe – jest słodszy i delikatniejszy. Nadziewa się nim marcińskie rogale.

/ 5Co w maku siedzi?

Obraz
© iStock.com

Biały mak jest nazywany indyjskim lub azjatyckim. Ma łagodny, lekko słodki smak i aromat. Znajdziemy w nim białko, węglowodany, błonnik oraz mikroelementy – żelazo, wapń i witaminy z grupy B. 100 g to ok. 478 kalorii. Jego lecznicze właściwości są znane już od czasów starożytnych – pomaga w zasypianiu, uspokaja, reguluje pracę układu pokarmowego.

/ 5Gdzie kupić biały mak?

Obraz
© iStock.com

Niebieską odmianę maku znajdziemy w supermarketach, osiedlowych sklepikach i na bazarze. Za kilogram zapłacimy ok. 12-14 złotych. Biała odmiana jest trudniej dostępna. Warto odwiedzić więc delikatesy lub sklepy ze zdrową żywnością. Biały mak oferują również sklepy internetowe. Opakowanie ważące 0,5 kilograma kosztuje od 10 do 15 złotych. Suchy mak powinniśmy przechowywać najlepiej w lnianym woreczku w suchym i chłodnym miejscu. Zmielony należy natomiast trzymać w lodówce i zużyć w ciągu trzech, czterech dni.

/ 5Makowa kuchnia

Obraz
© iStock.com

Biały mak uchodzi za szlachetniejszą odmianę w porównaniu do niebieskiego. Jest tradycyjnym składnikiem nadzienia słynnych rogali, wypiekanych w Poznaniu na 11 listopada. Jednak możemy go również dodawać do wigilijnych potraw takich jak kutia, makiełki czy kluski. Dobrze komponuje się jako składnik tortów, ciast, deserów, bułeczek, ciasteczek, wypieków z ciasta francuskiego. Prażonym makiem można posypać sałatki, kanapki, owsianki, jaglanki oraz dania z ryżem na słodko.

/ 5Kilka praktycznych porad

Obraz
© Shutterstock.com

Ziarenka maku są drobne i twarde, dlatego trudno je zmielić. Jeśli nie masz maszynki ani specjalnego młynka, możesz użyć moździerza. Mak wcześniej warto lekko przypiec lub podprażyć na patelni, by uwolnił swój aromat. W takiej postaci będzie też smacznym dodatkiem do sałatek, owsianek, koktajli i deserów na zimno. Natomiast przed dodaniem go do ciast, warto wcześniej zalać go wrzątkiem i odstawić na dwie trzy godziny, by nieco zmiękł i napęczniał, a dopiero potem zmielić.

Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień