Biały mak. Rarytas wśród bakalii

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Katarzyna Gileta

/ 5Nie tylko do rogali marcińskich

Obraz
© iStock.com

W polskiej kuchni powszechnie wykorzystujemy mak. Używamy go do makowców, ciast, deserów, tradycyjnych wigilijnych potraw, a także jako posypka do pieczywa czy śniadaniowej owsianki. Najczęściej sięgamy po mak niebieski, czyli europejski. Jest on dość tani i łatwo dostępny. Dużo rzadziej na naszych stołach gości jego biała odmiana, pochodząca z Azji. Warto się nim jednak zainteresować, nie tylko ze względu na jego waloru smakowe – jest słodszy i delikatniejszy. Nadziewa się nim marcińskie rogale.

/ 5Co w maku siedzi?

Obraz
© iStock.com

Biały mak jest nazywany indyjskim lub azjatyckim. Ma łagodny, lekko słodki smak i aromat. Znajdziemy w nim białko, węglowodany, błonnik oraz mikroelementy – żelazo, wapń i witaminy z grupy B. 100 g to ok. 478 kalorii. Jego lecznicze właściwości są znane już od czasów starożytnych – pomaga w zasypianiu, uspokaja, reguluje pracę układu pokarmowego.

/ 5Gdzie kupić biały mak?

Obraz
© iStock.com

Niebieską odmianę maku znajdziemy w supermarketach, osiedlowych sklepikach i na bazarze. Za kilogram zapłacimy ok. 12-14 złotych. Biała odmiana jest trudniej dostępna. Warto odwiedzić więc delikatesy lub sklepy ze zdrową żywnością. Biały mak oferują również sklepy internetowe. Opakowanie ważące 0,5 kilograma kosztuje od 10 do 15 złotych. Suchy mak powinniśmy przechowywać najlepiej w lnianym woreczku w suchym i chłodnym miejscu. Zmielony należy natomiast trzymać w lodówce i zużyć w ciągu trzech, czterech dni.

/ 5Makowa kuchnia

Obraz
© iStock.com

Biały mak uchodzi za szlachetniejszą odmianę w porównaniu do niebieskiego. Jest tradycyjnym składnikiem nadzienia słynnych rogali, wypiekanych w Poznaniu na 11 listopada. Jednak możemy go również dodawać do wigilijnych potraw takich jak kutia, makiełki czy kluski. Dobrze komponuje się jako składnik tortów, ciast, deserów, bułeczek, ciasteczek, wypieków z ciasta francuskiego. Prażonym makiem można posypać sałatki, kanapki, owsianki, jaglanki oraz dania z ryżem na słodko.

/ 5Kilka praktycznych porad

Obraz
© Shutterstock.com

Ziarenka maku są drobne i twarde, dlatego trudno je zmielić. Jeśli nie masz maszynki ani specjalnego młynka, możesz użyć moździerza. Mak wcześniej warto lekko przypiec lub podprażyć na patelni, by uwolnił swój aromat. W takiej postaci będzie też smacznym dodatkiem do sałatek, owsianek, koktajli i deserów na zimno. Natomiast przed dodaniem go do ciast, warto wcześniej zalać go wrzątkiem i odstawić na dwie trzy godziny, by nieco zmiękł i napęczniał, a dopiero potem zmielić.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji