Biały mak. Rarytas wśród bakalii

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Katarzyna Gileta

/ 5Nie tylko do rogali marcińskich

Obraz
© iStock.com

W polskiej kuchni powszechnie wykorzystujemy mak. Używamy go do makowców, ciast, deserów, tradycyjnych wigilijnych potraw, a także jako posypka do pieczywa czy śniadaniowej owsianki. Najczęściej sięgamy po mak niebieski, czyli europejski. Jest on dość tani i łatwo dostępny. Dużo rzadziej na naszych stołach gości jego biała odmiana, pochodząca z Azji. Warto się nim jednak zainteresować, nie tylko ze względu na jego waloru smakowe – jest słodszy i delikatniejszy. Nadziewa się nim marcińskie rogale.

/ 5Co w maku siedzi?

Obraz
© iStock.com

Biały mak jest nazywany indyjskim lub azjatyckim. Ma łagodny, lekko słodki smak i aromat. Znajdziemy w nim białko, węglowodany, błonnik oraz mikroelementy – żelazo, wapń i witaminy z grupy B. 100 g to ok. 478 kalorii. Jego lecznicze właściwości są znane już od czasów starożytnych – pomaga w zasypianiu, uspokaja, reguluje pracę układu pokarmowego.

/ 5Gdzie kupić biały mak?

Obraz
© iStock.com

Niebieską odmianę maku znajdziemy w supermarketach, osiedlowych sklepikach i na bazarze. Za kilogram zapłacimy ok. 12-14 złotych. Biała odmiana jest trudniej dostępna. Warto odwiedzić więc delikatesy lub sklepy ze zdrową żywnością. Biały mak oferują również sklepy internetowe. Opakowanie ważące 0,5 kilograma kosztuje od 10 do 15 złotych. Suchy mak powinniśmy przechowywać najlepiej w lnianym woreczku w suchym i chłodnym miejscu. Zmielony należy natomiast trzymać w lodówce i zużyć w ciągu trzech, czterech dni.

/ 5Makowa kuchnia

Obraz
© iStock.com

Biały mak uchodzi za szlachetniejszą odmianę w porównaniu do niebieskiego. Jest tradycyjnym składnikiem nadzienia słynnych rogali, wypiekanych w Poznaniu na 11 listopada. Jednak możemy go również dodawać do wigilijnych potraw takich jak kutia, makiełki czy kluski. Dobrze komponuje się jako składnik tortów, ciast, deserów, bułeczek, ciasteczek, wypieków z ciasta francuskiego. Prażonym makiem można posypać sałatki, kanapki, owsianki, jaglanki oraz dania z ryżem na słodko.

/ 5Kilka praktycznych porad

Obraz
© Shutterstock.com

Ziarenka maku są drobne i twarde, dlatego trudno je zmielić. Jeśli nie masz maszynki ani specjalnego młynka, możesz użyć moździerza. Mak wcześniej warto lekko przypiec lub podprażyć na patelni, by uwolnił swój aromat. W takiej postaci będzie też smacznym dodatkiem do sałatek, owsianek, koktajli i deserów na zimno. Natomiast przed dodaniem go do ciast, warto wcześniej zalać go wrzątkiem i odstawić na dwie trzy godziny, by nieco zmiękł i napęczniał, a dopiero potem zmielić.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny