Nie tylko do rogali marcińskich
W polskiej kuchni powszechnie wykorzystujemy mak. Używamy go do makowców, ciast, deserów, tradycyjnych wigilijnych potraw, a także jako posypka do pieczywa czy śniadaniowej owsianki. Najczęściej sięgamy po mak niebieski, czyli europejski. Jest on dość tani i łatwo dostępny. Dużo rzadziej na naszych stołach gości jego biała odmiana, pochodząca z Azji. Warto się nim jednak zainteresować, nie tylko ze względu na jego waloru smakowe – jest słodszy i delikatniejszy. Nadziewa się nim marcińskie rogale.
Co w maku siedzi?
Biały mak jest nazywany indyjskim lub azjatyckim. Ma łagodny, lekko słodki smak i aromat. Znajdziemy w nim białko, węglowodany, błonnik oraz mikroelementy – żelazo, wapń i witaminy z grupy B. 100 g to ok. 478 kalorii. Jego lecznicze właściwości są znane już od czasów starożytnych – pomaga w zasypianiu, uspokaja, reguluje pracę układu pokarmowego.
Gdzie kupić biały mak?
Niebieską odmianę maku znajdziemy w supermarketach, osiedlowych sklepikach i na bazarze. Za kilogram zapłacimy ok. 12-14 złotych. Biała odmiana jest trudniej dostępna. Warto odwiedzić więc delikatesy lub sklepy ze zdrową żywnością. Biały mak oferują również sklepy internetowe. Opakowanie ważące 0,5 kilograma kosztuje od 10 do 15 złotych. Suchy mak powinniśmy przechowywać najlepiej w lnianym woreczku w suchym i chłodnym miejscu. Zmielony należy natomiast trzymać w lodówce i zużyć w ciągu trzech, czterech dni.
Makowa kuchnia
Biały mak uchodzi za szlachetniejszą odmianę w porównaniu do niebieskiego. Jest tradycyjnym składnikiem nadzienia słynnych rogali, wypiekanych w Poznaniu na 11 listopada. Jednak możemy go również dodawać do wigilijnych potraw takich jak kutia, makiełki czy kluski. Dobrze komponuje się jako składnik tortów, ciast, deserów, bułeczek, ciasteczek, wypieków z ciasta francuskiego. Prażonym makiem można posypać sałatki, kanapki, owsianki, jaglanki oraz dania z ryżem na słodko.
Kilka praktycznych porad
Ziarenka maku są drobne i twarde, dlatego trudno je zmielić. Jeśli nie masz maszynki ani specjalnego młynka, możesz użyć moździerza. Mak wcześniej warto lekko przypiec lub podprażyć na patelni, by uwolnił swój aromat. W takiej postaci będzie też smacznym dodatkiem do sałatek, owsianek, koktajli i deserów na zimno. Natomiast przed dodaniem go do ciast, warto wcześniej zalać go wrzątkiem i odstawić na dwie trzy godziny, by nieco zmiękł i napęczniał, a dopiero potem zmielić.